• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Ile można męczyć SBA? Czasami trzeba zbudować coś innego. Tutaj akurat ciekawostki, bo klasyczne aluminiowe głośniki, ale w czarnych wersjach. Vifa D25AG i Seas L16 :)
Poza tym wszystkie midwoofery SBA względem tego Seasa to mogłoby się uczyć jak grać basem :)

Borys ale gafę walnąłem Haha pisałem tak na szybko z roboty i dopiero pózniej zajarzylem ale nie miałem jak odpisać. Przecież jeśli to ma być smd to moc jest dość mała i pewnie dlatego taki patent. Sam przy jednej płytce zastosowane cztery w szeregu i puściłem 230v i nie było problemów.
Czekamy zatem na efekt finalny i zobaczymy jak to zagra

Ostatnia edycja:
aliexpress amanero usb clone

aliexpress amanero usb clone

kupiłem coś takiego:
b5bb8ce601969e82327420e9b6efd164_1518208030.jpg

Gram na tym 2h i nie ma się do czego doczepić.
171c2cdbb6730ee3bae4b7963247f80e_1518208124.jpg

Sterowniki normalnie 'od producenta'.
Bez problemów pod windows/linuks.

e969d60a3deee19ca3d0047f34affb46_1518208031.jpg
431182d7f05fb03607fc434c9e7e5b27_1518208029.jpg

Chyba się opłaca.
Wykonanie również niczego sobie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jestem ciekaw czy wszystkie mają taki sam serial number :D
Pytanie jak u was na org. amanero to wygląda, tak z ciekawości.

Ostatnia edycja:
Ja to akurat nic już nie mam. I powiem szczerze, że nie wiem jaka to Vifa. Poza tym w tubce to ona pewnie inaczej gra niż normalnie zamontowana.
Jasne granie, delikatne, bez natarczywości, nie za bardzo szczegółowe, słychać, że to tani metalowy głośnik, ale nie jest ostry, chodzi o brak wypełnienia i nasycenia na średnicy.
Generalnie na co dzień gram berylowych Illuminatorach, więc mogę być za bardzo wymagający i moje opinie nie muszą być adekwatne do opinii innych ;)
Tak zagrał w tubce, normalnie go nie mierzyłem.

A jeszcze się zapytam ;) . Jak się ma mniej więcej do tanich alu seasa 22 i 27? Wiesz może :flapper: ? Z takich tanich metalowych ciekawy jest jeszcze alu stx'a. Podobno nie gra jak typowe aluminium i dlatego mnie interesuje :D .

Seasa aluminiowego 22 mm nie miałem, a 27 mm robiłem bardzo dawno temu. Ale pamiętam, że wybitnie mi ten głośnik nie podszedł i mi się nie podobał. Generalnie Seasy z linii prestige, których słuchałem zawsze miały taki zadzior w graniu, którego wybitnie nie lubię i pod tym względem ta Vifa jest fajniejsza.

Ja tą zadziorność lubię :D . W domu mam zarówno 22mm seasa jak i 27mm. Moim zdaniem 27 jest gorszy (i to dużo) od 22. 22 ma o wiele więcej szczegółów i jakoś tak bardziej to mnie przemawia. Bardziej przejrzyście i czysto gra. Przy 27 mam wrażenie lekkiego "koca" na głośniku. W 22 to nie występuje. 22 ma też o wiele mniej 3 harmonicznej której chyba nikt z nas nie lubi ;) . Może to była "zadziorność" którą słyszałeś?

Ostatnia edycja:
Słucham jej cały wieczór i jest naprawdę fajnie. Tak jak Luszti wspomniał nie ma jakiejkolwiek natarczywości. Do najwyższych SS czy SB nie ma co porównywać ale trzyma poziom. Jeśli chodzi o alx no to inna liga...

marcin
Tak jak ponizej na filmiku SR zachowuje sie z BC546B 2.2kR+220R (diotec semiconductor). Na filmiku zaczynamy od okolo 25mV ale po dlozszej chwili wartosc nominalna wynosi 30mV.
Plaskowink jest bardzo maly i tak naprawde zle symuluje prawdziwy radiator (trzeba o tym pamietac ze z duzym radiatorem bedzie to duzo bardziej stabilne).

