• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Detailing - co, jak, czym?

Dobra, mam już spisane co czeka w garażu na mój czas :P

PAD / Aplikator:
- ADBL SOFT INTERIOR PAD
- ABT Aplikator Piankowy Czarny 12 cm
- Koch Chemie Gąbka Czarna

IPA:
- TENZI IPA Cleaner

APC:
- TENZI APC IN GT

Glinka:
- ADBL Clay Sponge

Konserwacja wnętrza:
- POORBOY'S Natural Look

Niewidzialna wycieraczka:
- AUTOLAND Niewidzialna Wycieraczka

Water Spot Remover:
- RR Customs RRC WSR Gel 150 ml

Szampon:
- SHINY GARAGE Sleek Premium Shampoo Watermelon

Wosk:
- Fusso Coat 12 Months Wax Dark

Polerka:
- Hamron DA 125mm 720W

Pady polerskie:
- NAT Czarna Karbowana Miękka Gąbka polerska 150mm
- NAT DA Czerwona Średnio Miękka gąbka polerska 135mm
- NAT DA Żółta Średnia gąbka polerska 135mm
- NAT DA Niebieska Twarda gąbka polerska 135mm

Mikrofibra:
- ADBL PUFFY TOWEL
- FLUFFY DRYER

Oczyszczanie lakieru:
- Shiny Garage Pure Paint Cleaner

Usuwanie asfaltu i gumy:
- ADBL Tar&Glue Remover

Czernidło do plastików:
- SONAX CZERNIDŁO ODNAWIA CZARNE PLASTIKI

Czernidło do opon:
- Autoland Czernidło Do Opon Blag

Deironizer:
- ADBL VAMPIRE LIQUID

Pędzelki:
- ADBL ROUND DETAILING BRUSH 17MM

A jeszcze kilka zakupów przede mną :P

Pasty AAT, mniejszego BP + pady około 75mm, rękawica do mycia (leci do mnie jedna z chin, ale dolecieć nie może), wiadra z separatorami

Mam wątpliwości czy Ci wibracje pozwolą na założenie PB75 przy tym skoku.
Masz po 1szt. padów??

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Spróbujemy z tym 75mm

Mam po jednym padzie z każdego rodzaju. Do tego szczoteczka do czyszczenia itp.

Miało być raczej do mycia części, ale okazało się, że 1:5 w PA fajnie nadaje się na delikatne mycie wstępne, nie jest to aż tak żrące jak Dimer.

Nie wiem jak to współpracuje z woskiem, ale miałem wcześniej umyte szamponem z dodatkiem wosku i coś tam jeszcze chyba zostało sądząc po kształcie kropel.
Na mocniejsze mycie do PA pewnie bym wlał 1:3.

Spróbujemy z tym 75mm
Małe pady są raczej do korekt po szlifowaniu i większych powierzchni raczej tym nie zrobisz. Na początek dobry wybór z polerką oscylacyjną, pozwoli Ci najpierw zrozumieć polerowanie zani podejdziesz do tematu bardziej agresywnie ;)

Miało być raczej do mycia części, ale okazało się, że 1:5 w PA fajnie nadaje się na delikatne mycie wstępne, nie jest to aż tak żrące jak Dimer.

Nie wiem jak to współpracuje z woskiem, ale miałem wcześniej umyte szamponem z dodatkiem wosku i coś tam jeszcze chyba zostało sądząc po kształcie kropel.
Na mocniejsze mycie do PA pewnie bym wlał 1:3.
Uważaj na reflektory jak masz polerowane. Zaraz od chemii zasadowej reagują i żółkną.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Ja ich jeszcze nie musiałem polerować, ale też nie mam pewności czy ktoś tego kiedyś nie robił.

Ta chemia o dziwo jest trochę lżejsza niż można się spodziewać, bo taki specyfik, co uszczelki poszarzały już kiedyś miałem.

Swoją drogą też ciekawa sytuacja, bo mimo nastu lat reflektory jeszcze jakoś wyglądają, a często auta w tym wieku a nawet młodsze mają już klosz tzw mleczny...

No ja mam właśnie ten problem, że nawet od nie dużego stężenia reflektory matowieją. Ale jest tylko ala wosk na nich. Była by może powłoką by nie reagowało.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Dobry duszek z forum zrobił mi niespodziankę!!

85c034002dc58cbfb73d4f682ef0190d_1587633265.jpg

Dzięki! :D

Działaj Ziom a jak Cię wciągnie to popłyniesz [emoji16]
Ja teraz mam projekt mechaniczno-detailingowy, auto po Szwagrze który nie zdążył go skończyć[emoji3525] golf MK1 plus inne projekty:
6220e8e85b5600d681f6a65cbd112e4d.jpg
87c7db7ea5f9c06bef913303fa7c3c8d.jpg
76b3ed382c83924f6aaf93de2f3492db.jpg
6f62f1ee183899a6d1e3aa77adbaa600.jpg

No i zagwozdka, pojawił się taki oto syf na szybie po całej długości, głównie pod linią wycieraczek...

Gąbką bardzo ciężko to ruszyć, a nie chciałbym na razie polerować, bo w miarę nowe auto, pójdzie to jakimś delikatnym sposobem usunąć?

No i zastanawiam się czy to od płynu do spryskiwaczy no name, czy prędzej komuś przyschnęła chemia?

Ogólnie tylko na przedniej szybie to widać, gdzie z reguły jest syf po spryskiwaczach.

Ostatnia edycja:
Mi coś podobnie wyglądającego zeszło z apc. Co prawda trochę tarcia szmatką było, ale odpuściło w końcu...

Podobno tak i stąd jego obecność, aplikowałeś już... I takie tam od SCS:
3fdf94b587cfd44c47996790ec995cba.jpg

Witam po dawnej nieobecności na forum :D
Również mam oprócz audio zajawkę na detailing ale już motocyklowy :D
No to się szybko pochwalę jedną robótką na szybko ;)

Powrót