• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Paweł nie próbowałeś niższego podziału z tym dużym MR16? Coś dużo tych cewek rdzeniowych. Zazdroszczę Wam bo już grają w docelowej budzie. Oczywiście nie sugerujesz się tym niskim bramkowaniem bo realnie to można od 500Hz pokazywać.

Jeszcze nic nie modziłem. To jest pierwszy szybki pomiar w celu sprawdzenia symulacji :)
Pewnie jeszcze wezmę również pod lupę podział WF/MID. Podział na 230 - 250 Hz wydaje się być OK. Robił byś niższy?

To ja pokażę jak wygląda wytłumienie:

Dokładnie 55g.

Po głębszym zastanowieniu nie zamknąłem obudów wraz z wytłumieniem, istniało ryzyko zabrudzenia podczas frezowania otworów.
Otwór na woofer będzie miał 90mm, ale jakoś sobie poradzę :)

Jeszcze nic nie modziłem. To jest pierwszy szybki pomiar w celu sprawdzenia symulacji :)
Pewnie jeszcze wezmę również pod lupę podział WF/MID. Podział na 230 - 250 Hz wydaje się być OK. Robił byś niższy?
Kopułka może być bezpiecznie filtrowana 2rz przy 2kHz. Macie płaski front więc prawdopodobnie wejdziesz na 3rz elektrycznie więc wtedy to nawet poniżej 2kHz można zejść. Dolny podział masz optymalnie. Ja z mniejszym MR13 też zostawiłem 200Hz ale docelowa zwrotka będzie modyfikowana.

Kopułka może być bezpiecznie filtrowana 2rz przy 2kHz. Macie płaski front więc prawdopodobnie wejdziesz na 3rz elektrycznie więc wtedy to nawet poniżej 2kHz można zejść. Dolny podział masz optymalnie. Ja z mniejszym MR13 też zostawiłem 200Hz ale docelowa zwrotka będzie modyfikowana.

Aaaa, to ja nie zrozumiałem pytaaaaania :biggrin:
Ja osobiście nie jestem fanem podziałów MID/TW poniżej 2kHz, ale skonsultuje się z właścicielem tych kolumn. ;)

Ostatnia edycja:
Aaaa, to ja nie zrozumiałem pytaaaaania [emoji3]
Ja osobiście nie jestem fanem podziałów MID/TW poniżej 2kHz,
Bo większość kopułek na to nie pozwala. Każdy stroi jak uważa ale szkoda marnować niesamowity potencjał TW29RN. Tym bardziej, że musisz dobrze odfiltrować śmieci z MR16.

Witam Paweł Konrad tu nie ma co konsultować z właścicielem tyko zrobić to naj lepiej jak się da żeby ktoś kto chciał by skopiować projekt nie narzekał że coś w nim nie gra. :)

Ostatnia edycja:
A czo to będzie ? To będzie subwoofer do auta [emoji16]

SB ACOUSTICS SB23MFCL45-4
25f187d5adb2e6e4f98b212bb4829d9a.jpg
b488e17281fbb98b1d3c3952de03ec1e.jpg
80cb305c12fd5c1437e503ae764876d1.jpg

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Trochę spieprzyłeś Marian. Były 2 takie na olx za cenę jednego. Ja i kolega kupiliśmy.
Dam znać jak nam jeden forumowicz zrobi obudowy i się osłucham.

Trochę spieprzyłeś Marian. Były 2 takie na olx za cenę jednego. Ja i kolega kupiliśmy.
Dam znać jak nam

Teraz nie mam w planach robienie suba, ale jak bym robił takiego mikrusa to pewnie na tym głośniku. fajnie że ktoś go kupił i będzie można coś o nim poczytać :)

Ale zróbcie testy w domu, bo test w aucie to wiesz, jest taki sobie.

Ostatnia edycja:
Lekki syf, ale świeżo z placu boju :)

i200 + stara A9tka. Odpaliła bez problemów.

A tak wygląda mundorf po około 5 miesiącach. Tak poszerzył scenę, że aż etykieta się odkleiła :)

Ostatnia edycja:
Człowiek się stara dobrze wlutować, żeby napis był skierowany do słuchacza a tu się etykieta odkleja :D

Jedyby pomysl to wylut obu i poprawienie taśmą przezroczystą.

A czo to będzie ? To będzie subwoofer do auta

SB ACOUSTICS SB23MFCL45-4

Jak przetestujesz suba na tym głośniku napisz czy bas jest twardy czy miękki jak zazwyczaj bywa w przypadku polipropylenowych membran. Jeśli to pierwsze to jest to dobry kandydat do podstawkowej konstrukcji typu FAST.

Powrót