• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Budowanie na ekranie - czyli relacje z budowy na zywo :)

Nie na temat...
Ja wrzuciłem do auta uDimension EL Coax 4 (są w fabrycznych miejscach z przodu pod szybą), najtańsze radio Alpine z BT, jakiś wzmak Alpine ~120W w mostku (serio więcej radiatora niż wzmaka), RE Audio RE8D4 w zamknięte 11l.
Jak kupowałem auto to z audio miałem tylko kable i tak starałem się jakoś ogarnąć to.
W sumie wyszło bardzo spoko, spokojnie jak na słabo wytłumione auto to więcej nie trzeba, a głośniki grające w szybę mają całkiem fajną przestrzeń, lepsze niż granie coaxem w nogawki :)
Myślę że do auta i to jest lekkim przerostem, ale fajne jest.

Kolejna, trzecia już wersja tych kolumn. Na razie nowe głośniki (berylowa Bliesma i PHL1120) muszą się trochę rozruszać a i te, które zostały (Visatony TIW200 XS) muszą się rozruszać po długim czasie oczekiwania na nowych kompanów.
Warto zwrócić uwagę na filc na froncie, dzięki któremu mogłem przesunąć Bliesmę w tył, co mimo pochylenia było konieczne z powodu specyficznej budowy tegoż głośnika.

Czekam na chińskie IRSy, tylko ostatnio męczyła mnie w głowie taka myśl, jak dam 2 moduły na takim schemacie masy, to będzie problem z masą wejściową (do zasilacza pójdą masy z modułów a z kolei na wejściu się połączą masy sygnałowe), a niestety może być problem rozdzielić to na już gotowym PCB.

Ma ktoś pomysł jak to poprawnie zrobić?

czy gra lepiej od SB Satori

Zależy o co pytasz? Jeśli chodzi o berylową Bliesmę vs berylowe Satori to wg mnie na pierwszy rzut ucha Bliesma lepsza, na pewno żywsza.
Jeśli chodzi o średniaka...to tu muszę dłużej nad zestawem posiedzieć, ale już słychać potencjał w PHLu.

Kolejna, trzecia już wersja tych kolumn. Na razie nowe głośniki (berylowa Bliesma i PHL1120) muszą się trochę rozruszać a i te, które zostały (Visatony TIW200 XS) muszą się rozruszać po długim czasie oczekiwania na nowych kompanów.
Warto zwrócić uwagę na filc na froncie, dzięki któremu mogłem przesunąć Bliesmę w tył, co mimo pochylenia było konieczne z powodu specyficznej budowy tegoż głośnika.

TIW 200 XS powyżej 200-250 Hz gra słabo. PHL 1120 poniżej 350 Hz gra tak sobie. Połączenie nie pozwoli pokazać maksymalnych możliwości tych głośników.

No i teraz pytanie, czy gra lepiej od SB Satori, czy na tym samym poziomie, ale "inaczej", więc ciężko określić co gra lepiej? :)

PHL 1120 rozjeżdża SBA Satori, już o tym pisałem przy opisie mojego system :-).

Ostatnia edycja:
Ja będę walczył z takim połączeniem.

Dwa, 10 calowe Volty na stronę. Góra jeszcze nie wiem. Przy okazji będzie porównanie do kultowego ATC 75 150.

TIW 200 XS powyżej 200-250 Hz gra słabo. PHL 1120 poniżej 350 Hz gra tak sobie. Połączenie nie pozwoli pokazać maksymalnych możliwości tych głośników.

PHL 1120 rozjeżdża SBA Satori, już o tym pisałem przy opisie mojego system :-).

Co gdyby zrezygnować z uzyskanej efektywnoaci i dać dwa PHL na strone? zejdzie niżej :)

RXmini :)

f252d0ee668bc7d5a2d745db0a3066a9_1598202007.jpg

Zapowiada się ciekawie. Przetestuj jeszcze TL z tej rury. Postaw ja na kilkucentymetrowych nóżkach, na długości 2/3 zapakuj dość gęsto zwiniętą owate. Na końcu rury dołóż rurę BR, która dostroisz system. W klozecie ten głośnik będzie grał bardzo niemrawo.

Powrót