• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Najtańszy material do wygłuszenia (wewnętrzne ścianki subwoofera)?? Np filc 5mm moze być?? No chyba że macie inne pomysły??

A co Ci da ten filc? Subwooferow nie ma potrzeby wygluszac, chyba ze to obudowa zamknieta i potrzebna jest mala korekcja dobroci obudowy.

Ostatnia edycja:
Filc to raczej się nadaje na wkładki do butów a nie do "wygłuszania" (powinno być wytłumiania) obudów kolumn głośnikowych. Równie dobrze można do obudowy wsadzić styropian - bez sensu. To wytłumiania stosujemy watolinę, materiał który powietrze spokojnie przepuszcza.

Filc to raczej się nadaje na wkładki do butów a nie do "wygłuszania" (powinno być wytłumiania) obudów kolumn głośnikowych. Równie dobrze można do obudowy wsadzić styropian - bez sensu. To wytłumiania stosujemy watolinę, materiał który powietrze spokojnie przepuszcza.

Zależy o jakim filcu piszesz.
Najwidoczniej nie wiesz o jakim filcu mowa, bo na pewno nie takim na wycieraczki lub wkładki do butów.

A co Ci da ten filc? Subwooferow nie ma potrzeby wygluszac, chyba ze to obudowa zamknieta i potrzebna jest mala korekcja dobroci obudowy.

No właśnie nie napisał do jakiej obudowy, ale do zamkniętej filc + watolina to dobry materiał.

O takim filcu myślałem:
filcplyty.jpg

To źle myślałeś.
Do wytłumiania obudów stosuje się takie maty filcowe:

a1e035374564acbf9f341562a869

Ale jakie zadanie ma spełniać ten pierwszy czy drugi filc? Jeden i drugi z powodzeniem może być stosowany do wytłumienia wewnątrz. Ten drugi ma mniejszą rezystancję przepływu powietrza, mniejszą gęstość i jest tańszy ze względu iż wykonuje się go z odpadów.

Tak ja napisał @Pogromca mitow.

Ostatnia edycja:
Prawdopodobnie najciekawsza obecnie konfiguracja na klasyczny Hi-End w relacji ceny do brzmienia
6d711da100ecbdede9ec27d216b77438_1491413311.jpg

1333af65470630897faa48dae6f970f9_1491413312.jpg

Każdy widział jak wygląda 1 beryl Satori a tutaj macie okazje zobaczyć jak wygląda 6 :) Taki żarcik ...
0778932bb922847d2bfffcb5b101ab95_1491413313.jpg

Satori przechodzą szczyt zainteresowania w ilości projektów w realizacji :) i zapewne nie tylko u Mnie :)

Tylko czekać aż się pojawi jakiś inny głośnik (głośniki) i satori pójdzie w odstawkę :)

Kilka lat temu jak ktoś miał Revelatory to był szał, a teraz...

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Tak jak wcześniej stx były na topie,seasy, fouteki i wavecory, co jakiś czas coś jest best buy

Ja pamiętam jak dzisiaj czasy kiedy 4 zwrotnice na 5 to klepało się do TVM-ów i Tonsili. Ale są też marki które przynajmniej w mojej Historii nigdy nie były popularne.

Filc to raczej się nadaje na wkładki do butów a nie do "wygłuszania" (powinno być wytłumiania) obudów kolumn głośnikowych.
Ja stosuje filce tej marki.
http://plusfelt.com/pdf/ECOTEX_mail.pdf
Dziwne że duża światowa fabryka robi filce tylko z przeznaczeniem do wygłuszania. Pewnie nie mają u Siebie tak mądrych ludzi Jak ty żeby powiedział im że muszą zwijać interes bo filc to do butów.

Ja pamiętam jak dzisiaj czasy kiedy 4 zwrotnice na 5 to klepało się do TVM-ów i Tonsili. Ale są też marki które przynajmniej w mojej Historii nigdy nie były popularne.

Ja stosuje filce tej marki.
http://plusfelt.com/pdf/ECOTEX_mail.pdf
Dziwne że duża światowa fabryka robi filce tylko z przeznaczeniem do wygłuszania. Pewnie nie mają u Siebie tak mądrych ludzi Jak ty żeby powiedział im że muszą zwijać interes bo filc to do butów.

Heh, to były czasy. I wystarczył kalkulator :)

Alphard Hannibal 6 :biggrin:

Wystawione na sprzedaż z demontażu "liniówek" Alpharda.
Bocian kupił na próbę, posłuchałem i postanowiłem też kupić.
Na razie pograją w aucie a docelowo trafią do imprezowych kolumn 3way z jakimś basem 15" + driver (ale to plany na później).

Ostatnia edycja:
daj znac jak graja w aucie ;)
hannibal to byly klony markowego sprzetu?
pamietam jak jakies 12-15" to byl klon celestiona ze slabsza cewka

Alphard Hannibal 6
- Te głośniki były w kilku wersjach różniących się rezonansem. Jeśli dobrze pamiętam to chyba 120 , 160 , 180 , 190Hz była tez wersja 7 z ładniejszym koszem ale ona była najsłabsza. Jak były w sprzedaży detalicznej to kosztowały 39-79zł za sztukę w zależności od wersji i czasu sprzedaży. Liniówki Hannibala to był jeden wielki jazgot :)
O znalazłem jeszcze starą strone macie screena :)
37099fcd52facbd518e26267f6357c3a_1491645326.jpg

60e0460411cb767c3595a8b2c550421c_1491645708.jpg

Ostatnia edycja:
Subbasy były w miarę Ok robiły co do nich należało ale góra pasma nie do zniesienia. Normalnie jak źle zestrojone Verteki :) Uszy odpadają.
c517909ddc2f7f8cddb836dc8117d81d_1491645987.jpg
59396a7e1c5872c54849158a349473a3_1491645988.jpg

Ale nie oszukujmy się za podobne pieniążki mamy markowe subbasy a za niewiele więcej już riderowy sprzęt na dół.

Ostatnia edycja:
Powrót