• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Co wybrać?

Reakcji
0
mam dylemat. czy zrobic kolumny na TONSILACH czy na TESLACH!DORADCIE!PROSZE!POZDRO

a jesli cena by nie w chodzila w gre?

[ Dodano: 2004-10-14, 12:49 ]
cena nie wchodzi w gre!mysle ze tonsile sa lepsze!ale nadal sie wacham!prosze o komentarze1pozdro

nie chcę posądzać autora pytania, o to że bystrość jego umysłu jest znacznie poniżej średniej na forum, ale pytanie jest chyba nieprzemyślane... :P

hmmmmmmmm rozumie zygmunt ze ty wszystki wiesz!ciekawe sakad sie tego nauczyles!nie ktorzy sie dopiero ucza jak bys nie zauwarzyl!a skoro tak wszystko wiesz to wypowiedz sie na to pytanie!:P

a co sadzicie o glosnikach firmy STX, znalazlem taki GDN 23-120-8SW, doradcie w koncu co wybrac!prosze

mam się wypowiedzieć? ok.
Pytanie jest bez sensu. W przeciwieństwie do Ciebie, ja najpierw zacząłem od czytania książek i przeglądania internetu. Nie jestem żadnym specem od głośników, ale samodzielnie zdobyłem wiedzę potrzebną do samodzielnego decydowania o doborze głośników.
jeszcze coś chciałbyś wiedzieć??

to sie tak nie wywyzszaj skoro sam sobie zapracowales na to co umiesz!nie wszyscy sa idealni!pozdro ZYGMUNT

no doba, niech będzie... odpowiem na pytanie z pierwszego posta:
zrób na tesli, ponieważ czeskie głośniki są tanie i jak popaprasz całą resztą (obudowy, zwrotnice) to nie będzie ci żal wydanej kasy.
PS. Dlaczego nie zapytasz o alfreda albo STX ??

cena nie jest wyznacznikiem jakosci głosnika. np lW 800 w jednym sklepies kosztuje 39 zł a w drugim 49 zł . wszystko zalezy od sprzedawcy i marzy nałozonej na produkt.
niesztuka wydac kase na gówno i dac zarobic komus

[ Dodano: 2004-10-14, 21:47 ]
a co do stx to ta seria wyszła im najlepiej (to nie jest moje zdanie) zamiast sw lepsza jest sc , chyba ze bardziej zalezy Tobie na wygladzie membrany.
rób na teslach zobacz dział konstrukcje

Moim zdaniem Zygmunt ma racje, twoje pytanie jest ewidentnie nie przemyślane. To tak jak bym się ciebie zapytał: jaki samochód mam kupić ? Każdy ma swoje plusy i minusy. Jeżeli jesteś początkującym konstruktorem to radze Ci, żebyś zaczął od skopjowania którejś z konstrukcji. Wejdź w dział konststrukcje elektro-akustyczne i wybieraj.

Re: Co wybrać?

kamel napisał:
mam dylemat. czy zrobic kolumny na TONSILACH czy na TESLACH!DORADCIE!PROSZE!POZDRO

jak widze takie cos to mi az dupe sciska..

koles wyjezdzasz z takim pytaniem a nawet sie nie okreslisz do czego ci ona sa potrzebne? co chcesz zrobic na nich, gdzie maja grac, jaka muza itp no kurde ludzie pomyslcie czasem

najpierw wyjezdzasz z tesla i tonsilem a potem z alphardem i stx ... no coraz nizej .. przemysl moze jeszcze wybor pomiedzy glosnikami 888 a 999

kup sobie jakies gotowce w sklepie, to bedzie najlepszym rozwiazaniem

ps. temat nadaje sie do usuniecia

sorry ale sie zleksza zdenerwowałem

pytanie jest do bani i tyle!
obie firmy oferuje bardziej i mniej udane modele i nie ma co tu wiele filozofowac trzeba przemyslec wszystko po kolei

a wogole jakie kolumny??
ten topic to jedno wielkie peirdzielenie bzdur

zgadzam sie z Dragonem!!

dragon mylisz zie, goścć nie może wziąc 88 czy 99 bo on zjezdza w dół ze wzgledu na cene a wiele 888 przetworników jest w cenie alfreda lub wyżej :)

heh w sumie to racja, te 888 sa nawet czasami drozsze od Lw800, ale za to przy 40 W te 888 wymienkaja

ej no kurde widze że za grosz w was dobrego serca i wyrowumienia.... po przeczytaniu tych pytań przyjołem ze ten koleś jest kompletnie zielony .... nie orientuje sie nawet w firmach... fakt powinien troche sie pouczyc a potem pytac no ale nie wszyscy sa tacy idealni...
(nie bluzgajcie na mnie :) )

tonsile są lepsze, ale droższe, tesla też dobra ale ciszej zagra i jest tańsza, stx a szczególnie ten głośnik co podałeśjest do konstrukcji 3 drożnej sam osobiscie na nim kolumny robiłem, głośnik jest dobry jak na moje oko/ucho :P aczkolwiek zamknij go w obudowie ja zrobiłem BR i troche zabardzo dudnił... a jezeli chodzi o firme stx to polska firma, która jest troche gorsza od tesli ale ma kilka całkiem klawych modeli.

Czepiając sie dalej wnioskuje że chcesz zrobić 3 drogi... patrząc na twój poziom proponuje żebyś PRZYNAJMNIEJ zapoznał się DOGŁĘBNIE z tematyką DIY. Ja sam robiłem jako 1 konstrukcje 3 way na stx'ach własnie... satysfakcja była ogromna :) no ale wiem że to nie najleprze przetworniki i chce zrobićcoś bardziej podchodzacego pod mid-end :P

jaki z tego wniosek... jak jesteś słaby psychicznie i łatwo siępoddajesz to naucz sie pożadnie tego i owego i zrób DOBRE 2 way bo jak zrobisz badziewne 3 way (bo takie najciężej zrobic profesjonalnie) to mozesz sie zrazic....

pfff dobra pozdrawiam i udanych konstrukcji zycze

Powrót