• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

To będzie działać, ale raczej nie tak jakbyśmy chcieli. Taki zabieg będzie tylko hamował ruch membrany a czy przy wyważaniu ciężarkiem o to chodzi? Otóż nie, dobiera się go by obniżyć rezonans mb, w przypadku cewki z rezystorem to będzie częstotliwość przy której głośnik będzie najbardziej hamowany (najszybszy (największy) ruch membrany> najwięcej zaindukowanego napięcia na cewce > najwięcej napięcia do zahamowania, z tym że to sie dzieje od razu, bez jakichkolwiek opóźnień tak jak ktoś tam napisał ;)) nijak sie to ma do obniżenia fr

Gdyby podłączyć do takiego głośnika odpowiedni sygnał z innego wzmacniacza, można by tym dowolnie modelować charakterystykę kolumn

Jak się mylę to naprostujcie, ciekawy temat. ;)

Zewrzyj sobie wyjścia jakiejś prądnicy to będzie ciężej chodzić niż przy rozwartych, im szybciej kręcisz tym więcej energi trzeba by kręcić, im wolniej tym mniej, taki paradoksik ;)

Ogólnie to by się przydał temat o membranie biernej, taki jaki jest o TL :)

A pewnie że by się przydał. Tylko moderację trzeba poprosić, aby pilnowała osadzania zdjęć. Inaczej wyjdzie coś ala pierścienie faradaya, gdzie są posty odnoszące się do nieistniejących wykresów i zdjęć. Pożytek z tego przez te braki znacznie mniejszy, a naprawić się później nie da. Przynajmniej w przypadku pierścieni faradaya - autor ma w nosie cały ten wątek.

Miłego.
Irek.N.

9b443bae00cf371f932e4b64551eb269_1468960795.jpg

Ciąg dalszy walki z tym układem. Za pierwszym razem wsadziłem NJM5532, który miały być zamiennikami NE5532, ale okazało się, że oscylują. Musiałem wylutować i wsadzić zwykłe NE5532 (takie było początkowe założenie), no i działa.

93c22b49700b24d9b308762d69da4431_1468960793.jpg

DAC zatrzaskuje dane w tym samym czasie - to było problemem, ponieważ wyjście ASRC to I2S, więc trzeba było zaprzęgnąć 6 rejestrów przesuwnych w celu załadowania danych równolegle do przetwornika, z czego cztery robią jako bufor lewego kanału.

Potem ciąg dalszy - jeszcze DC serwo nie pracuje poprawnie, nie wiem dlaczego, ale nasyca się i tak siedzi.

Nic nie chce działać od razu :(

Ostatnia edycja:
3lite
Super robota !!
No wlasnie z tymi OPampami trzeba czytac notki katalogowe, NE5532 jest wewnetrznie skompensowany do pracy jako bufor i to dosyc wazne.
Koleszka podmienil OPamp w fabrycznym DACu i jak sie pozniej okazalo sial na prawie 2MHz, zaleznie od tego w jaki wzmacniacz (filtr RF) bylo wpiete zrodlo te 2MHz byly sobie ladnie wzmacniane i obwiniany byl wzmak a przyczyna byla gdzie indziej.
A tak z innej beczki, da rade ogarnac cos w miare przyzwoitego i prostego np na czyms jak tda1543 z wejsciem toslink (chodzi mi o prosty konwerterek).

Dziekowac.

Może nie audio ,ale w warsztacie przy pracy z audio też się przydaje zasilacz ,najlepiej sterowany cyfrowo :)

3lite
Super robota !!
No wlasnie z tymi OPampami trzeba czytac notki katalogowe, NE5532 jest wewnetrznie skompensowany do pracy jako bufor i to dosyc wazne.
Koleszka podmienil OPamp w fabrycznym DACu i jak sie pozniej okazalo sial na prawie 2MHz, zaleznie od tego w jaki wzmacniacz (filtr RF) bylo wpiete zrodlo te 2MHz byly sobie ladnie wzmacniane i obwiniany byl wzmak a przyczyna byla gdzie indziej.
A tak z innej beczki, da rade ogarnac cos w miare przyzwoitego i prostego np na czyms jak tda1543 z wejsciem toslink (chodzi mi o prosty konwerterek).

Dziekowac.

Może nie do mnie pytanie, ale sprawa jest prosta, CS8416+kość DAC i możesz kombinować.

Własna ,z tego co było w szufladzie po starym UPS' i kilku innych gratach ,obudowa + LCD kupne .
2 napięcia symetryczne wyjściowe 0..35V + 0.30/3A pomocnicze.
Co do tego co wyświetla na LCD jeszcze nie mam pomysłu aby to łatnie i czytelnie ułożyć na LCD 128 x 64 znaki ;)

Tak, to fakt, jestem tego świadomy. Filtr analogowy jest zbudowany na 10 wzmacniaczach operacyjnych i trzeba z głową je dobierać, ponieważ takie cyrki mogą być. Miałem nadzieję, że skoro NJM5532 reklamują jako zamiennik NE5532, to też będzie stabilny w takiej konfiguracji, no ale się myliłem.

Może nie do mnie pytanie, ale sprawa jest prosta, CS8416+kość DAC i możesz kombinować.

To nie takie proste, tj. zakładając, że nie chcesz aplikacji typu NOS. TDA1543 pozwala tylko na 4x OS i to przy zegarze na 32x Fs. W takim wypadku musisz wyciąć wszystko po 176.4/192 kHz co znowu sugeruje bardzo stromy filtr, podobnie jak u mnie, który jest 10-rzędu.

CS8416 to odbiornik SPDIF, więc nie posiada w sobie filtru do upsamplingu. Trzeba dodać jakiś filtr cyfrowy, który będzie robił OS do 176.4/192 kHz, ale gotowe filtry cyfrowe nie są adaptacyjne, więc znowu zostaje ASRC. Tylko w takim wypadku czy jest sens? TDA1543 kosztuje grosze, ale jakikolwiek ASRC to już 10 razy tyle :P Może lepiej zostać przy aplikacji NOS zakładając, że aliasy wracające do pasma audio nie są problemem dla danej osoby.

jak bedziesz mial nowa kopulke to zrob jeszcze raz zdjecie nr 2 i wyslij mi je w wysokiej rozdzielczosci! bedzie na kalendarz! ;)

Wstępnie powiercone i frezowane chassis pod wzmacniacz, malowane proszkowo. Przód i tył aluminium, boki hdf laminowane ciemnym mahoniem (winyl). Lampa to retro EBL21+EF22 w standardowej konfiguracji. Nowy TS toroidalny i "nieśmiertelne" a
zarazem badziewne TG 5-53 (ale jakże niedoceniane ;) ).

Ostatnia edycja:
Powrót