• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

http://allegro.pl/wklad-filtracyjny-...rs_rule_id=201 (WKŁAD FILTRACYJNY GĄBKA 35x30x3 10PPI)

Niestety tak gruby materiał się nie nadaje.
Przepuścić dźwięk przepuści, ale do zatkania BR już nie bardzo, jest duuuże prawdopodobieństwo świszczenia powietrza.

U mnie w TL-ce na AWX 8" przyklejony bulpren na wylocie przy mocnym wysterowaniu częstotliwości mniejszej niż 30Hz, wychylał się spokojnie 1cm i świszczał niemiłosiernie :)

Grubość bulprenu 1cm.
Nie chcę wiedzieć co by się działo z tym o grubości 3cm :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

No ok ale chodzi o grubość czy rodzaj materiału? Jest bardzo rzadki.

Liczy się grubość i gęstość.
Ten o grubości 1cm jest rzadki.
Jest też o grubości 5mm który jest gęściejszy (lepiej wygląda na paczkach estradowych niż ten 1cm).
Oba będą się zachowywać podobnie.

Ostatnia edycja:
Generalnie najlepiej jakby żadnej pianki na końcu nie było. Zbyt duża, gruba pianka ma swoja mase, ktora może wplywac na masę ruchoma powietrza na końcu tunelu. Trochę tak jak w obudowie mltl. Jeśli bulpren jest cienki, a otwor ma spora powierzchnie, to można wkleic male rozporki, do których przykleja sie bulpren i nie będzie sie poruszać.

Obudziłem się z zimowego snu i czas na porównanie:
Vifa NE vs SBA Satori. Większość już pewnie wytypowała zwycięzcę. Ja dowiem się dopiero za kilka miesięcy :)

Konrad
Przed takim duzym przedsiewzieciem jak budowa 3 way, pewnie dobrze bylo by wystrugac na szybkosci dwie male budki i posluchac monitorkow na sekcji wysoko-sredniotonowej. Ja jestem jak baba i zawsze mam klopot zeby sie na cos zdecydowac. Teraz zawsze zostawiam sobie jakies otwarte drzwi przy projekcie (np wymienny panel + obudowa z latwa mozliwoscia zmiany objetosci) w razie jakiejs zmiany.
Jak juz jakies wnioski beda to dawaj znac.

Pozdr

Vifa z morelem była słuchana. Z Satori powiedziałem sobie, że nie bawię się w budy testowe tylko od razu docelowa, pochylona. Jedno podejście do zwrotnicy. Zmiana objętości średniego będzie możliwa. Będę testował jedynie WO24P w różnych objętościach i strojeniach.
Mikrofon do B5

Nie wiem czy dobry dział ale zapytam :D
Mam stx mx 140 dało by zrobić z tego 3 way jakiś projekt ?
Oczywiście nowa buda i zwrotka.

Powrót