• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Czym pstrykacie fotki ?

dj_zibi napisał:
50 1,8 dalej Bedzie zniekształcało obraz przy portretach;) APS-C i portrety czy to całych postaci czy typowe „strzały w czoło” to dla mnie 85mm,
To jeszcze się umówmy, że ogniskowa, ta czy inna, nie będzie niczego zniekształcać ;) Dłuższe ogniskowe w portrecie stosuje się dla uzyskania odpowiedniej odległości i to właśnie wpływa na perspektywę. Tu jest to fajnie wytłumaczone, włącznie z przykładami:
http://www.fotograficzni.pl/viewtopic.php?t=172
Czyli problem z taką 50ką może się zacząć jak ktoś będzie np. próbował ciaśniej kadrować i podejdzie blisko do modela. Oczywiście czasem przerysowania mogą być celowe, takie ekstremum to dość humorystyczne portrety robione rybim okiem :mrgreen:

Dobrze mówisz napisałem to w dużym uproszczeniu. Napisałem ze 50 1,8 ->szkło będzie zniekształcało czyli ciasne portrety mogą wyglądać średnio fajnie;) gdyby ktos chciał moge zrobic szybki test, przy okazji bede miał motywacje do rozłożenia statywów by zrobić parę zdjęć na potrzeby aledrogo.

Perspektywa perspektywą czasem lubie tez zapiąć 200mm i F2,8 by mieć pięknie wyizolowana CAŁĄ postać z tła. oczyiwscie trzeba pamietac ze Go to nie tylko ogniskowa ale i odległosc od fotografowanego przemiotu, oraz f.

Przykładzik(zdjęcia baaardzo srednie, robiłem je rok temu;):
30D 70-200@200 2,8
IMG_9918mcros.jpg

30D 50 1,4@ F1,8
http://www.akustyka.info/karolzdyb/images/reszta/ludzie/ilona/IMG_0214aa.jpg
IMG_0214aa.jpg

dj_zibi, jak bym miał 70-200 2.8 tez bym mówił ze 50mm 1.8 to syf brud i wszystko ;)
ps: jak ci sie foci 30d ? Na dniach kupuje ;]

Miałem 50 1,8 wiec wiem co mówię, mam 50 1,4 i tez nie ma szału(chwilowo mi nawet padl w nim USM ale tym sie juz da robić zdjęcia).

30D bardzo fajny sprzet stary ale broni sie, 8MPIX daje ładny obrazek. Od jesieni nie mam 30D, teraz robię na 50D i szukam 1dmkIII, ew 5D :twisted:

Ja też nie mówię, że 50ką się nie da :mrgreen: (50/1.4 @2):
fa50202.jpg

Ale generalnie lubię dłuższe ogniskowe, zwłaszcza 70mm (70/2.4 @2.4):
da702402.jpg

Nie unikam też jeszcze dłuższych (70-210/4-5.6 @110 4):
f70210110401.jpg

o_O, szczerze mówiąc to ta 50/1.4 nie ma znowu fajnego bokehu jak na manual (a przynajmniej na przykładzie modrzewia)... :/

ups - to jest Pentaxowa 50/1.4. To chyba jednak dobrze zrobiłem oszczędzając i kupując siostrze pod choinkę 1.7 :P

O kurcze :). Nie no zapewne szkło zacne, ale ten bokeh jak na mój gust mógłby jednak być ładniejszy :|

Caleb napisał:
O kurcze :). Nie no zapewne szkło zacne
Wiesz co, mnie też to szkiełko w sumie niczym specjalnie nie zachwyca, ot jasna 50ka. Bardzo możliwe, że za jakiś czas poleci na odstrzał jak mnie czymś do siebie nie przekona :wink:
Caleb napisał:
, ale ten bokeh jak na mój gust mógłby jednak być ładniejszy :|
O bokeh to w ogóle można dyskutować chyba tylko w kwestii gustów i guścików. Tu akurat mamy szaro-ponure grudniowe popołudnie, szpaler "milicjantów" i budynki w tle. Pewnie trochę koloru i punktowe źródła światła typu przeświecające przez coś słońce i to wszystko ładnie rozłożone poza GO, a można by to odebrać zupełnie inaczej :smile: Może też inne odległości i inna przysłona - kombinacji jest dużo...

Powrót