• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co powiecie o wzmacniaczu avt-5187? Warto?

po zasilaniu, tranach, mocy i potkiem na środku wnioskuję że jest to coś podobnego do holtona
czym się w szczegółach różni ciężko mi powiedzieć

czy warto, jasne że tak, moc, raczej niskie koszta i akceptowalność obciążenia kolumn
jedyny problem to toroid, ale jak sie ma łep na karku to chyba się go wykombinuje

Mam dwa pytania:
Jaki kosztorys jest tego wzmacniacza??
i: Czy pod trafo 2*42V (po wyprostowaniu 2.60V) sie nada?

Koszty prawie zerowe, garsc rezystorow i kilka tranzystorow po pare gr. Gorzej zasilacz i radiatory.

Topologia holtona, symasyma i altare czyli nic nowego, kto ma glowe na karku to wykona na tej plytce kazdy ze wspomnianych. Jednak 200W z dwoch par malych mosfetow to juz ryzykowna sprawa.

Witam!
Chciał bym zrobić ten wzmacniacz. I mam pytanie czy ktoś posiada schemat płytki drukowanej i mógł by mi go przesłać albo wystawić na serwer i wstawić na forum zawsze się jeszcze komuś tez możne przydać.
Z góry dzięki!

cezar92, lepiej kup sobie gotowa plytke w AVT
lub kup na forum plytki do symasyma lub uniampa

Z dokladnej analizy tego ukladu zauwazylem tam sporo bledow wiec odradzam wykonywanie tego wzmacniacza.

irek, to jaki wzmacniacz polecasz?? Tylko na tranzystorach, i mocy podobnej do tego avt 5187 lub wiekszej

Szczeze to nie polece zadnego wzmacniacza bo jeszcze takiego nikt nie opublikowal ani w necie nie znalazl. Na razie kroluje holton i jak poczytasz o jego charakterystycznych wadach to powinienes sobie z nim poradzic.

irek, a miales na warsztacie wzmacniacz "janka"?
z wielu opini mozna wyczytac ze to najlepszy wzmacniacz DIY do suba...
a ze ostatnio miewasz troche wiecej czasu to moze bys sie nim pobawil troche ;)

Z dokladnej analizy tego ukladu zauwazylem tam sporo bledow wiec odradzam wykonywanie tego wzmacniacza.
Irek to jak ktoś opublikował ten wzmacniacz z błędami przecież na pewno były przeprowadzane testy i wzmacniacz powinien działać czy te błędy nie maja wpływu na jego pracę.?Złożył już ktoś z forum ten kit? Ja zastanawiam sie między tym kitem lub holtonem 200 i chyba wybiorę holtona bo sprawdzony i działa. :razz:

A nie zdziwilo was dlaczego tranzystor od stabilizacji pradu spoczynkowego zamiast byc na radiatorze to lezy na plytce? Bierzecie sie za wzmacniacze a nie widzicie takich oczywistych bledow?

Pawel S. napisał:
irek, a miales na warsztacie wzmacniacz "janka"?
z wielu opini mozna wyczytac ze to najlepszy wzmacniacz DIY do suba...
a ze ostatnio miewasz troche wiecej czasu to moze bys sie nim pobawil troche ;)

Jak mi ktos podesle ten wzmacniacz to go pomierze na pewno specjalnie nie bede go wykonywal bo nie widze w nim nic specjalnego a widze raczej pewne niedoskonalosci. Sam wzmacniacz rodzil sie w wielkich bolach i ciagle byly jakies szkolne bledy i niedorobki.

nie mam jeszcze zadnego... ale jak bede mial to wysle ;)
no bo UKA raczej swojego mi nie pozyczy :roll:

Uniamp ma tylko 120W a koledze marzy sie 200W dlatego nic o Uni nie pisalem.

A czy ma bledy to wychodzi po latach i na tyle wykonanych prototypow mozna powiedziec ze to dobra konstrukcja a pewne drobne niedoskonalosci zostaly poprawione na nowej plytce. A jak znajde czas to bedzie 300, 450, 600 i blisko 1000W.

Jaka jest różnica między tranzystorami TOSHIBA 2SC5200 a STM 2STC5200 i TOSHIBA 2SA1943 a STM 2STA1943 oprócz tego, że te STM są produkowane w nowocześniejszej technologii? Może ktoś składał Uniampa na tranzystorach ST Microelectronic? Ciekawi mnie, czy byłaby jakaś różnica w dźwięku.

Powrót