• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Car Audio do mercedesa W202

Reakcji
0
Witam!
Zamierzam kupić niebawem zestaw CA do mojej gwiazdy.
Po wyszukaniu tego co mi potrzebne do szczęścia doszedłem do takich wniosków zestawu:
Przód drzwi 16cm zestaw głośników odseparowanych na dystansach MDF ( zastanawiam się nad powerbass S6-C lub Helixem dark blue)
Do tego skrzynka basowa na przetworniku 30cm – magnat express 12.
I wszystko napędzane cztero kanałowym wzmakiem firmy: Carpower lub magnat the rock 600 lub magnat RX44
Generalnie rozstawienie głośników już jest postanowione więc prosiłbym tylko o rade które przetworniki oraz napędy zdadzą egzamin.
Funduszowo liczę 300zł za komplet głośników na drzwi + 100zł za maty wygłuszające + 300zł za wzmacniacz + 300 na skrzynie basową.
Oczywiście tańsze propozycje są mile widziane :)
Magnat RX44 ma dość dużą moc i boje się że może się coś popalić... za to wersje magnata the rock może okazac się za słaba i sam nie wiem.
Moje pytania do was odnośnie tematu:
1) Czy wytłumienie drzwi jest naprawdę opłacalne ? nigdy tego nie robiłem a tylko widziałem foty tutaj jak to ma wyglądać, audio filem również nie jestem ale nie cierpie jak mi coś trzeszczy,stuka itd. No i jak coś „padnie” w systemie opuszczania szyb lub zamka to będzie kiepsko się tam dostać – jedyne wyjście to rwać maty…
2) Gdzie dać te wysokie tony od zestawu ? Podobno najlepiej grają na słupkach ale nie chce robić tam dziur, czy mógłbym wrzucić je w fabryczne miejsca dla syczków? Lub myślałem o wstawieniu ich w boczki drzwi. Podłącza się je przez zwrotnice równolegle z przetwornikami basowymi tak ?
3) Czy dystanse MDF lub plastik które chcę kupić muszą być jakieś „mojo” ^^ aby weszła większa wielkość głośnika niż oryginał ? oryginał to 130mm podobno używając dystansu możemy śmiało wstawić tam 165mm.
Pozdrawiam czytających!

Magnat RX44 ma dość dużą moc i boje się że może się coś popalić

to ostrożnie z gainem :)
Czy wytłumienie drzwi jest naprawdę opłacalne ? nigdy tego nie robiłem a tylko widziałem foty tutaj jak to ma wyglądać, audio filem również nie jestem ale nie cierpie jak mi coś trzeszczy,stuka itd. No i jak coś „padnie” w systemie opuszczania szyb lub zamka to będzie kiepsko się tam dostać – jedyne wyjście to rwać maty…

warto wygłuszyc drzwi
bez tego nie ma sensu bawic sie w car-audio

co do rwania mat to inaczej sie nie da
ale przeciez na naprawe nie wydasz duzo pieniedzy
najwyzej 1 mate kupisz
Gdzie dać te wysokie tony od zestawu ? Podobno najlepiej grają na słupkach ale nie chce robić tam dziur, czy mógłbym wrzucić je w fabryczne miejsca dla syczków? Lub myślałem o wstawieniu ich w boczki drzwi. Podłącza się je przez zwrotnice równolegle z przetwornikami basowymi tak ?

najlepiej w słupek na wysokości uszu odpowiednio ukierunkowane
ale ostatecznie w oryginalnych miejscach tez moga byc
ale proponuje ci odsluchac normalnie grane i w odwrotnej polaryzacji

co do podlaczenia to na zwrotce masz wszystko narysowane
Czy dystanse MDF lub plastik które chcę kupić muszą być jakieś „mojo” ^^

że co?
nie rozumiem
oryginał to 130mm podobno używając dystansu możemy śmiało wstawić tam 165mm.

jak wchodzi 16cm to taka wstaw

A czy ten wzmak the rock by wystarczył ? różnica cenowa jest 150zł jeżeli warto to kupie tego RX44.
te syczki to albo w miejsca fabryczne albo tak jak mam zaznaczone na fotce bo w słupki to troche roboty jest z tym z tego co widziałem.

wybór głośników jest ok ?

