• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co po 3sm?

Napęd i zawieszenia są chyba te same, zmieniają się tylko membrany, więc nie sądzę aby charakter basu diametralnie się zmienił.
SBA17 można dać na średnicę a na bas jakiś midwoofer innej firmy :)

To może 2way na czarnym aluminiowym Seasie L16 na którym Pteterycz ostatnio robił, + Satori?

Ten Seas na basie jest świetny, ale na średnicy co najwyżej poprawny, musi mieć głośnik, z którym da się zrobić nisko podział i to dobry niski podział, a nie taki na siłę.
Szybciej zrobiłbym takie małe 3-way - Seas L16, SBA MR13 Satori i Dayton RS28 :) Fajne granie by było, nie duże kolumny i cena względnie rozsądna :) Ewentualnie żeby jeszcze zbić cenę to dać zwykłego SBA na górę :)

W tym projekcie jest wybitnie coś nie tak ze zwrotnicą, przy 700 Hz i przy ok 12 kHz.

Myślę, że to będzie lipa :) Woofer na boku wymaga niższego podziału, wysoki podział pomiędzy midrangem a wstęgą spowoduje duże problemy ze sweet spotem a i sam kształt wysokotonówki będzie także na to wpływał. Ja bym na coś takiego się nie zdecydował.
Jak chcesz jakiś wynalazek to dobra mała szerokopasmówka na front i do tego coś na bas na bok.
Na dziś zrobiłbym taki projekt z L16 na boku i np Seasem FU10RB lub Scanem 10F na froncie :) Będzie niski podział, pomiary trzeba by zrobić na zewnątrz, a że jest pogoda to można szaleć :P
Coś ala Boenicke W5.

Jak masz szerokopasmówki to rób projekt zamiast gawędzić :)
Przed chwilą sam pokazałeś projekt z basem z boku.

Ten Seas na basie jest świetny, ale na średnicy co najwyżej poprawny, musi mieć głośnik, z którym da się zrobić nisko podział i to dobry niski podział, a nie taki na siłę.
Szybciej zrobiłbym takie małe 3-way - Seas L16, SBA MR13 Satori i Dayton RS28 :) Fajne granie by było, nie duże kolumny i cena względnie rozsądna :) Ewentualnie żeby jeszcze zbić cenę to dać zwykłego SBA na górę :)

Oj też mi po głowie chodziło połączenie tego Seasa z Satori MR13, plus na początek jakiś średnio dobry tweeter w rozsądnej cenie. Tylko nie byłem pewien, czy wrzucanie takiego małego woofera w 3-way to nie jest jakaś przesada, bo tu wszyscy na takich wielkich wooferach robią kolumny po kilkadziesiąt litrów. RS28F? Trochę brzydki, ale jakby miał dobrze grać to i by mógł być. ;)

Ten Dayton ma dosyć duży spadek powyzej 10khz. Słychać to mocno? Co do szerokopasmowek to na pewno zrobię coś :) . Jak myślicie na ile podział mniej więcej 300-400Hz?

Wysokotonowe Dayton RS28 sa juz nie dostepne w Ameryce. Dayton ma jakies nowe prototype z

Sent from my XT1032 using Tapatalk

K... - sorry, przycisnelo sie nie to co chcialem. Dayton ma nowe prototypy zbudowane z inna firma, bo Usher czy tez inna firma ktora robila RS28 dla nich powiedziala im bye-bye. Nowe tweetery maja sie pokazac w polowie 2018, termin juz byl kilka razy przesuniety. Czy lepsze to ???

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Ten Dayton ma dosyć duży spadek powyzej 10khz. Słychać to mocno?
Daytonów RS28F już nie ma i nie będzie dla Daytona robił je Usher a ten jak wiadomo już nie produkuje. RR28F był bliźniakiem konstrukcyjnym T9950 nieco wyraźniej grającym i głośniejszym w aplikacji. Jak dla mnie w bezpośrednim porównaniu lepszy. w okolicach 10Khz i powyżej RS28F miał podbicie które nadaje mu charakterystycznego pazura. Tydzień Temu aplikowałem ostatnią Parę do konstrukcji.

Szybciej zrobiłbym takie małe 3-way - Seas L16, SBA MR13 Satori i Dayton RS28
wcale nie do takiego małego 3 way ale właśnie w podobnej konfiguracji 2 x L16 , mały SB i RS28. Bardzo doceniane przez słuchających połączanie :)

Ostatnia edycja:
Daytonów RS28F już nie ma i nie będzie dla Daytona robił je Usher a ten jak wiadomo już nie produkuje. RR28F był bliźniakiem konstrukcyjnym T9950 nieco wyraźniej grającym i głośniejszym w aplikacji. Jak dla mnie w bezpośrednim porównaniu lepszy. w okolicach 10Khz i powyżej RS28F miał podbicie które nadaje mu charakterystycznego pazura. Tydzień Temu aplikowałem ostatnią Parę do konstrukcji.

wcale nie do takiego małego 3 way ale właśnie w podobnej konfiguracji 2 x L16 , mały SB i RS28. Bardzo doceniane przez słuchających połączanie :)

A polecił byś coś może bo chyba trochę tych głośników lepszych i gorszych przekopałeś ;) ? Ja się zabieram za te szerokopasmówki i myślałem nad jakimś tanim wooferem co by zagrał do 300-400Hz. Masz jakiś pomysł?

Powrót