• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Nie na temat...
Dual. Najbardziej upierdliwe gramofony do naprawy. To jeszcze idler czy już inny napęd? Chodzi plotka że tak specjalnie skomplikowali te gramofony żeby podbudować własne ego ;) . Ja miałem 1228 ale mechanika już była w takim stanie że nie było sensu się w to dalej bawić. Sprzedałem za grosze dalej.

Toć lato jest :)
Na jesieni się zacznie.

Opowiadaj co to za konstrukcja.

No co ty Marian, SB29SDAC i SB15NRX, jak dobrze wyjdzie 2,5 drogi. Na razie gra to bez zwrotnicy, czytaj cewka i kondensator na wysokich, po prostu się wygrzewają :)

Ale poczekam aż te skończę i ogarnę obydwie pary naraz:

Nie na temat...
Tak w ogóle to jeśli chodzi o sb acoustics to nie polecam sb21rdc. Chyba że do 3 drożnych kolumn. Inaczej jest ostry i za jasny zdecydowanie. Widać że 3-cia harmoniczna rośnie jak szalona poniżej ~2-2,5kHz i to niestety słychać w dźwięku.
https://hificompass.com/en/speakers/measurements/sbacoustics/sb-acoustics-sb21rdc-c000-4 tutaj to dobrze widać. Dodatkowo bardzo kierunkowy jest ten głośnik (jak to pierścieniowce mają w zwyczaju)

Ostatnia edycja:
OGLOSZENIE DROBNE
Jakby ktos mial ochote zrobic projekcik z SB29BAC (berylek z siatka) to jest taka mozliwosc. Wystarczy podeslac tylko sam woferek do kolegi Adam85. Projekcikiem moge zajac sie za jakies dwa tygodnie (z malutkimi przerwami na malutkie wakacje).

Pozdr

Myślę nad jakąś bejcą, bo trochę za jasne się to wydaje.

PS To te kolumny, w których spartaczyłem wcześniej podfrezowania, teraz jest naklejony front z zakładu na ten stary i mam nadzieję, że więcej przykrych niespodzianek nie będzie, bo pozostało jeszcze wyrównać jego krawędź i okleić resztę ścianek.

SB29SDAC i 17MFC35-8, zwrotkę mam zrobioną od roku, to już kolejne monitorki, w których wykończeniówka bardziej mi dowaliła niż zwrotnice.

Generalnie to ta zwrotka wyszła trochę przekombinowana, ale na razie się zadomowiła, bo lepszych pomiarów i tak nie mam jak zrobić.

Tak to jakoś mniej więcej wyglądało, wartości się trochę różnią, bo coś tam jeszcze poprawiałem na ucho. (TW na odwróconej polaryzacji.)

Ostatnia edycja:
Ostatnio siedziałem nad mikrofonem UMIK-1, ponieważ zauważyłem, że teoretycznie ma dwa kanały. Rozkręciłem go na tokarce bo jakiś zgrywus zalał gwint klejem. Generalnie zauważyłem, że ADC jest stereo, więc jeden kanał odłączyłem I chciałem dodać referencję dla sygnału prosto ze wzmacniacza, ale okazało się, że ADC mixuje kanały. Trochę RE i już było wiadome, że ADC działa w trybie zwiększenia SNR o te 3 dB (czyli dodanie sygnału z dwóch ADC i uśrednieniu wartości). Na pokładzie był mikrokontroler PIC do ładowania konfiguracji na EEPROM dla ADC, więc na początku chciałem dumpnąć kod i zmienić tryb pracy ADC, ale okazało się, że procesor jest chroniony przed odczytem. No to go olałem i zgrałem żywcem konfigurację z EEPROM bo ADC jawnie ją czyta. Przerobiłem konfigurację i załadowałem nową z AVRka. Teraz mikrofon pracuje w pełnym dual channel z mikrofonem na jednym kanale a do drugiego idzie gniazdo RCA z sygnałem od wzmacniacza :)

Próba odczytu konfiguracji:

6d6d120906a230df2922c75986a8e803_1561831293.jpg

No i się udało:

4d7890402f53db08858834c9cf870c49_1561831294.jpg

Gorzej było z zapisem nowej konfiguracji, ponieważ za cholerę nie wiedziałem co to za układ i musiałem zgadywać komendy do zapisania nowych wartości i ograniczeń samej pamięci (np. zapis maksymalnie 16 bajtów w jednym cyklu z powodu stronicowania pamięci).

Po wgraniu zmienionej konfiguracji dla ADC (usunięciu mixowania kanałów i włączenia stereo dla wszystkich altsetów w deskryptorach) zmiana nazwy na Umik-2 i już mamy "In" i "Ref" osobno:

33b1b549725371382ee7043d6229d863_1561831302.jpg

cbc120500b52d1ebcac0e91a21afdec3_1561831294.jpg

No i całość wygląda nawet nie tak źle:

4154525489a1e0b74c7983bd5ff3ac25_1561831300.jpg

Ostatnia edycja:
Powrót