a gdzie sa miejsca fabryczne?
w podszybiu? dobrze pamietam

a co do wzmaków to wybór bardzo nędzny
poszukaj wzmaka firmy NEXT
był jeden na allegro za ok 200zl
ostatnio testowaliśmy taki i wypadł zaskakująco dobrze
aż byliśmy w szoku

fabryczne są w podszybiu - podałem drugą opcje która mnie interesuje.
Co do nexta to znalazłem tego wzmaka od 2 miesięcy nikt go nie chce kupić za 200 zł .....

domyślam się bo jest nie znany po prostu. Martwie się że nie da rady pociągnąć zestawu przedniego + suba na xpress 12

ten next do suba sie nie nadaje bo nie ma filtra na suba

Wersja 4 kanałowa która jest dostępna na allegro w ilości 2szt ma filtry dolnoprzepustowe, regulowane 50-250Hz. Dwukanałowe Q22 nie ma filtra DP.

Te wzmacniacze były produkowane przez Audisona, charakteryzują się włoskim brzmieniem, czyli słaby kick, ale za to bdb średnie i wysokie.

Jak ma to grać jakościowo to jednak bym się skusił na nexta (sam nad nim myślę) a jak na łubudubu to magnata który nawet źle nie gra, a mocy troche ma.

Właśnie kupiłem magnata RX-44 za 250 zł ( według mnie dobra cena ).
Teraz chce zakupić odseperowany przód i wacham się między helixem a powerbassem. te helixy mają tylko 50 rms a magnacik 125.... boje sie że coś może się popalić :/
powerbass za to ma 70 w rmsie a 50 zł tylko drożej. hertza jednak nie chce chyba że coś innego macie do zaoferowania ?

---------- Post dodany o 19:31 ---------- Poprzedni post o 18:30 ----------

ps uległ zmianie mój wybór co do skrzyni basowej.
myślałem o magnacie xpresie 12 , teraz myślę nad rockford fosgate R1 12' 150rms lub infinity 1260 300rms.

Właśnie kupiłem magnata RX-44 za 250 zł ( według mnie dobra cena ).

To Ty mi go sprzątnąłeś :P hehe miałem go wziąć na handel i sprawdzić. Cena dobra.

Co do przodu myślę że warto dołożyć do mniej kompromisowego zestawu: http://allegro.pl/sinuslive-sl165w-neo28s-neo-28-neo28-zestaw-sl-165-i2094163691.html

Tweeter 28mm, niski podział pasma, woofery mają odpowiednią moc. Zestaw sobie miękko i przyjemnie gra, basu nie jest mało przy wytłumionych drzwiach. W tych pieniądzach ciężko o coś lepszego. Przy tym PB i helix mogą się schować, grają przynajmniej klase niżej.

A co do suba - tak czy siak widzę że celujesz w łomot ma basie, więc z tych weź infinity - najlepiej sobie poradzi przy nie najgorszej jakości.

no ja ci go zawinąłem :P a co do tych głośników ja miałem nadzieje na coś tańszego. max powerbassy jeżeli było by warto. czytałem o tych głośnikach że szału nie ma - moce zawyżone , syczki porażka. Jest też dla mnie pewne że tylu ilu jest forumowiczów tyle będzie opini :) a czemu celuje według ciebie na łomot ? jakbym chciał łomot to bym chciał suba na lanzarze 12 :P a wybrałem rockforda lub infinity szybkie głośniki z tego co czytałem.

czytałem o tych głośnikach że szału nie ma - moce zawyżone , syczki porażka.

A mógłbyś podać linki do tego? bo chętnie poczytam kto takie brednie wypisuje. Szczerze fizycznie to te podane przez Ciebie zestawy nie mają prawa zagrać, a ten w miarę możliwosci dobrze. Wytłumaczę dlaczego:

Midbasy 16cm grają do Ciebie pod kątem bliskim 90' będąc w drzwiach. Niestety ale fizyka ma to do siebie że membrana ma swój kąt załamania czy jak to się zwie, i jest w stanie przenieść pod kątem tylko do pewnych częstotliwości. Na osi może ciągnąć do 4-6Khz ale pod kątem będzie to max 2-2,5kHz potem ostry spadek.
Tweetery także działają w taki sam sposób, czyli ich wielkość membrany decyduje o paśmie przenoszenia. Im większa membrana wysokotonowca, tym relatywnie niższe ma pasmo przenoszenia. Taki z 28mm membraną może pracować z podziałami powyżej 2kHz, natomiast te z 25mm przeważnie maksymalnie na 3-3,5kHz. W związku z czym w przypadku większej membrany wysokotnowca jest możliwe odtworzenie całego pasma gdy głośniki są w samochodzie - bo midbas gra do 2,5kHz a tweeter od tej częstotliwosci gra resztę pasma i jest pełne pasmo. Więc już się chyba domyślasz jak to jest w przypadku głośników które chcesz zakupić, oszczędzając trochę grosza - woofer gra do 2,5kHz a tweeter od 3,5kHz i całe pasmo od 2-4kHz ma przez to dołek w częstotliwości i uwierz że to słychać bo wypada to w najczulszym dla ucha paśmie. Potem dziwisz się że nie słychać głosu ludzkiego tylko sam bas i syczki - no ale niektórym może to pasować.

