• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Prace idą powoli od kilku tygodni. Wczoraj skończony UNI, obudowa gotowa od roku, podzespoły podstawowe bez "udziwnień", bez barwy, poszukam tylko zabezpieczenia DC i to wszystko.

Obudowa kosztowala mnie kompletnie NIC. Od surowej blachy alu, poprzez frezowanie (sam na frezCNC) wszystkiego - paneli, chassis, gięcie cnc, malowanie proszkowe górnego i tylnego panela wszystko u mnie na zakładzie.
Z zaprogramowaniem frezarki, zrobieniem przyrządu pod "próżnię" było więcej zabawy niż z frezowaniem i całą resztą. Oby ruszył od kopa bo nie znam osoby, która zrobiła Uniego na innych tranzystorach niż 2sc5200/2sa1943.
Obudowa jest maleńka i UNI + transformator w środku to porażka. Zdecydowałem radiator przenieść na zewnątrz, na boczny panel poprzez aluminiowy boczek. Drugi boczek jest drewniany.

Ostatnia edycja:
f5969e7c0fb08a1b9873d9577dd69672_1584303192.jpg

statyw kupilem juz wczesniej. teraz zamowilem druty i karkas.
jeszcze jakies mocowanie na szpulki i mozna nawijac ;)

Powoli do przodu. Na razie bejcowane raz, wzdłuż słoja. Wieczorem zrobię próbę na ścinku forniru, jaka barwa będzie po drugim nałożeniu. Bezbarwny spróbuję też wzdłuż miękkim pędzlem. Fornir to pasiak pędzel może być całkowicie niewidoczny.
Monitory mają stanąć na czarnych stojakach.

Ostatnia edycja:

Autorski pomysł na nóżki do kolumn. Krążki gotowe z Al , wykonczone diamentowaniem, kupione po 6,50 zł za szt. Plaskowniki tu akurat nierdrzewka 10x25 m, mogą być zwykle pomalowane na czarno. Środki nóżek mój pomysł, na CNC szalał Luszti.
Do wykończenia pozostało wyszczotkowanie plaskownikow i pomalowanie MDF na czarno.

Ostatnia edycja:
U mnie ostatnio trochę inne DIY.

7094e05c6ede1f15ec26a2bcf603ca13_1584527916.jpg

Epidemia szaleje, a jak wiadomo z filmów naukowych (takich jak Resident Evil) wirus w każdej chwili może zmutować i tworzyć zombie, trzeba było zwiększyć moce przerobowe i dorobić coś czego nie ma na rynku czyli podajnik łusek (+ sortownik, szybki montaż prasy, etc) :lol: ;)

Teraz chyba kolej na poskładanie E450 ze sterownikiem, bo stoi i się kurzy, a że czasu teraz więcej to może nawet się uda :)

ale to europa a nie usa!
w RE mieli bron palna...
a dla nas raczej bardziej pasuje "28 dni pozniej" gdzie mieli co najwyzej siekiere! :p

U mnie ostatnio trochę inne DIY.

7094e05c6ede1f15ec26a2bcf603ca13_1584527916.jpg

Epidemia szaleje, a jak wiadomo z filmów naukowych (takich jak Resident Evil) wirus w każdej chwili może zmutować i tworzyć zombie, trzeba było zwiększyć moce przerobowe i dorobić coś czego nie ma na rynku czyli podajnik łusek (+ sortownik, szybki montaż prasy, etc) :lol: ;)

Teraz chyba kolej na poskładanie E450 ze sterownikiem, bo stoi i się kurzy, a że czasu teraz więcej to może nawet się uda :)

Ale co to jest? Poważnie pytam ;)

Ale co to jest? Poważnie pytam ;)

Dillon Square Deal - prasa do elaboracji (robienia) amunicji, w tym przypadku 9x19.

Elaboracja sama w sobie jest w sumie diy (choć nie audio), ale w ramach robienia diy by robić diy dorobiłem podajnik łusek (producent ani nikt inny nie oferuje tego na rynku) z magazynkiem na 120 sztuk i sortownikiem.

Powrót