• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Zwrotnice do wersji z Pierścieniem gotowe - można Sobie pokulać.

Refleksje na świeżo - MW19 nie ma większych kompleksów na średnicy względem mniejszych Braci, przynajmniej różnice nie są tak duże aby potężniejszy bas nie mógł tego wynagrodzić Bębny w Wardruna - Völuspá rewelacja - tutaj przy większej kompensacji mogły by być już "kredki". W projekcie kompensacja nie jest zbyt duża a mimo to basik bardzo przyjemnie pracuje.
To jeden z tych głośników które potrafią pokazać zmiany elementów na zwrotnicy - Zmiana cewki z powietrznej testowej na WAX jest dobrze słyszalna.
Według mojej opinii jedna z ciekawszych konfiguracji na 2 drogi. Efekt końcowy jest więcej niż zadowalający. A przyznam się że miałem małe obawy czy MW19 nie "zamuli" za bardzo względem mniejszego rewelacyjnego brata 16 którego już sporo posłuchałem w różnych konstrukcjach
Pierścień Satori na Ferycie to taki zaskakujący misio :) Gra łagodnie i swobodnie. Ale jak minie pierwszych chwil kilka w których następuje zawsze woow przy odsłuchach innych bardziej krzykliwych głośników - do uszu docierają wszystkie malowane szczególiki zresztą takie same jak w neodynowej wersji ale tu są nieco roztropniej podane. Chyba wolę tą wersje z tych dwóch. Porównując do budżetowego przecież podobnego RDC to nie ta liga - Tańszy głośnik w bezpośrednim porównaniu gra nad wyraz "normalniej". A przecież w swojej cenie jest więcej niż dobry.

5b2e03d108575a92f20237466b2780ce_1521149495.jpg

Ostatnia edycja:
Zwrotnice do wersji z Pierścieniem gotowe - można Sobie pokulać.

Refleksje na świeżo - MW19 nie ma większych kompleksów na średnicy względem mniejszych Braci, przynajmniej różnice nie są tak duże aby potężniejszy bas nie mógł tego wynagrodzić Bębny w Wardruna - Völuspá rewelacja - tutaj przy większej kompensacji mogły by być już "kredki". W projekcie kompensacja nie jest zbyt duża a mimo to basik bardzo przyjemnie pracuje.
To jeden z tych głośników które potrafią pokazać zmiany elementów na zwrotnicy - Zmiana cewki z powietrznej testowej na WAX jest dobrze słyszalna.
Według mojej opinii jedna z ciekawszych konfiguracji na 2 drogi. Efekt końcowy jest więcej niż zadowalający. A przyznam się że miałem małe obawy czy MW19 nie "zamuli" za bardzo względem mniejszego rewelacyjnego brata 16 którego już sporo posłuchałem w różnych konstrukcjach
Pierścień Satori na Ferycie to taki zaskakujący misio :) Gra łagodnie i swobodnie. Ale jak minie pierwszych chwil kilka w których następuje zawsze woow przy odsłuchach innych bardziej krzykliwych głośników - do uszu docierają wszystkie malowane szczególiki zresztą takie same jak w neodynowej wersji ale tu są nieco roztropniej podane. Chyba wolę tą wersje z tych dwóch. Porównując do budżetowego przecież podobnego RDC to nie ta liga - Tańszy głośnik w bezpośrednim porównaniu gra nad wyraz "normalniej". A przecież w swojej cenie jest więcej niż dobry.

5b2e03d108575a92f20237466b2780ce_1521149495.jpg

Masz w zamiarze testować wersję berylową tego TW ?
Jestem ciekawe bezpośredniego porównania.

"Daj Daj Daj" :) ....
To Nie takie proste ... Jako firma która projektuje kolumny dla Producentów i Sama jest po części Producentem - Nie możemy udostępniać większości swoich opracować publicznie do skopiowania. Pokazuje tyle ile mogę :) - uważam że to niezła porcja ciekawych informacji dla Diyowców z których co sprytniejszy co nieco podpatrzy i skonfrontuje ze swoimi doświadczeniami. Kto współpracuje z Nami ten wie że drogą prywatną da się sporo załatwić - czyli indywidualne podejście - Ale publiczny projekt który każdy może skopiować to nie do końca dobry pomysł w niektórych przypadkach. Mieliśmy już przygody z producentami kolumn którzy albo skopiowali projekt i użyli go jako swój albo ukrywali przed Nami że Są producentem.

