• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Holgin
Oczy bola, palce opuchniete ale cos sie tam jeszcze rysuje :D
Do PVC jak zalezy ci na dobrej jakosci to kup sobie vishay'e 0.6W tht w TME i nawet sie tam z tanimi smd'kami nie pchaj.

Holgin
Oczy bola, palce opuchniete ale cos sie tam jeszcze rysuje :D
Do PVC jak zalezy ci na dobrej jakosci to kup sobie vishay'e 0.6W tht w TME i nawet sie tam z tanimi smd'kami nie pchaj.

Taki jest plan docelowy - ale pierwsza wersja jest na tanich SMDkach głównie z tego względu, że już je mam i braliśmy je z kumplem na spółkę, wiec były naprawdę tanie :)
Jak prototyp zadziała jak trzeba, to w przyszłości zmienię na Vishay. Kolumny i tak mam za słabe żeby usłyszeć różnicę, projektuje/lutuję bo lubię :)

Sugeruję zapoznać się z krzywymi "deratingu" temperaturowego dla rezystorów i napięcia dla kondensatorów. MLCC często gęsto powyżej 5VDC mają kilkudziesięcio procentowy spadek pojemności. Te elementy muszą być liczone dla najgorszych możliwych warunków, inaczej może być lipa.

Kondensatory MLCC (np X7R) w torach analogowych powodują znaczny wzrost THD. Dlatego stosuje się je głównie jako blokujące przy zasilaniu układów cyfrowych, procesorów itd.

No właśnie ja zamawiałem z chin też teraz niedawno wzmaki do suba w klasie D i kolega też zamawiał części do jlh1969 z chin wszystko i wysyłają normalnie :flapper: . Chyba sobie zdali sprawę ile tracą w ten okres :D .

Borys, przymierzałeś się do tej wersji z smd ? Ja już zamówiłem reziki względem schematu do ef3, za jakiś tydzień powinny dotrzeć :) Na razie brakujące graty do zasilacza dotarły a płyteczki już w drodze :)

Jeszcze szkielkowanie i anoda.... iiii FIRE:
da2fd89e1b62d8769175fcfd86be91ab_1517932243.jpg
03297d128d2a25c4260ef11c31b3df17_1517932248.jpg
dde853e1b59e1457d57623fd668f5c8e_1517932246.jpg

lemosek
No musze EF3 przerysowac na SMD.

tomekk
Pieknie to alu wyglada, bardzo solidna robota. Fajnie ze mozna cos tak ladnie w PL wykonac.

EDIT:

lemosek
Troche szkoda ze sie pospieszyles z zamawianiem rezikow smd.
YYY.... zapomnialem ze juz pcb w SMD mam prawie narysowane (tylko ze z lustrem pradowym).

8cecb0adea6caacd593ddfa8f29930b5_1517941510.jpg

Na stopien napieciowy chcialem wyprobowac BFN27 w rownoleglej parce.
Daj znac czy zostawic stary schemat w SMD czy moze jednak wyprobowac cos nowszego.

Pozdr

Ostatnia edycja:
Borys, no jasne, że robimy nową wersję :D Nic nie szkodzi domówi się inne :) Tak patrzę na płytkę i myślę, że niektóre można spokojnie zamienić na zwykłe ROYAL-OHM ( te wysokiej mocy) bo są naprawdę dobre i nigdy jeszcze mnie nie zawiodły. Mam na myśli te mniej istotne (np do ledzików itp) , to powinno uprościć zgromadzenie elementów. Tak się zastanawiam czy nie dać obudów 1206 bo są minimalnie szersze i wygodniej by się lutowało 0204.

lemosek
Jest jeszcze inna, fajna opcja tylko musze troche popracowac nad nia. Plytka generalnie bedzie taka sama jak jest ale zmieni sie nieco samo sterowanko, i tak bedzie bardzo proste, mianowicie bedzie to ramjet.
Co w nim takiego fajnego ? A no przeciwsobny stopien napieciowy pracujacy w trybie pradowym (dwa rozne zrodla pradowe + podkradanie pradu z dolnego).
Tranzystor, ktory robi za glownego konia roboczego i jest elementem wykonawczym w stopniu napieciowym pracuje praktycznie przy stalym napieciu Vce = pracuje w jednym punkcie = zero problemow z bootstrapowaniem pojemnosci wejsciowej przez wyjscie z VASu = szybkosc, dokladnosc, ''brak'' pojemnosci millerowskiej w kompensacji. Gra fajnie i na smd sie nadaje.

Borys zaciekawiłeś mnie tym rozwiązaniem :D Ciekawi mnie jak to zagra ? Będzie można porównać do podstawowej konstrukcji. Jak będziesz miał już jakiś schemat to z chęcią obejrzę. Chodzi ci o to aby zastosować push-pull na wejściu ?

Na dzisiaj wystarczy...
Jutro muszę kupić topnik bo się skończył i jak to Tomek wspomniał FIRE!!!

- - - - - aktualizacja - - - - -

Kumple pytanie bo przypadkowo kupiłem mniejsze podkładki ceramiczne... myślę ze z części miedzianej tranzystorze dobrze odprowadzi ciepło.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Ostatnia edycja:
Powrót