• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

andiandi

Jakie bedzie wykonczenie? Lakierek, wosk, olej, polysk, mat ?
Fajnie sie to prezentuje.

Dosyć długo nad tym myślałem i jeśli znajdę kogoś kto mi je pomaluje to raczej będą boki szare a front i tył białe pół mat. Bo ciężko u nas z takimi ludkami którzy malują. A jeśli nie to fornir bębnie jakiś dąb bielony.

Łukasz leci z tematem moich Tl, niebawem będzie na czym grać :thumbsup:
d71150db915f9dde6b55d5a18629600a_1513521776.jpg

Jak postępy Panowie...???:)

Tez ostatnio myślę nad konstrukcja, basem na boku. Widze, ze dales jeden, duzy głośnik na jednym z bokow. Nie myślałeś zeby dac dwa mniejsze, po obu stronach obudowy?

Dol to SB34SWNRX - uznalem ze sztuka na kolumne wystarczy. Doly sa aktywne, wiec efektywnosc nie jest problemem. Byc moze 4 glosniki basowe mualyby wiekszy sens, ale az tak tego nie analizowalem, niestety. Poki co kombinuje z podzialem - wychodzi ze max to 150Hz, powyzej tego wchodza meskie wokale. Closed, 40 litrow.

W takich zestawieniach uznaje sie, ze max to 200-250 hz. Dwa woofery po przeciwnych stronach obudowy, to wiecej zrodel w pomieszczeniu i mniejszy wplyw na wibracje obudowy ( kasowanie bezwladnosci ).

Raczej chodzi o kasowanie się drgań od głośników basowych ustawionych naprzeciw siebie.

srekal34
Bardzo ladne kolumny !!
Nie lubie szerokich kolumn dlatego takie rozwiazanie jak twoje bardzo mi pasuje.
Duzy wofer na bocznej scianie stosuje od wielu lat i nie zaobserwowalem jakichs bardzo negatywnych skutkow. Zeby buda nie pracowala przy sporym woferze to jest tylko jedna rada, nie pchac sie w MDF :D - tylko i wylacznie sklejka.
U mnie przy RSS265 MDF o grubosci w sumie 36mm ma co robic a domyslam sie ze lepsze rezultaty mozna osiagnac z 18mm sklejka.

Ps na wykonczeniu jest akryl samochodowy ??

Takie tam ...

Borys - co do sklejki. Dałem plecy w kolumnie ze sklejki 18 mm. Jest dużo sztywniejsza jak mdf 22 mm.

Ostatnia edycja:
Mialem przez pewien czas, manie na sciganie DACow technologicznie, tzn. jak najnowsze kostki itd.
No coz, dupa, blad.
Jednak ten skurczybyk AD1865 mi popadl w pamieci - NOS...

W zasadzie surowo:
AD1865, wyjscie prosto na OPa ktorego w zasadzie nie musi byc (jako 'modelowanie' dzwieku pod siebie + proste filtry, standardowe jak przy buforze), na koncu jeszcze eliminator ew. stukow przy power on/off (nir mam trafa, narazie odlaczone ;-p)
Interfejs u mnie - Gustard U12.

DAC iście surowo a robi robote.
Olać nowości ;-)

Musze pomyslec czy tego wszystkiego na jedna plytke nie pocisnac + ew dodac izolacje i2s ze bylo 'pewnie' (i zeby nie placic za WaveIO ktore ma izolacje)

Musze jedno trafo ogarnac i klasycznie, troche MDFu haha jako obudowe ;-)
ecf07360b32648a5fb7e24c6c406c33c_1513893391.jpg
e3a058776521f88950957588d8282511_1513893393.jpg
9a7c8b65c5950da16b58fa33b4f269c5_1513893395.jpg
3c06b4806e44080f381f10ae2e021a1e_1513893397.jpg
090e8966eb1d198143cffd273675bf73_1513893398.jpg

Ostatnia edycja:
Drenaż kieszeni w wydaniu Seasa. SB beryl w zasięgu, mimo to zdecydowałem się na Seasa.
Słuchałem obydwu w innym czasie, miejscu, sprzęcie. Seas w zespole dwudrożnym na As 2016 tak zabrzmiał, że musiałem go mieć.
Kleje obudowy. Niestety MDF, nie mam czasu na inny materiał. MDF wzmacniany włóknem szklanym z żywicą i wypełniaczem.
Kiedyś jak zastosowałem sklejkę na obudowy zespołów to zostałem zganiony na tym forum:)
Zobaczymy czy subiektywnie cena Seasów jest adekwatna do SB beryl

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mialem przez pewien czas, manie na sciganie DACow technologicznie, tzn. jak najnowsze kostki itd.
No coz, dupa, blad.

W zasadzie surowo:
AD1865, wyjscie prosto na OPa ktorego w zasadzie nie musi byc (jako 'modelowanie' dzwieku pod siebie + proste filtry, standardowe jak przy buforze), na koncu jeszcze eliminator ew. stukow przy power on/off (nir mam trafa, narazie odlaczone ;-p)
]

3Lite i jego nowy dac na AD1865 stają spokojnie w szranki z NOS

Ostatnia edycja:
Sure.
To moje na fotkach to AD1865 + zasilanie i tyle, wyjscie full 3V bez filtrow totalnie.

Koszt wykonania 20zl, tak wiec.
Nie ma co porównywać.

Sama kostka jest super.
Dobiore jakiś OPamp i mysle ze bedzie OK.

No coz, dupa, blad.

W zasadzie surowo:
Interfejs u mnie - Gustard U12.

DAC iście surowo a robi robote.
Olać nowości ;-)

Musze pomyslec czy tego wszystkiego na jedna plytke nie pocisnac + ew dodac izolacje i2s ze bylo 'pewnie' (i zeby nie placic za WaveIO ktore ma izolacje)

Musze jedno trafo ogarnac i klasycznie, troche MDFu haha jako obudowe ;-)

Heh, prościej się nie da z tego co widzę :) Podzielisz się schematem, jak "przerabiasz" sygnał I2S?

Coś prostego i taniego z optykiem możecie polecić?
Potrzebuję wyprowadzić dźwięk z TV a po wyjściu słuchawkowym jest nędznie:(

Powrót