Więc jak dalej upierasz się przy takim zestawie, to życzę powodzenia w dalszej przygodzie z CA.

Co do subów, ale to dalej są tylko tłuczki bez żadnej barwy i zróżnicowania basu - tylko pompują powietrze. Jak chcesz coś szybkiego i zróżnicowanego to weź tanie Tonsile SW które są na allegro, one są zróżnicowane, szybkie i mają ładny wykop i w odróżnieniu od tych przez Ciebie wyżej wymienionych GRAJĄ.

Na osi może ciągnąć do 4-6Khz ale pod kątem będzie to max 2-2,5kHz potem ostry spadek.

mylisz się
mam gdzieś pomiar wooferów firmy AMA (protoplaska braxa) i głośnik ciągnie liniowo (na ile to można nazwać w samochodzie) proawie do 10kHz

co do twojej teorii z tweeterem to się zgadzam ale nie do końca
kolega ma głośnik AMA BL29 (nie którzy twierdzą, że to to samo co dls rc1)
głośnik ma fs=1000Hz i membrane 29mm
a ponieważ gra pod kątem do słuchacza jego charakterystyka mocno spada poniżej 3kHz

no więc moja przygoda z car audio według mnie nabrała barw bo to mój drugi zestaw. Pierwszy to był wzmak power akustik zakupiony za 100zł + skrzynia jbl cs10. na tylnej półce były jakieś trzy drożne pionki + syczki fabryczne w mercedesie 190-tce. więc szału nie było napewno i jestem przekonany że ten zestaw który chce teraz skompletować zagra o niebo lepiej więc to i tak dla mnie duzy krok a każdy z nas przechodził przez amatorke. co do tych głośników to tutaj to wyczytałem: http://cokupic.pl/produkt/Sinus-Live-SL-165W , http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic683451.html
nie mam kasy na wypasione głośniki , licze się z tym że zawsze ktoś doradzi coś w stylu"troche dopłać i będzie lepiej" ale ja sie musze sugerować budżetem i mam na niego 250zł i za tyle właśnie kupiłem właśnie zestaw używke ale w dobrym stanie Powerbass L-6C. z tego co czytałem są niby bardziej chwalone no zobaczymy dałem 220zł więc się zmieściłem w podanej kwocie

No ale pisałem ogólnikowo o zestawach w małej kwocie, która nie pozwala jeszcze na modyfikacje związane z "oszukaniem" praw fizyki czyli leciutka membrana itp.
a ponieważ gra pod kątem do słuchacza jego charakterystyka mocno spada poniżej 3kHz

No ale to normalne zjawisko - pod kątem wysokotonówki przecież też opadają na początku i końcu swojego pasma - ten pewnie bardziej opada na początku, ale za to na końcu pasma sobie lepiej radzi.

AnakinSkyWalker w takim wypadku po co ten wątek? Pytasz NIBY o zdanie lepiej doświadczonych od siebie, a i tak kupujesz po kolejii gówno za gównem za przeproszeniem.
Nie powiem, bo podoba mi się jak gra midwoofer z PB, ale zwrotnica i tweeter to tutaj dopiero jest porażka.

Ja tam raczej wyczytałem 95% pochlebnych opinii, reszta napisana przez jakiś dresów. No ale życzę tak jak mówiłem powodzenia w dalszej przygodzie z marnowaniem swojego, czyjegos czasu oraz pieniędzy które można było dużo lepiej wydać.

ten dres swietnie nadaje si ena 3 drogi
woofer grajacy niskim basem w drzwi
sredniak w fabryczne miejsca (tani monacor lub tang band)
mission na gore
i jest swietnie grajacy zestaw w cenia ok 200zl + customowa zwrotka (oczywiscie jesli ma sie jakies pojecie)

i taki dobrze zgrany system przybije wiekszosc zestawow za duzo wieksza kase

Powrót