csbiczek, zdaję sobie z tego sprawę - ja zrobiłem wycenę na podstawie TME z dwóch powodów:
1. Są na miejscu (więc odpadają przesyłki do mnie)
2. W jednym miejscu można kupić
wszystkie elementy
W związku z tym
Tasior ma rację - suma sumarum
csbiczek: to co zaoszczędzisz na cenie elementu władujesz w przesyłki - warto ? Nawiasem mówiąc liczenie każdego grosza to trochę przesada, bo różnice kwotowe wyjdą co najwyżej na poziomie ceny jednego dobrego piwa.
pegelmesser zamówienia zbiorowe to wcale nie porażka - to pewnego rodzaju komfort okupiony czasem oczekiwania. Już widzę, jak każdy z zapałem trawi we własnym zakresie PCB do tego układu, kupuje w jednym sklepie na miejscu wszystkie elementy i po 3 dniach ma gotowy układ - takie rzeczy to tylko w Erze. Należy wziąć pod uwagę kilka aspektów: po pierwsze nie każdy mieszka w miejscowości, w której jest dobrze zaopatrzony sklep z częściami elektronicznymi. Wielu zarzuci chęć wykonania układu bo nie będzie im się chciało trawić PCB. Wielu nie wykona układu bo szkoda im będzie czasu na kompletowanie elementów i żal będzie kasy na kilka przesyłek. No i wreszcie ostatnia rzecz: w temacie zamówień zbiorowych raczkujemy - jesteśmy żółtodziobami, bo do tej pory było ich niewiele. Ale wystarczy spojrzeć na Audiostereo - tam zamówienia zbiorowe są na porządku dziennym i kolegom z tamtego forum idzie to znacznie sprawniej niż nam. Dajmy sobie trochę czasu, zżyjemy się bardziej jako społeczność i nabierzemy wprawy w organizacji tego typu przedsięwzięć. Poza tym organizacja zamówienia zbiorowego to także pomoc, a forum ma służyć właśnie pomocy - nie koniecznie w formie literowej. Pamiętajmy, że non progredi est regredi

W przypadku zbiorowego zamówienia korzyści jest kilka:
1. Profesjonalne PCB z opisem, soldermaską, cynowaniem padów, powiercone i do tego w przyzwoitej cenie
2. Wszystkie elementy dopasowane do footprintów zastosowanych na PCB - żadnego naginania nóżek, kombinowania i siłowania się w upchaniem np. za dużego konda.
3. Komplet elementów w jednej torebce włącznie z PCB - wystarczy wysypać, uważnie i dokładnie polutować i układ musi działać - przy odrobinie wprawy można to zrobić w ciągu 1 godziny.
A wszystko to nie ruszając się z domu tylko czekając na listonosza

Uważam, że taki komfort wart jest tego, by poczekać np. 2-3 tygodnie (czas zbiórki pieniędzy, zakupy, segregowanie, produkcja PCB i wysyłka) na przesyłkę z zestawem.
Nawiasem mówiąc sam się o tym przekonałem na przykładzie UniAmpa - gdyby Paweł nie organizował kitów, to nie wiem czy chciałoby mi się "latać" za wszystkimi elementami, a tak przelałem kasę i spokojnie czekałem na gotowy zestaw elementów.