• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

No nie wiem, musiał bym go samemu pomierzyć i przetestować.
Miałem na nim 2way z W170s, no i gdy przesiadłem się na Ushery, a dokładnie 9930, to stwierdziłem że teraz to kopułka "gra".
Może to kwestia cięcia, ale chodzi mi o to aby kopułka odtwarzała również średnicę, a nie tylko "cykanie".

I taki wlasnie jest Seas. To nie jest glosnik do "cykania". Ma bardzo niskie znieksztalcenia, nisko polozony rezonans, co pozwala na "granie srednica". Ten glosnik jest idealny do ciecia niskimi rzedami. Wymaga dobrej aplikacji, choc jest ona technicznie dosc prosta. Z dobrym midwooferem pokaze klase, szczególnie z twardymi membranami.

Zeby miec taki pomiar musisz miec karte z 24/96. Mam mozliwosc robienia takich pomiarow, ale z tego nie korzystam. Nie widze takiej potrzeby poki co.

2 dni temu oddałem 2 pary kolumn z tymi wysokimi - Bardzo przyjemny i detaliczny głośnik - dobry zakup
e77c46847f3a4da38491dff30b6b6f05_1534717620.jpg
4d2ff20481115d6359d4aab333780ce8_1534717618.jpg

No nie wiem, musiał bym go samemu pomierzyć i przetestować.
Miałem na nim 2way z W170s, no i gdy przesiadłem się na Ushery, a dokładnie 9930, to stwierdziłem że teraz to kopułka "gra".
Może to kwestia cięcia, ale chodzi mi o to aby kopułka odtwarzała również średnicę, a nie tylko "cykanie".
pewnego roku na audio show byl wysyp konstrukcji z tym glosnikiem. doslownie nascie zestawow
i bylo wyraznie slychac ze jedne sa skopane zwrotnice a inne zaczynaja grac
roznica byla olbrzymia i zalezy wlasnie od zwrotnicy

Na papierze to on ma 700hz, ale w rzeczywistości to pobożne życzenie. Głośnik ogólnie dobry w swojej cenie, ale jego wrażliwość na uszkodzenia moim zdaniem, w pewnym sensie go dyskwalifikuje.

Ile on ma tak realnie?

- - - - - aktualizacja - - - - -

A możesz pokazać swój pomiar powyżej 20kHz i ewentualny filtr na rezonans na około 30kHz?

Możesz mi wytłumaczyć jak chcesz usłyszeć cokolwiek powyżej 20khz?

Chyba tylko tweetery scana wyciągnięte z pudełka mają praktycznie katalogowy rezonans. Przynajmniej te które ja miałem (różne modele illuminatorów) zawsze bardzo ładnie trzymały parametry.

Ceramik ma wyjść i tańszy beryl, o alu nic nie wiem.
Cena natomiast może być spora, napewno nie adekwatna do reszty głośników, dlatego myślę o SB26ADC-C000-4 oraz SB29SDAC-C000-4, którego "niby" będzie można nisko uciąć.

https://solen.ca/products/speakers/home-speakers/tweeters/sb29bac-c000-4/
https://solen.ca/products/speakers/home-speakers/tweeters/sb26cdc-c000-4/

Ciekawi mnie natomiast jak oni chcą zrobić kopułkę z dwóch materiałów bo w tym ceramiku napisane jest aluminium/ceramic dome.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Anodowanie_aluminium
https://pl.wikipedia.org/wiki/Korund

Ucieszyłeś mnie :)
Projekt który mam zamiar wykonać na tych głośnikach będzie typowo do rocka i jazzu... tzn. taki jest plan.
Wtajemniczeni widzieli już projekt wizualny, Irek ma pewne obiekcje akustyczne, ale do odważnych świat należy :flapper:

Zastanawiam się jeszcze nad wysokotonówką, chciał bym użyć twardą kopułkę, ale chciał bym też nisko ją uciąć...

Beryl u Lusztiego pod tym względem rozpierdzielał system, ale to nie ten budżet i trzeba kombinować.

Kombinujesz 2way z tym sb20pfc ?

No właśnie...illuminatory. A w tańszych modelach jest pewnie to samo co w stx'ie .

Czy ja wiem, raczej sie nie zgodze. To wlasnie STX ktore mialem, mialy najbardziej rozjechane parametry. Moge wrzucic pomiary tanich glosnikow, ktore trzymaja rezonans z dataszitu, a niektore wypadly nawet lepiej od tego co podaje producent.

Nie skomentuję tego, bo byś się obraził.
Marian po prostu ma słuch jak pies [emoji23][emoji6]

A tak poważnie, rozmawiałem kiedyś z Pogromcą przez tel i mówił mi, że przy np. Berylach daje się filtr powyżej 20khz na breakeup membrany po to, żeby zniekształcenia były mniejsze w paśmie użytecznym.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Powrót