• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Zostało przylutować przewody i wykleić wygłuszenia. Paczki testowe lada dzień pojadą na pomiary a ja zbieram materiały na paczki ostateczne. Jak na razie ma gotowy bracing i fronty odzyskam do wersji końcowej.
Optycznie fronty wyglądają dobrze i kolumna ma zgrabne proporcje.

Ostatnia edycja:
Te ząbki są naprzemiennie więc "równa" (choć wiadomo, że może szarpać, to nie gładki), chyba że to inny niż ja miałem kiedyś ;)

Ostatnia edycja:
Nie na temat...

a jak z powierzchnia po frezowaniu/cieciu? rowna czy tez taka zabkowana?

Doładnie ten sam frez stosuje u siebie od dłuższego czasu na CNC. Frezowałem nim lite drewno - w tym egzotyki, MDF, HDF, sklejkę i jest nie do zajechania. Jak był nowy można było się pociąć przy wyjmowaniu z pudełka.

Dodatkowo firma Bit-Tech na Allegro to mój stały dostawca, którego mogę z czystym sumieniem polecić każdemu - mega szybka wysyłka i dobre produkty.

Paczki już sklejone z frontami, wygłuszone, wyprowadzone na zewnątrz kable. Teraz zostało pomierzyć i zazwrotkować...

Jak zrobić muting do bufora żeby nie strzelało?
Moduł opóźnienia podłączana głośników/dc protect od chińczyka za 2 dolce.
Nie opłaca się nawet robić ;)

DC wywalone z układu, wspólne zasilanie do eliminacji brumu i voila.
0e22927657c3cd695031b7ef3f1a1caf_1505319868.jpg

Jedynie tez przekaźniki nad wyrost ;)
Masa oczywiście rezem ściągnięta żeby pin przekaźnika nie 'wisial'

eh 2 popołudnia stracone po to żeby dowiedzieć się, że zapominałem podłączyć masy wyświetlaczy z masą proca ... ehh

977fdd5c17b9f9ec3f86d52fc5ba4175_1505321281.jpg

tomekk_ spróbuj przekaźnikiem sygnał zewrzec do masy plus można dać rezystor równolegle z stykami zwieranymi przekaźnika. Jest jeszcze rozwiązanie na tranzystorze, rozwiązanie stosowane czesto przez różnych producentów.

Troche wolnego + 3h w samolocie robi swoje :D
Zawsze chcialem zbudowac cos w stylu quasi tylko na n-mosfetach, ma to tez pewne swoje plusy.
Wejscie na ECC88 (bedzie pasowac wiekszosc triod w novalu 9), aktywne obciazenie anodowe, VAS hybrydowa kaskada z mosfetem i quasi stopien wyjsciowy na N-mosach = Quasi VSHA.
Zbudowane w celach dydaktycznych (jeszcze musze kilka kwestji rozkminic). Mega zadowolony z projekciku. Na poczatku brakowalo troche kopa na basie ale dorobilem na szybko stabilizowany powielaczyk napiecia na 70V (dla lampki) i wszystko sie poukladalo. N-kanalowy stopien wyjsciowy znacznie ocieplil dzwiek (takze pewnie nie kazdemu podpasuje), THD jakies 0,008% i co fajne ciagnie w calym pasmie. Dominujace parzyste harmoniczne H2 i H4 (H3 gdzies pomiedzy), wyzszych harmonicznych na FFT na mojej karcie nie ma. Narazie mam zapiete 4szt IRFP240, jest bajka.
Dodam na plytke potek do offsetu i aktywny klamp do VASu i zamieszcze dokumentacje do prasowania.

fe131147921afeb109ae212c3970f017_1505368911.jpg
1af70be9514e91a7522e50c71c8e8d1d_1505368912.jpg
5a1f6162a396cf0d365f1432367787c4_1505368912.jpg
80221d8d58a189ebdba8e1d5fa4abfc2_1505368913.jpg
4dfc3e265da2d867760c75590dcac236_1505368913.jpg

sylvester
Dokladnie tak jak zauwazyles !! Mosfet jest zakaskadowany od strony drenu takze pojemnosci wejsciowe nie sa bootstrapowane plywajacym napieciem z wyjscia VAS i sterowanie chodzi jak maselko/kilkanascie nA. Zamowilem kilka fajniejszych mosfecikow w to92 (ZVP, PV itp), do tego dwie parki IRFP250N. Duze trafo juz czeka. W przyszlym tygodniu powinno byc gotowe.

tomekk_ spróbuj przekaźnikiem sygnał zewrzec do masy plus można dać rezystor równolegle z stykami zwieranymi przekaźnika. Jest jeszcze rozwiązanie na tranzystorze, rozwiązanie stosowane czesto przez różnych producentów.
Chyba zle zrozumiales, juz nie mam problemow.
Wspolna masa robi robote, osobne zasilania powodowaly brum (od ukladu przekaznikow)

Będzie subik w obudowie zamkniętej na Scanie 30W/4558T00 http://www.scan-speak.dk/?page_id=129&single_prod_id=166
Rozumiem ze bedzie jakies porownanie do LAB, pytanie ile litrow?

Kolejna wersja sterownika wzmacniacza z inną koncepcją załączania MOSów oraz płytka gniazd :).
Zamówienie już w drodze :).

Ostatnia edycja:
Powrót