• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Haha No to prawda. Ale jak sobie popatrzysz ile zaoszczędzisz na tych elementach, które niepotrzebnie kupowałeś po kilka razy w dość dużych ilościach to już przestajesz narzekać

Ogólnie świetna sprawa, u mnie trochę rzeczy leży w kartonach z TME i innych sklepów, z reguły pamiętam co kupowałem, ale czasem muszę prześledzić historię zakupów, żeby wiedzieć, czy coś mam...

Najgorszy jest moment, gdy wiem, że jakiś element miałem, ale gdzieś zaginął w akcji i z reguły tego jednego elementu brakuje do uruchomienia jakiejś zabawki.

No dokładnie taką samą sytuację miałem. Tylko niezła zabawa jest przy dużej ilości kartonów z TME i innych hurtowni + dużych zestaw worków strunowych z TME + pojemników z Ikea :D Przy zamawianiu z kilku hurtowni średnio 1 raz na 3tyg to już nawet nie chce się otwierać meila z fakturami :D

Nie na temat...
Ja raczej co kilka miesięcy coś biorę, a rezystory np w zestawie typowych wartości z alledrogo, więc tu nie ma problemu, ale znajomy mi kiedyś dał worek różnych m.in. o lepszych tolerancjach i wtedy można było dostać oczopląsu, żeby to na konkretne woreczki posortować, bo 5% jadę z pamięci, ale przy dokładniejszych trzeba się jednak moment zastanowić.

Więc dlaczego wybrałeś głośnik 10"?

Zastanawiałem sie nad 8'' stx'em ale liczba doniesień o rozklejającym się zawieszeniu, stukaniu itp nie jest mała. A że w sklepie 10'' udało się wyrwać w cenie 8'' odpuściłem mniejszego stx'a.

Wystarczy że raz najdzie ochota posłuchać głośniej i będziesz zawiedziony brakiem mocy.

Dlatego napisałem już wcześniej, że w razie czego poszukam mocniejszego wzmaka.

Ostatnia edycja:
Zastanawiałem sie nad 8'' stx'em ale liczba doniesień o rozklejającym się zawieszeniu, stukaniu itp nie jest mała. A że w sklepie 10'' udało się wyrwać w cenie 8'' odpuściłem mniejszego stx'a.

Dlatego napisałem już wcześniej, że w razie czego poszukam mocniejszego wzmaka.

Zacznij już się rozglądać za mocniejszym:) ten głośnik lubi Waty

f8f5dc8e49ee5dceea0784707f907f9a_1557925158.jpg

Coś tam ruszyło ze wzmacniaczem i wszystkie kanały działają poprawnie. Niestety ostatnio nie miałem czasu, więc dopiero teraz mogłem powrócić do całego projektu :) Dodatkowo przyszedł 8-kanałowy DAC na ES9028PRO z wbudowanym NanoSHARC (jako DSP) + Raspberry PI do streamingu. Taki 8-kanałowy DAC na ES9028PRO miałem sam robić, ale jak pewien gościu z diyaudio.com wyleciał z praktycznie takim samym pomysłem w gotowym urządzeniu to nawet się nie zastanawiałem i od razu zmieniłem koncepcję całego projektu.

a moje dsp wygląda tak :

9d1cc18ddd55f60faaa52b2bea4c9fbf_1558021102.jpg

25365d3badfe57256601a42f0cd6e9b7_1558021106.jpg

no i węże do tego ...
3651c914e83159ae9aa978a96ab9a3db_1558021115.jpg

będzie player + zwrotnica .
lynx AES16 jako wyjście , kanałów i mocy obliczeniowej nie zabraknie przynajmniej :)
Docelowo pasywny , zasilacz już pasyny jest (przetwornica 24V->ATX + "wtyczkowy" zasilacz 24V 200W)
Muszę jeszcze jakiś pasywny "wiatrak" na "zapychacz socetu" (pentiuma) kupić :)

Tym czasem przyszły długo wyczekiwane jajka :)
4264f40282f1551a6d1565f06dec3b5a_1558021112.jpg

2b63fe4f9f3e3c0181657bcbe8df7784_1558021109.jpg

Będzie na forum 3way z sb CAC (pod warunkiem że sylvek wykaże się jeszcze odrobiną cierpliwości i nie zabierze mi głośników :) ).
Niemniej jednak jak pisałem zestaw na samych CAC od sb nie podszedł mi do końca i chciał bym też zrobić wersje na szmacie jako kopułka .
Myślę, że w tej konfiguracji będzie lepiej.
Tylko nie wiem jaką szmatę , dajcie znać co byście widzieli .
Mój pierwszy wybór do SB29SDAC-C000 lub D2604-833000.

Nie na temat...
dużo się dzieje tutaj z dsp ostatnio i tak sobie przypomniałem moje jako bolonietoperza wymiany zdań z pogromcom na temat dsp kiedyś...

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
dużo się dzieje tutaj z dsp ostatnio i tak sobie przypomniałem moje jako bolonietoperza wymiany zdań z pogromcom na temat dsp kiedyś...

Twoje dsp do tego co robi Raven czy 3lite to jakby porównywac smalec do kawioru :) nie te możliwości, nie te potrzeby i nie te fundusze.

Bezsensowna kłótnia ;)

W każdym wypadku coś ruszyło do przodu:

2e2dfee8271a0d16a10a63f090d2b232_1558352634.jpg

f2af7c0f9c7f47bc554cfc00118fee4f_1558352635.jpg

Nie ma żadnych przekaźników na 230V, ponieważ całością steruje mały mikrokontroler, który zaraz przy włączeniu usypia wszystkie SMPS'y (tzw. standby mode). Przycisk na przodzie jest monostabilny i w sumie chcę jeszcze dodać włączanie wzmacniacza z pilota (muszę tylko wywiercić gdzieś dziurę na odbiornik IR).

Wzmocnienie poszczególnych sekcji ukształtowałem jak poniżej:

Sub - 35 dB
Low - 28 dB
Mid - 26 dB
High - 20 dB

Wzmacniacz razem z DAC'em i DSP podłączonym do komputera oraz kompresorem (Radian 475BePB - 110 dB) praktycznie nie szumi. Można usłyszeć lekki szum jak się włoży ucho do horna i w sumie aż tyle :) No i o to chodziło, ponieważ szum to duży problem w systemach aktywnych z driverami kompresyjnymi.

Powrót