• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

do 12,500 kosztowala 10zl. nie wiem ile 4 warstwowe
wiem tylko ze wymiana wsyzstkiego kosztuje tyle co regeneracja u nich! :p

a nie odpisuja bo maja urlop

Dostałem odpowiedź od STX.
Cena cewki do W.30.500.2x2 PP.
"Dzień dobry,
Cena za sztukę wynosi 25,00 zł plus koszt przesyłki 14,00 zł. – przelew lub 19,00 zł. – pobranie"

Nie tylko przy berylach, ogolnie przy twardych kopulkach, ktore zawsze maja swoj breakup. To czy ktos bedzie z tym walczyl, czy oleje zalezy juz tylko od konstruktora. Co kto lubi.

Jakie to były naprzyklad?

Roznie. Tanie tangbandy, beymy, sba, seas, wavecor i tak dalej... Piszac tanie, mam na mysli ceny ponizej 200zl.

tez takie kombinacje z 15" przerabialem, czy to ma sens i gra dobrze weryfikuje tak jak wspomnial marian, pomieszczenie. W pokojach do 30m2 mialem sporo problemow ale 60m2 juz bylo fajnie
Jak ma się 60m kwadrat to takie kombinacje nie są potrzebne :)

cadrioid tak jak i dipol umożliwiają redukcję wpływu pomieszczenia .
I rzeczywiście działa , mimo że udało mi się dość kiepski cardioid uzyskać to redukcja promieniowania w tył i na boki jest wyraźnie słyszalna .
W pomieszczeniu od razu słychać różnicę jak załączy się dipol .
Mam już kolejne 2 beymy :)
Ciekawym rozwiązaniem jest Controlled Acoustic Bass System który za pomocą 4 subów umożliwia w praktyce pozbycie się odbicia od tylnej ściany .
Tym samym eliminacje modów pomieszczenia .
Testy pokażą czy warto się w to bawić .

Tym czasem finał :
4f7cddbfd216775005eeac5e0b21ea73_1534783637.jpg

i musiałem się pożegnać z tym zawodnikiem :

Będę tęsknił , jeden z topowych średniaków na rynku .
01303760327f683cc902cdb3831ba4f4_1534783644.jpg

Nie tylko przy berylach, ogolnie przy twardych kopulkach, ktore zawsze maja swoj breakup. To czy ktos bedzie z tym walczyl, czy oleje zalezy juz tylko od konstruktora. Co kto lubi.

Roznie. Tanie tangbandy, beymy, sba, seas, wavecor i tak dalej... Piszac tanie, mam na mysli ceny ponizej 200zl.

Z tym SB to ciekawe bo wiele ludzi właśnie narzeka bardzo że mają naciągane parametry.

Bardzo to raczej nie. Z reszta, zalezy ktore glosniki. Poza tym przy pomiarach TSP latwo o bledy w pomiarze i analizie. Ja tu sie duzo kiedys motalem, teraz poszedlem droga mlota i cepa. Mierze odpowiedz glosnika w obudowie zamknietej po pewnym wygrzaniu, potem mierze TSP i sprawdzam jaka metoda daje mi najbardziej zblizone symulacje do tego, co zmierzylem skalibrowanym mikrofonem.

Sure.
Mdf 22, góra dół będzie z klejonki dębowej 30mm

Potem jeszcze skręcę o podkleje wzmocnienia dodatkowe.
Będzie przesrane wnieść to na poddasze.

Pokoju jeszcze nie mamy.
A co do suba, bez szans. I tak nie gra, i ten jest o wiele większy.

Transport to przesrana sprawa.
Nawet bez glosnika i panelu, będzie wazyl w trzy dupy.

A do mnie właśnie przyjechały elementy zwrotnic do MLTL-ek.

Cena za zwrotnice wyszła taka sama jak za komplet głośników :biggrin:

Ostatnia edycja:
A jak już będziesz sobie robił testy...to podmień te rezystory ze zdjęcia na zwykłe ceramiki i posłuchaj czy jest różnica :P

Akurat nie mam takich wartości na stanie.
Zresztą przy tej jakości sprzętu różnicy pewnie nie usłyszę.

Powrót