• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Cewki indukcyjne - nawijanie w domowych warunkach

Reakcji
0
Jak diy to diy na całego.
Czy macie doswiadczenia w robieniu cewek, jutro sprawdzę ale może się okazać, że będę miał za darmo drut nawojowy o odpowiednich średnicach, na kalkulatorze policzyłem ile drutu ma wejść na daną częstotliwość i opór. kwestia tylko czy technicznie jak postaram się dobrze nawinąć to nie wiem czy będę miał czym pomierzyć. Czy mogę zaufać kalkulatorom cewek z internetu?

Jak chcesz nawijać to jakąś prymitywną nawijarkę chociaż sobie zmajstrować, i ewentualnie licznik z kalkulatora do obrotów. Ręcznie nie ujedziesz..
Może miernik ?
Sie kiedyś cewki do Simsona przewijało..Jedna drucikiem 0,2 też sie trafiła, działa to tej pory :D

Ostatnia edycja:
na daną indukcyjność chyba :)

Albo zadaną indukcyjność przy danej częstotliwości?
Sam nie wiem bo wartości podajemy w Hz to dlatego napisałem częstotliwość, ale mogę się mylić:???:

- - - - - aktualizacja - - - - -

Może miernik ?
Sie kiedyś cewki do Simsona przewijało..Jedna drucikiem 0,2 też sie trafiła, działa to tej pory :D
Opór tak ale czy to wystarczy?

Jak chcesz nawijać to jakąś prymitywną nawijarkę chociaż sobie zmajstrować, i ewentualnie licznik z kalkulatora do obrotów. Ręcznie nie ujedziesz..
:D

Z kalkulatora wyszła długość drutu więc wystarczy odmierzyć,

Na pewno nie.. tak czy inaczej cewki kupujesz na Henry a nie na Herce ;)

Cholera, faktycznie nigdzie nie ma podanych Hz tylko H:(

Pany, ale tu nie jest miejsce na takie pogaduchy. Zamiast oglądać zdjęcia z budowy to czytam jakieś pierdoły.. :)

sylvek nie wiedzę tych cewek w twoim wykonaniu :p
Nie wiele wiesz o cewkach na to wychodzi

Poza tym po co wywiązać otwarte drzwi?

Pany, ale tu nie jest miejsce na takie pogaduchy. Zamiast oglądać zdjęcia z budowy to czytam jakieś pierdoły.. :)

Nie wiem jak w twoim przekonaniu ale w moim jest to budowanie (przygotowanie gruntu) a potem będzie relacja. Twoim zadaniem będzie dobrze jak gdzie to napiszę.

sylvek nie wiedzę tych cewek w twoim wykonaniu :p
Nie wiele wiesz o cewkach na to wychodzi
troszkę wiem ale fakt nie za dużo. Ale czy mając dwie sprawne ręce materiał darmowy, pomysł na wykonanie i jak się uda sprzęt specjalistyczny do pomiarów, chyba warto?
To nie jest jakiś specjalnie skomplikowany element.

sylvek

Poza tym po co wywiązać otwarte drzwi?
Chcę "WYWARZYĆ" te drzwi bo myślę że większość z was przy inwestycji około 3godziny pracy chciał by zaoszczędzić 500 zł. Chyba że się mylę i wszyscy śpicie na forsie?

Ostatnia edycja:
Chcę "WYWARZYĆ" te drzwi bo myślę że większość z was przy inwestycji około 35 pracy chciało by zaoszczędzić 500 zł. Chyba że się mylę i wszyscy śpicie na forsie?
zmienisz zdanie jak zaczniesz je nawijac
maszynowo by poszlo szybko
bez odpowiedniej maszyny gra nie warta zabawy!
dlugo schodzi... chyba ze nie masz co robic to sie baw ;)

ja kupilem szpule drutu i nawinalem tylko 3 cewki... a planowalem duzo wiecej

Widzisz musiałeś kupić, ja mam za darmo.
Podejrzewam że jest nawet maszyna do nawijania cewek ale nie chcę nadużywać gościnności. Muszę się najpierw rozglądnąć.
Nie śpieszy mi się więc może jak poznam lepiej ludzi to mi pozwolą zrobić co będę chciał. Na razie tokarka lub wiertarka odpowiednie szpulki i atak na próbę. może jeszcze w tym tygodniu a najpóżniej w poniedziałek/wtorek.

Widziałeś kiedyś typową nawijarkę ?
Ja nawijałem na czymś podobnym do tego, w brew pozorom szybko idzie, tylko musisz mieć karkasy ładnie zrobione, wytoczone z tekstolitu albo coś..

179.jpg
[/IMG]

Nawijanie Bez sensu ... takie cewki będą miały mocno średnie parametry elektryczno - akustyczne :). kupujesz i płacisz za głośniki aby potem zepsuć wszystko marnej jakości cewkami. Chcesz być prawdziwym Diyowcem zaprojektuj sam od początku kolumny i je zbuduj dopiero wtedy poczujesz smak satyysfakcji - nawet jak będą grały tragicznie :)

Dlaczego mają mieć gorsze parametry? Jeśli nawinie starannie równo, a to nie jest jakaś wielka filozofia, to wg mnie parametry powinny być bardzo podobne do tych kupnych. Pomijam fakt obliczenia, bo to już trzeba sie znać.

Nawijanie Bez sensu ... takie cewki będą miały mocno średnie parametry elektryczno - akustyczne :). kupujesz i płacisz za głośniki aby potem zepsuć wszystko marnej jakości cewkami. Chcesz być prawdziwym Diyowcem zaprojektuj sam od początku kolumny i je zbuduj dopiero wtedy poczujesz smak satyysfakcji - nawet jak będą grały tragicznie :)
Mam dostęp do materiałów z najwyższej półki, produkcja dla wojska i lotnictwa.
Jeśli będę miał miernik i parametry wyjdą ok, to gdzie będzie problem i dlaczego ma gorzej grać.
Idąc w tym kierunku to poco robić nie lepiej kupić gotowe kolumny, pewnie te robione zagrają gorzej.
Przecież jak mi nie wyjdzie to walnę w kosz i tyle, nic nie stracę.

Dlaczego mają mieć gorsze parametry? Jeśli nawinie starannie równo, a to nie jest jakaś wielka filozofia, to wg mnie parametry powinny być bardzo podobne do tych kupnych. Pomijam fakt obliczenia, bo to już trzeba sie znać.
obliczałem na dwóch różnych kalkulatorach i wyniki się nie pokrywają, więc zrobję wg. tego z większą ilością drutu i potem będę odwijał.

Mam dostęp do materiałów z najwyższej półki, produkcja dla wojska i lotnictwa.
- to zmienia postać rzeczy można się pobawić chociażby dla samej nauki :). Jeżeli będziesz zdeterminowany i zrobisz to bardzo dokładnie to mogą wyjść całkiem przyzwoite cewki. Zacznij od powietrznych ( najłatwiej zmierzyć )z cewkami na dużych rdzeniach zaczynają się już schody ( wymagania ) w pomiarze

Powrót