• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Spoko blaty , z czego są zrobione ?
Często w Casto można dostać ścinki grubych laminowanych blatów kuchennych o długości nawet 1 czy 1,5 metra za 20 zł od sztuki na warsztat jak znalazł ;)

Sklejka 24mm. Lepszym wyjściem była by laminowana, jest droższa i u mnie w okolicy sprzedają tylko w całych arkuszach, więc trochę słabo.
Muszę te co mam czymś zabezpieczyć, może jakiś lakier do parkietów.

Dotnij sobie białe hdfki 3mm i połóż luźno. Grosze to kosztuje, co jakiś czas możesz sobie wymieniać na nowe. Ewentualnie panel podłogowy, kolorów i wzorów ogrom, cena też śmieszna.

Już po wakacjach, dziecko do szkoły, żona do pracy... to może bym coś zbudował. Myślałem o podłogówkach low-cost, 2-5 way na 2x SB16PFCR25-08 i SB29RDC-C000-4 - ma to sens? :)

Myślałem o podłogówkach low-cost, 2-5 way na 2x SB16PFCR25-08 i SB29RDC-C000-4

PFCR z tego co czytałem, są lekko zamulone, tzn. przekazują mniej informacji od tych trochę droższych SB, dlatego 29RDC zamienił bym na 29SDAC, który "rozjaśni" dźwięk.

To tylko moje zdanie, bo to kwestia też tego czego oczekujesz... jeśli ma grać łagodnie, no to lepiej 29RDC.

Karol rób klasyczne 3 way na PFCR 8" i 4". Do tego SB26STCN. Ostatnio tu dziwna moda na forum jakieś 2,5 way i 3,5 way na maleństwach. Nie idź tą drogą! [emoji3]
Ze zwrotką oczywiście pomogę.

Konrad, myślałem o 3-way ale nie chce robić dużych kolumn. Wolę jednak zgrabne obudowy.

Co za różnica czy obudowa ma 20 czy 23cm szerokości

Różnica jest dość znaczna.
3way będą nie tylko szersze ale też głębsze, a może nawet i wyższe, jeśli będziemy musieli gdzieś upchać litraż (dla głośnika basowego i średniotonowego), bo już szerokość i głębokość jest na tyle duża, że musimy zrobić je wyższe aby lepiej wyglądały.

To zapytajcie swoich kobiet co by wolały: 8 czy 6 cali? [emoji6]
Tak poważnie to SB nie ma nic małego, sensownego 18cm na bas do 3 way. Trzeba by sięgać po Scany lub Wavecory a Karol chce coś po taniości. Mnożenie tych maleństw na froncie to poprawianie samopoczucia a nie basu :)
Przy okazji też się wahałem czy dać 2xSB17NBAC bo konieczny wysoki podział ok. 800Hz ale ogarnę to z większym 23cm:
a193c456d988757fc87b1001e6c2e137_1567955966.jpg

Powrót