• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Cewki indukcyjne - nawijanie w domowych warunkach

To co to za firma? Nie ma jakiejś przystawki do karty dźwiękowej ? Kiedyś widziałem jak ktoś mierzył i wyniki normalnie na ekranie miał.
Może te tekstolity to nienajlepszy pomysł na karkasy, ale jakieś tworzywa typu poliamidy, boramidy czy inne są dość tanie i łatwo dostępne

Ostatnia edycja:
Nie na temat...
Nawiasem jak na firmę w której robi się naprawdę fajne rzeczy i silniki dla Airbusa i Boeinga to spodziewałem się więcej a oni mają jeden miernik do mierzenia indukcyjności?!
Jeden z prowadzacych zajecia u mnie na uczelni opowiadal ze gdy pracowal przy projektowaniu silnikow do smiglowcow same przygotowania do jednej serii pomiarow trwaly rok. Wnioskuje po prostu ze takie mierniki sa im zwyczajnie nie przydatne ;)

Pierwsza próbna cewka zrobiona. Z kalkulatora wyszło 3.3 mH i 0.9R po pomiarach 3.53mH i 0.9R
Więc teoretycznie mieszczą się wyniki w tolerancji bo miało być 3.3mH i 1.04R.
Jak dla mnie pierwsze wyniki zadowalające.

Właśnie to jest próbna wersja. Szukam lakieru jaki mógłbym zastosować na zimno bo w mojej metodzie kłopotliwe jest wygrywanie. Jak rozwiąże te problemy to zrobię foty i opiszę co i jak. Lecz na razie jestem zarobiony i próbną cewkę zrobiłem w ulubionym czasie wszystkich szefów. tzw. międzyczasie? !

Po ponownym zmierzeniu cewki w spokojnych warunkach domowych a nie w pracy na kolanie wyniki wyszły: 3,43mH i 0,95R (potrzebne 3,3 i 1,04).
Myślę że wyszło nadspodziewanie dobrze i nie ma co psuć, teraz tylko opracować lakier bez piecowy i mogę cewki robić.

Pokaż jakieś foto aż jestem ciekawy co tam Ci wyszło ... Darmowy drut - darmowe cewki :lol:

Pierwsza cewka jest niezbyt fotogeniczna :???: , po prostu nie mam jeszcze lakieru schnącego na wolnym powietrzu więc okleiłem ją taśmą izolacyjną przed zdjęciem ze szpulki. jak tylko wykombinuję jakiś lakier to pokażę zdjęcia a może nawet zrobię filmik z nawijania.
Mała dygresja i pewnie co bardziej doświadczeni mnie wyśmieją ale czy z powodu łatwej dostępności mógłbym użyć jakiegoś lakieru bezbarwnego wodno-rozcieńczalnego?!
Taki mogę mieć jutro, sklep blisko:)

- - - - - aktualizacja - - - - -

A czym mierzysz indukcyjność?

mam takie coś

- - - - - aktualizacja - - - - -

no prawie mój jest marki "METERMAN" ale model i wygląd identyczny

Tez bym chciał zobaczyć jak one wyglądają
Nie rozwijają sie?

Myślałes o plastikowych karkasach?

Mała dygresja i pewnie co bardziej doświadczeni mnie wyśmieją ale czy z powodu łatwej dostępności mógłbym użyć jakiegoś lakieru bezbarwnego wodno-rozcieńczalnego?!
Taki mogę mieć jutro, sklep blisko:)
Lakieru bezbarwnego, wodno-rozcieńczalnego może nie, ale Capon doskonale się nadaję do tego celu. Jeżeli będzie zbyt rzadki (zależy od producenta), możesz rozpuścić trochę styropianu aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Jak nie znajdziesz lakieru o nazwie kapon, ku zwykły lakier bezbarwny nitro.

Powrót