• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DAC PCM56, PCM61 i inne

Moja propozycja jest taka - przygotuje BOM, zamówienia na części, Siewcu zbierze pieniądze, ja potem wszystko zamówię i w miarę ogarnę, a pakowaniem i wysyłką zajmie się Siewcu. Są chętni?

Tak, tak. Taka ścięta krawędź, oznaczona tutaj jako dodatkowa kreska oznacza pin1. Podobnie jest z izolatorem, w razie czego warto patrzeć w datasheet układu i po pinach zasilania można dojść do tego jak ma leżeć :)

Chyba skończone, Jutro jak się wyrobię to odpalanie, R65 i R64 nie ma w BOMie i na warstie top dołączonej do bomu, Nie lutujemy? VLRED?
Teraz widzę, jeszcze goldpiny kolo przetworników nie zalutowałem

Bardzo ładnie, ciesze się że ktoś coś polutował, bo jak na razie to nikt się nie chwalił :)

Radiatory na zasilaczu mimo wszystko są przydatne, zdaje się że te pasują:
https://www.tme.eu/pl/details/rad-dy-gf_5/radiatory/stonecold/
Ale trzeba się upewnić, ja swoje mam z demontażu :P

Widzę też, że masz układy 74HC161, ja używałem 74AC161, w teorii to to samo, tylko AC jest szybsze, ale oba układy powinny zadziałać. Nie wiem czemu w BOMie jest seria HC wpisana, tak czy inaczej, nie powinno to mieć znaczenia, ale w razie czego: zalecam zamówić układy 74AC161 :)
VLRED nie lutujemy, dodałem to jako opcję do ewentualnego redukowania logiki PCM do 3V3, ale to nie jest potrzebne :)

W kwestii goldpinów, wystarczy wlutować zworkę, skoro nie używasz zewnętrznego analogu.

Jak coś posłuchasz, to możesz też spróbować takich modyfikacji:
-usunąć 47nF z układu RC na wyjściu;
-zewrzeć cewkę.

Radiatory założe tylko coś wygrzebie w szpargałach, ten z tme raczej nie wejdzie , na płytce jest miejsce o szerokości 23mm a ten ma 30mm. Będe zamawiał cześci do daca od .3lite to zamówie więcej 74AC161 bo tam jest chyba taki w bomie. Na wyjściu -15V jest -20V ale po obciążeniu spada do -15V, reszta napieć w normie, wymieniłem 7915 ale to samo i myślę że one tak mają, niebezpieczeństwa myślę nie ma żadnego bo jest dalej kolejna stabilizacja.

Może posłucham jutro jak się wyrobie a później spróbuję z tymi modami. Mam jeszcze 10 pcm61 to może kanapkę zrobię i myślę zamówić jeszcze na próbę pcm56 bo podobno lepiej gra.

Powiedz mi proszę piny i2s na wejściu jak są ułożone bo będe spinał z raspberry

Radiatory założe tylko coś wygrzebie w szpargałach, ten z tme raczej nie wejdzie , na płytce jest miejsce o szerokości 23mm a ten ma 30mm. Będe zamawiał cześci do daca od .3lite to zamówie więcej 74AC161 bo tam jest chyba taki w bomie. Na wyjściu -15V jest -20V ale po obciążeniu spada do -15V, reszta napieć w normie, wymieniłem 7915 ale to samo i myślę że one tak mają, niebezpieczeństwa myślę nie ma żadnego bo jest dalej kolejna stabilizacja.

Może posłucham jutro jak się wyrobie a później spróbuję z tymi modami. Mam jeszcze 10 pcm61 to może kanapkę zrobię i myślę zamówić jeszcze na próbę pcm56 bo podobno lepiej gra.

Powiedz mi proszę piny i2s na wejściu jak są ułożone bo będe spinał z raspberry

:)

W kwestii kanapki, to testowałem 3 sztuki w wieży i gra, ale robi się gorąco - warto by było jakoś wychłodzić te kości.

08beeac272b60132978cc7021d2e1e84_1539372722.jpg

A to mała zajawka projektu nad którym pracuję gdzieś tam w tle...

Powrót