Mozna by to jeszcze jakos lepiej rozwiazac (mam zrobiony uklad z trakingiem temperatury z predriverow ale dochodzi sporo dodatkowych elementow).
Mozna tez sprawdzac temperature dwoma zlaczami.

kupiłem coś takiego:
b5bb8ce601969e82327420e9b6efd164_1518208030.jpg

Gram na tym 2h i nie ma się do czego doczepić.
171c2cdbb6730ee3bae4b7963247f80e_1518208124.jpg

Sterowniki normalnie 'od producenta'.
Bez problemów pod windows/linuks.

e969d60a3deee19ca3d0047f34affb46_1518208031.jpg
431182d7f05fb03607fc434c9e7e5b27_1518208029.jpg

Chyba się opłaca.
Wykonanie również niczego sobie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Jestem ciekaw czy wszystkie mają taki sam serial number :D
Pytanie jak u was na org. amanero to wygląda, tak z ciekawości.

https://diyaudio.pl/showthread.php/29156-zakupy-z-Aliexpress-sprawdzone-i-polecane-produkty
moze wrzuc link do produktu ;)

lemosek
Plytek SMD prawie gotowy (w sumie to mam jeszcze inna koncepcje, zeby dodac jedno stabilizowane napiecie bo jest miejsce na plytce) ale chyba nie bede wiecej kombinowal.

26826b2230eb7f32890e98e4d7c41516_1518288289.jpg

Kilka rezystorow trzeba bedzie wziac thin film 0,1/0,5% laserowo trimowanych, sa w tme po 12/50groszy. Jak bede robil BOMa to zaznacze ktore sa te wazniejsze.
Dodalem miejsce na zworke testowa - zeby polaczyc ze soba masy. Jeszcze i tak bede przez kilka dni male poprawki robil.

Witam, w końcu kolumny gotowe , grają od kilku dni , jestem bardzo zadowolony :) .
Piotrze F i Pawle_luk1 bardzo wam dziękuję za pomoc . Kolumny grają rewelacyjnie . Dobrze, ze świat się nie kończy na kilku osobach , które chyba uwazają się za guru od budowania kolumn ( zwróciłem sie do nich kilka miesięcy temu o pomoc w zbudowaniu kolumn a właściwie zwrotnic na co oczywiście przystały , ale po krótkim czasie nagle odmówiły w ciągu tego samego dnia jakby się razem naradziły mimo iż mieszkają kilkaset km od siebie i są raczej konkurencyjni miedzy sobą heh . Może obawiały się że zamieszcze na forum zwrotnice dla ogółu , zaświeciły się im oczka na kasę i tyle w temacie . Nie napiszę o kogo chodzi gdyż nie jestem osobą konfliktową i nie szukam tutaj jakiekolwiek zwady .
Jeszcze raz dziękuję Piotrowi oraz Pawłowi za poświęcony czas i swietny projekt który gra rewelacyjnie .

http://www.audiostereo.pl/bladelius-thor-ca851n-sba-satori-3-way_137526.html

Zaloz u nas temat w gotowych, a nie ;)
Gadasz z ludzikami od nas, a gotowe na AS - cos tu nie tak.

Bo sie obrazimy :P

Witam, w końcu kolumny gotowe , grają od kilku dni , jestem bardzo zadowolony .
Piotrze F i Pawle_luk1 bardzo wam dziękuję za pomoc . Kolumny grają rewelacyjnie . Dobrze, ze świat się nie kończy na kilku osobach , które chyba uwazają się za guru od budowania kolumn ( zwróciłem sie do nich kilka miesięcy temu o pomoc w zbudowaniu kolumn a właściwie zwrotnic na co oczywiście przystały , ale po krótkim czasie nagle odmówiły w ciągu tego samego dnia jakby się razem naradziły mimo iż mieszkają kilkaset km od siebie i są raczej konkurencyjni miedzy sobą heh . Może obawiały się że zamieszcze na forum zwrotnice dla ogółu , zaświeciły się im oczka na kasę i tyle w temacie . Nie napiszę o kogo chodzi gdyż nie jestem osobą konfliktową i nie szukam tutaj jakiekolwiek zwady .
Jeszcze raz dziękuję Piotrowi oraz Pawłowi za poświęcony czas i swietny projekt który gra rewelacyjnie .

http://www.audiostereo.pl/bladelius-...ay_137526.html
no też mógł byś się pochwalić w naszym serwisie 😉

Powrót