• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

A tu płytka prototyp. Pokryta pastą do rur miedzianych i nagrzane opalarką.
Ścieżki są ładne. Tu był papier z elecroparku.
78d36faf681eaa34e0687aaf43f99e94.jpg

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Uaktualnilem dokumentacje do SR w wersji EF2 ( w zalaczniku).
Dodatkowo troche pomeczylem prototyp z wersji EF3, wieksze wzmocnienie pradowe, lepsze zabuforowanie stopnia napieciowego, wiekszy slew rate (kolo 80V/us), mniejsze znieksztalcenia na 4R, dodalem odsprzegi SMD, sa tez LEDy pod bezpiecznikami, zachowany charakter harmonicznych H2 H3 H4 w praktycznie calym zakresie napiec i szerszym zakresie obciazen. Uklad jest najprostrzy jak sie tylko da, caloscia steruja tylko 3 tranzystory, wartosci elementow zoptymalizowane do granic mozliwosci i prostotu ukladu utrzymujac charakter parzystych harmonicznych.

Sama plytka EF3
1ca97ba9c9b0aeeb1b17f0455dc50c43_1517559006.jpg

Pomiarki
5e9bf153cd485b303bf20329b532f8a0_1517559543.jpg
adfb4a71f972f0b95a452cc02008a2cb_1517559543.jpg

Normalnie prosciej sie juz nie da.

Załączniki

Witam, "borys" czy jest możliwość uzyskania plików gerber do EF2 ? oraz kiedy można się spodziewać finalnej wersji EF3 ? Jestem zainteresowany wykonaniem sobie tej zabawki :).
Poniżej moja wersji płytki mini PSU. Jeśli ktoś będzie zainteresowany to dodam pliki.

Ok kupiłem z ciekawości.
Pomęczę gęstymi formatami i zobaczę.

Raczej nie ma tu magii, jak te procki to nie jakieś podróbki (a wątpię) to wgranie firmware od producenta to nie jest jakaś magia.

Gerbery moge dzisiaj w nocy przygotowac (jak nie zapomne), plytke EF2 trzeba by ladniej zrobic pod gerbery. EF3 w sumie jest juz prawie gotowa.

lemosek
Zbyt cienkie sciezki idace do przekaznika, masa tez jest bardzo ''dyskusyjnie'' poprowadzona (nie polecam takiego rozwiazania). Zerknij sobie na screan FFT z kilku postow powyzej jak nisko udalo sie schowac pik 50Hz/100Hz, jest ponizej -100dB a pomiar nie byl robiony nawet w obudowie tylko na kawalku blachy (iPSU V6), postaraj sie rozdzielic AC od DC. Z odpowiendnim prowadzeniem masy mozna dosc spokojnie do -110dB (lub wiecej) w obudowie.

Witam, dziękuję za krytykę i uwagi. Możemy się umówić, że podesłał bym ci mój egzemplarz na pomiary i zobaczymy jak to wyjdzie w tych samych warunkach ?

lemosek
Jak tylko masz ochote to mozesz podeslac. Podstawowe pomiary mozesz tez zrobic samemu, potrzeba tylko 3 rezystory i karta dzwiekowa.
Nie tylko o pomiary jednak chodzi, zerknij ponizej jak wyglada prad ladowania elektrolitow dla obciazenia okolo 5A:
e215d93d43ac63d57ab6099d697a6d01_1517601459.jpg

Duza powieznia sciezek + duy prad AC = EMI. Duza wylewka masowa, bardzo fajnie ale mozesz jakos inaczej wracac z pradem do odczepu GND. W razie czego nie ma miejsca na kawalek blacy na mostek, mozesz go dac na krawedz to sobie bedzie mozna mostek przykrecic do radiatora/bocznej sciany/podlogi. Zreszta tak jak jest napewno bedzie dzialac, bez obaw.

Zjem kolacje i zabiore sie za gerbery.

Piter
Widze ze tez nie masz lekko, jest co robic.

Pozdr

Witam, jak wygląda prąd na kondensatorze wiem bardzo dobrze :) Elektroniką zajmuję się na co dzień, co prawda głównie cyfrówką ale...

Duza powieznia sciezek + duy prad AC = EMI.

Pozdr

Z powyższym coś ciężko mi się zgodzić chyba, że nie rozumiem tego zdania. Według mnie czynnikiem powodującym emi jest impedancja ścieżek a właśnie zwiększenie grubości powoduje jej zmniejszenie. Chociaż grubość ma mniejsze znaczenie niż długość.

Super zatem czekamy na pliki :)

Symulacja w EDGE oraz pomiar niebramkowany mówią, że dla kompensacji BS trzeba byłoby odjąć jakieś 8dB, zaprojektowałem wstępnie coś, co już dużo mocy z woofera zabiera (jakieś 6-8dB), złożyć pewnie to złożę, ale ciekawiłoby mnie jeszcze jak to ulepszyć.

Witam, jak wygląda prąd na kondensatorze wiem bardzo dobrze :) Elektroniką zajmuję się na co dzień, co prawda głównie cyfrówką ale...

Z powyższym coś ciężko mi się zgodzić chyba, że nie rozumiem tego zdania. Według mnie czynnikiem powodującym emi jest impedancja ścieżek a właśnie zwiększenie grubości powoduje jej zmniejszenie. Chociaż grubość ma mniejsze znaczenie niż długość.

Super zatem czekamy na pliki :)

Generalnie jest tak jak piszesz ale wez tez pod uwage obszar sciezek ''niosacych'' duze prady impulsowe, wydaje mi sie ze lepiej je trzymac krotko. Lutuj smialo bedzie dobrze :D
Krotsze i szersze scieszki to zawsze mniejsza indukcyjnosc.

Ponizej EF2 zrobione tak na szybkosci bo wczoraj padlem jak torba g...na po 15h poza domem ..

8c2a1b3531ca9c6cc61c3eddbc1ffaf9_1517640737.jpg

Załączniki

Ostatnia edycja:
@zolwik - fajny projekt ;p
@borys - lud domaga się klasy A, zaprojektuj co - tylko nie na szybko, niech działa Ok - ja płytki mogę z pcbway ogarnac ;)

@zolwik - fajny projekt ;p
@borys - lud domaga się klasy A, zaprojektuj co - tylko nie na szybko, niech działa Ok - ja płytki mogę z pcbway ogarnac ;)

Podoba mi się ten projekcik borysa EF3. Jakby już będzie dopracowana i kogoś będzie robił zamowienie na płytki to chętnie bym się pisał na kilka sztuk.

Powrót