• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czy subwoofer można podłączyć do wzmacniacza stereo ?

Reakcji
0
Czy są subwoofery, które można podłączyć do wzmacniacza stereo ? Kupno amplitunera to za duży wydatek. Wzmacniacz mam 8Ω. Może da się to podłączyć tak:
zwqrpwx3nx3bihqpfrj.jpg

Mam do wydania 400PLN.

Coś z tych 2 się nada ?
YAMAHA YST SW 215

VK 880

Retrek, oba możesz podłączyć pod wzmacniacz bo oba są aktywne i oba mają wejście wysokopoziomowe... Powiedz tylko co chcesz tym zabiegiem osiągnąć? Różne tu widujemy pomysły więc wolę zapytać :wink:

Więcej basu. Mam kolumny tonsila 3 drożne na GDN20/40 i za mało basu jest.

I zapewne będę musiał wyjść z gniazda słuchawkowego duży jack na 2x chinch do suba, i 2 kolumny do suba podłączyć ? I czy ten VK ma sens, bo może zamienił stryjek siekierę na kijek.

VoiceKraft 7810 ? W przyszłości planuję kolumny na STX 18AWX, ten sub się przyda ?

Ewentualnie 2 kolumny stereo tylko nie podłogowe z niskim basem :)

// Taki mały offtop. Dlaczego np. fabryczne głośniki i radio z Yarisa grają "fajnie" tzn. dźwięk jest taki przyjemny i nie męczący. Natomiast moje tonsile nie :/

W jaki sposób ?
p446u8zxcj43f1dpsxu.jpg

Z prawej strony są tylko gniazda na 2 pary kolumn i kabel zasilający.

Wyprowadzasz dodatkowe kabelki z gniazd głośnikowych (których nie widać na zdjęciu), które podłączasz do wejścia wysokopoziomowego w subie.

Nie bardzo rozumiem, a jak wtedy kolumny zagrają stereo jak sub dostanie sygnał mono ?

Kolumny zagrają swoje, a sub swoje. Po to właśnie jest wejście wysokopoziomowe. Tam sygnał stereo jest sumowany, czyli powstaje sygnał mono, a kolumny dalej będą dostawać stereo.

Możesz mi to bardziej zobrazować :) Ile kabli ma wyjść ze wzmacniacza i do jakich gniazd ? I czy jest to bezpieczne dla sprzętu.

Według audiostereo klik wzmak ma wyjście na końcówkę mocy, ale ja jakoś tego wyjścia nie widzę.

Kolumny podłączasz standardowo pod wzmacniacz. Dodatkowo do tych samych gniazd, z których wychodzą kable do kolumn, podłączasz jeszcze jeden komplet kabli. Te dodatkowe kable podłączasz do suba. Jest to całkowicie bezpieczne dla wzmacniacza o ile wszystko się dobrze podłączy :)

A nie przypadkiem od wzmaka do suba oba kable a od suba do kolumn? Po to chyba jest in i out w tym gnieździe HiIn

Jednak to się sprawdzi tylko w przypadku suba z in/out, a ten VK ma tylko L i R więc trzeba wyjść z gniazda słuchawkowego. Może coś innego oprócz VK ? 400pln do wydania.

csbiczek napisał:
taka że prawdopodobnie zużyje mniej kabla?
To zależy od ustawienia kolumn i suba. Jak sub będzie w jednym końcu pokoju, a kolumny w drugim to nie wiem czy takie połączenie będzie korzystne.

Powrót