• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

co kupic stx pa 400 czy stx pa 800?

Reakcji
0
co kupic stx pa 400 czy stx pa 800? do napedzenia czterech kolumn stx f 180 n? po dwie na kanał połączonych rownolegle

Szczerze?
Trochę głupie pytanie... :)
Mając do wybory dwa wzmacniacze, i jeden od drugiego jest 2x mocniejszy a kosztuje tylko 80zł więcej, Ty się pytasz który kupić?

no niby glupie ale skoro słabszy wzmak byłby wystarczajacy to zawsze 80zł zostaje w kieszeni

Zdecydowanie PA-800 choć polecałbym też używki t.amp, dap, ads
Na olx są dwie końcówki pa800 w niższej cenie z gwarancją.
Crossover możesz sprzedać i wyjdzie jeszcze taniej.

Ostatnia edycja:

O nim właśnie wspominał Adzik94.
Ja tych słabszych w rękach nie miałem, jedynie te mocniejsze i mogę je polecić.
ADS-y jak najbardziej, DAP-y również.

Nie wiem ile masz kasy, ale tu masz mocną i tanią końcówkę: http://allegro.pl/koncowka-mocy-dap-audio-palladium-p2000-2x1025w-i4662055733.html
Myśl przyszłościowo, 2x więcej mocy za połowę ceny tego T.ampa E800.

To słaba seria t.ampa bardziej chodziło mi o serię TA i w tej cenie będziesz miał STX który nawet wygląda lepiej.
Dap P1200 to już dobry kawał pieca. Osobiście mam DAPa P900 i jestem z niego bardzo zadowolony.
Czemu chcesz napędzać 4 kolumny i do czecgo chcesz tego używać?

Ostatnia edycja:
bo dostałem cztery te kolumny .. uzywać do nagłośnienia pabu z parkietem do tańca :)

najlepiej do 800zł z przesylka:)

- - - - - aktualizacja - - - - -

No to będzie cud jak wytrzymają (i tu nie chodzi o wzmacniacz).

mysle ze glosniki niskotonowe i sredniaki dadza rade gorzej z wysokotonowymi

wiem ze szybko padają

To pomyśl nad sprzedażą tych 4 kolumn i nad kupnem czegoś bardziej odpowiedniego do tego celu. W takiej kwocie jak będziesz miał ze sprzedaży kolumn i z tą na wzmacniacz to już można kupić jakiś zestaw 2 kolumn i wzmacniacz/powermixer. Chodzi mi oczywiście o dobre używki.

No popatrz, to jest ta sama końcówka co ją zaproponowałem (te same zdjęcia), tyle że na allegro napisał że jest 100% sprawna.

Jeśli chodzi o te świecące diody, to trzeba ją rozkręcić i wyczyścić, mieliśmy tak z dwoma końcówkami.
Po wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy.

Ale ogólnie to uszkodzonych nie polecam.

Tylko nr telefonu inny.
Co do swiecących ledów to jeśli tylko świecą a końcówka na obu kanałach gra poprawnie to nie ma problemu bo to łatwo można naprawić.
Tak z innej beczki, kiedyś naprawiałem mixer i źle wlutowałem elektrolityczny kondensator. Po podłączeniu padł i siknął elektrolitem na płytkę wskaźników wysterowania. W efekcie tego mixer działał poprawnie tylko ledy się nie gasły na jednym kanale, wystarczyło zmyć elektrolit i działa znów dobrze.

wkoncu kupilem koncowke mocy stx pa 800 i podlaczyłem i gra tak samo glosno jak z wzmacniaczem pionkiem a-502r.. cos chyba jest nie tak

polaczene sa dwie kolumny razem krotkim kablem i do wzmacniacza idzie jeden kabelek z dwoch kolumn do jednego wyjscia..

Przecież Ci mówiliśmy że te kolumny są domowe. Mają niższą efektywność niż estradowe. Poza tym czym podajesz sygnał do końcówki? Przez mikser czy z samej karty dźwiękowej?

Powrót