• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

orientujecie sie czy taki omnimic mozna uzyc w innym sofcie, arta, speaker workshop etc?

orientujecie sie czy taki omnimic mozna uzyc w innym sofcie, arta, speaker workshop etc?
Ten system daytona trochę nie pełny. Bo do pomiaru impedancji jest jeszcze Dats v2. A to już się tanio nie robi.

Zorientuj się w temacie mikrofonów usb jak Dayton czy Umik1. Może one będą dobrym wyborem do samego spl.
Lub sam preamp czy kit avt czy ten z forum i wm61a. To najtańsza opcja. Ktoś podobno na alledrogo sprzedaje oryginalne wkładki i rurki ładnie do nich wyprofilowane.

W takim wypadku może już lepiej UMIK-1 od miniDSP:

https://www.minidsp.com/products/acoustic-measurement/umik-1

Przykładowe oprogramowanie REW wygląda spoko, chociaż sam nie używałem. Sam sobie kupiłem ten mikrofon, więc zobaczymy ile jest warty (jeszcze nie doszedł).
Ile wyszło all kosztów ?

REW trochę słaby jest do pomiarów naszych. On bardziej przystosowany do akustyki pomieszczenia jest.
Niby dużo oferuje ale tak naprawdę mało przydatne co nas interesuje.
Przykład ma RTA ale co z tego jak nie ma wzorców do czego to TATA równać, tzn filtrów LR2 itp.

Umik jest bardzo popularny za oceanem. Do pomiarow akustyki lub RTA bym go kupil, do powaznej zabawy z pomiarami do zwrotnic raczej nie. Po 1 to umik jest na usb, ktoremu moze plywac latencja. Niby jest sposob w REW na obliczanie predelay na drodze wylacznie akustycznej, ale to nie jest zbyt precyzyjne, a z pewnoscia pokrecone. Po 2 sampluje tylko do 48khz, czyli mozna zapomniec o pomiarach powyzej 20khz.

Prostota uzytkowania z USB, ktora pewnych kwestiach moze nakladac ograniczenia.

Po 1 to umik jest na usb, ktoremu moze plywac latencja. Niby jest sposob w REW na obliczanie predelay na drodze wylacznie akustycznej, ale to nie jest zbyt precyzyjne, a z pewnoscia pokrecone.

Przecież to zależy od sterownika. Z tego co pamiętam audio stack w Windows 10 ma stałe opóźnienie tak samo jak transfer w Full-Speed USB (2 ms z czego pakiet wysyłany co 1 ms). W każdym wypadku jak ktoś sobie nie potrafi z tym poradzić to nie ma co zwalać na urządzenie.

Po 2 sampluje tylko do 48khz, czyli mozna zapomniec o pomiarach powyzej 20khz.

Aha, a ja głupi myślałem, że do 24 kHz spokojnie mogę mierzyć.

Przecież to zależy od sterownika. Z tego co pamiętam audio stack w Windows 10 ma stałe opóźnienie tak samo jak transfer w Full-Speed USB (2 ms z czego pakiet wysyłany co 1 ms). W każdym wypadku jak ktoś sobie nie potrafi z tym poradzić to nie ma co zwalać na urządzenie.

Pisze o potencjalnych problemach, jakie tego typu mikrofony posiadaja.

Aha, a ja głupi myślałem, że do 24 kHz spokojnie mogę mierzyć.

Ty wiesz do ilu mozna mierzyc, inni chetni na kupno niekoniecznie.

Z tego co pomietam, to tworca Vituixa rowniez nie poleca tego mikrofonu.

W tym omni dziwne jest o ze sample testowe są odtwarzane z CD tydziez plików mp3, nie generuje ich soft.

No i trzeba pamiętać, że cena też niczego sobie:

List Price $399.99

Na parts-express jest jakaś promocja, więc tylko 300 dolanów bez VAT'u i cła ;)

Kiedys jak Clio Pocket kosztowal w detalu okolo 2tys zl, to ta cena byla calkiem ok, bo sam mikrofon dodawany do zestawu kosztuje 1200zl. Teraz po aktualizacji to juz prawie 3 tysiaki.

Szagry - a czy potraficie podac przyklad jakiegos glosnika, ktory mozna nabyc- tanioszke mozliwie, ktory w swojej charakterystyce ma solidnego dzwona?

Powrót