Nie stajemy Jako Branża okoniem. I myślę że kto chodź trochę liznął działalności gospodarczej wie o co chodzi.

Jeśli Chcielibyście Jako forum projekt dla Was nie ma problemu - Kupcie Głośniki , Zróbcie Aplikacje i wyślijcie do Pracowni. Wykonamy projekt dla DiyAudio - bez interesowanie :) Tak to Lubie nazywać Usługa dla "Przyjaciół" Czy jak ktoś Woli bezpłatnie ( takie ładniejsze słowo ). Ale podać na tacy gotowca możemy tylko w sporadycznych przypadkach co przecież doskonale Wiecie że Robimy :)

"Daj Daj Daj" ....
To Nie takie proste ...

Ja to tak dla żartu :p

Ale propozycja wykonania pomiarów i zwrotnicy dla projektu forumowego, jest super.
Może nawet bym się pisał na wykonanie obudów ;)
I nawet nie musiał bym mieć głośników na stanie, frezik by się zrobiło 1mm większy dla świętego spokoju i załatwione.

Dobrym pomysłem było by założenie tematu, aby użytkownicy zaproponowali jakieś głośniki znajdujące się na stronie ZapAudio, oraz aplikacje.

dac5e9972cd04e5c5f078f4267100d48_1521231873.jpg

Pytanie mam spece.
Jaka role spelniaja te 3 elementy na schemacie?

Jest to o tyle dziwne, ze tylko 'dopiete' do wyjscia jednego z kanalow i pomiedzy V+.

- - - - - aktualizacja - - - - -

T1, T2 rozlaczone....

C524 - bypass pinów zasilania taki sam jak C523 na drugiej linii.

C529 + R547 jest wpięty między masą a... masą. Nie ma związku z żadnych kanałem. Trzeba byłoby zobaczyć na PCB jak te masy są łączone i po co to jest :)

A fakt, dziad z drugiej strony jest do pary.
Te masy, slusznie - na PCB moga byc np jakos rozlaczone, sprawdze.

Dziekuje.

Harbert monitor 30.1 - obudowy wykonane na podstawie opisów i zdjęć. Bebechy oryginalne. Oczywiście nie są to wierne klony co do proporcji i użytego materiału. Moje mają klejony front i grubsze ścianki - (22mm, a nie 12mm) Z tyłu przykręcana pokrywa. Jak grają? Bardzo pozytywnie, a nie bawiłem się jeszcze wytłumieniem. Tylnia pokrywa sprawia że mamy dostęp do całego wnętrza co pozwala na łatwe modyfikacje.

56ddda7f56cbbefee19284455418c755_1521240994.jpg

Udało się :lol:
Będę to aplikował w monitorze 11,5 litra brutto.
Szukam do tego wysokotonowki. Wiem że dobrze się ponoć zagrało z ceol c 30.
Czy są jakieś inne opcje?
Może inny materiał.
Padła też propozycja SBA ceramik, ale nie wiadomo kiedy będą dostępne, za ile no i oczywiście co sobą reprezentują.

Ja również chciałbym się pochwalić moim pierwszym wzmacniaczem :)
Udało mi się już go uruchomić dzięki pomocy Borysa oraz Adama , Dzięki wielkie chłopaki :)
Jak narazie wstyd pokazywać z czym on gra ale monitorki są w trakcie budowy :D
A oto mały załącznik :)

ps. Dac jeszcze nie polutowany , to tylko taka mała przymiarka ponieważ czekam na elementy do polutowania.

Ostatnia edycja:
Branża może wprowadzicie do oferty jakieś obudowy uniwersalne? Niektórzy w domowych warunkach mają większy problem ze zrobieniem obudowy niż z pomiarami i projektem zwrotnicy.

Harbert monitor 30.1 - obudowy wykonane na podstawie opisów i zdjęć. Bebechy oryginalne. Oczywiście nie są to wierne klony co do proporcji i użytego materiału. Moje mają klejony front i grubsze ścianki - (22mm, a nie 12mm)

Z tego co czytałem to właśnie obudowa, a dokładnie grubość ścianek obudowy sprawia że te monitory grają tak jak grają :)
Osobiście nie słyszałem Herbertów ani Spendorów, ale ta forma mi się podoba i w przyszłości planuję sobie takie klocki wykonać.

Ale paskudztwo.

Hehe, no właśnie mają swój urok :)
Wkręty dodają tego uroku jeszcze bardziej :D

Osobiście bym tylko bas reflex wymienił na bez kołnierza.
Podobają mi się w Spendorach te piankowe.

Powrót