• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

mozesz opisac roznice?

Satori 16 cm to szalenie neutralny głośnik, aż do bólu, w mojej ocenie brakuje mu życia na wyższej średnicy i jakiegoś takiego blasku. W mojej ocenie musi być łączony z głośnikami wysoktonowymi, które dość mocno akcentują swoje granie aby dodać zestawowi życia.
Satori 13 cm także jest neutralny, ale jednak wyższą średnicę ma w mojej ocenie lepszą, więcej w niej energii.

Satori 16 cm to szalenie neutralny głośnik, aż do bólu, w mojej ocenie brakuje mu życia na wyższej średnicy i jakiegoś takiego blasku. W mojej ocenie musi być łączony z głośnikami wysoktonowymi, które dość mocno akcentują swoje granie aby dodać zestawowi życia.
Satori 13 cm także jest neutralny, ale jednak wyższą średnicę ma w mojej ocenie lepszą, więcej w niej energii.

Podstawowa roznica miedzy 16stka a 13stka jest niska srednica. Tutaj jest po prostu przepasc miedzy tymi glosnikami na korzysc 13stki. Pomijajac, ze wszystko jest lepsze w 13stce, nawet jakosc basu :)

Gdyby moje obecne monitory chcialy sie sprzedac, chetnie zbudowal bym monitorki z 13 satori ktora tak zachwalacie. Bardzo zaciekawil mnie ten glosnik. O mala wielkosc sie nie martwie. Rls Callisto tez sa oparte na malym glosniku a bardzo mi sie podobaly.

W takim razie jak by to były małe satori to byś już bez nich z stamtąd nie wyszedł ;)
Właśnie taka jest różnica między 16cm a 13cm satori ;)
Muszę przestać czytać to forum, bo codziennie mam ochotę kupować nowe przetworniki. Dziś już mi ręka zadrżała na stronie AT i prawie kliknąłem :)
Bawię się teraz Vifą NE15. Vifa NE12 jeszcze nie tknięta a już mam chęć na Satori 13. No ale na gwiazdkę chyba zasłużyłem? ;)

Prawda jest taka, że nie każdemu grają głośniki te, które grają jemu koledze.
Spróbować można, ale nie jarał bym się nim tak ;)

Accuton też miał opinię "najlepsza średnica jaką kiedykolwiek słyszałem"... a tu Luszti kupił, posłuchał i sprzedał.
Nie twierdzę że Satori i Accuton gra źle, tylko to dowodzi że każdy ma inne ucho.

Mnie osobiście Satori 16 drażni, ale musiał bym go sam zezwrotkować aby się dowiedzieć co tak naprawdę mnie w nim denerwuje.
Na dzień dzisiejszy mogę tylko napisać, ze dla mnie jest masakrycznie suchy.

Na 99% jestem pewny, że była mowa o tym samym modelu Accutona którego Luszti kupił.
To było ze dwa lata temu, teraz tego posta nie znajdę.

Panowie mam szybkie pytanie, opłaca się stosować rezystory superes, droższe jakoś 5x od MOX, ktoś stosował, czy to bezsensowne wydawanie kasy (Pytam bo jestem w trakcie kompletowania zamówienia pod zwrotki do 8948+HDS) :)
koszt jakoś 3,2zł/szt.

Jeśli chcesz dokładniejsze, to bierz superesy.
Ja różnicy nie słyszę ;)

PS. zapewne Raven używał MOX-ów... więc sam sobie odpowiedz na pytanie jakie masz kupić :)

Ostatnia edycja:
Powrót