Glosnik 15 cali moze miec mms 50 gramow jak i 250 gramow. Dla kazdego z nich, wlasciwa masa dodana bedzie inna. Musisz zmierzyc, a program Ci pokaze czy przesuniecie rezonansu bedzie wystarczajace.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Czy ma znaczenie że głośnik stoi na ziemi? Czy powinienem go podwiesić?
Jak dam mniejszą masę to rezonans przesunie mi się w prawo...powiem szczerze, że do końca nie rozumiem do jakiego wykresu powinienem dążyć (założyłem że do jak najniższego zakresu Fs od którego gra głosnik, czyli maksymalnego przesunięcia rezonansu w lewo)???
Niekoniecznie, bo wielkość obudowy determinuje też Qts.zakładałem (chyba błędnie) że obie wartości powinny być do siebie zbliżone
Stare konstrukcje czasem tak mają. Pudło bezsensownie duże.w AKR153 objętość pudła dla tego głośnika wynosiła ~180 litrów
Bo symulujesz za duże obudowy i za niskie strojenie. Port BR działa nieefektywnie i stąd ten efekt. Przez to charakterystyka jest podobna do obudowy zamkniętej.wychodzi mi że głośnik właściwie do 100Hz będzie grał zdecydowanie za cicho
Chyba sami konstruktorzy tej Tesli też się ostro zamotaliDodatkowo jak patrzę na fotki oryginalnej obudowy to był tam po prostu ostwór stratny bez żadnego kanału. Nie wiem czy próbując zrozumieć jak została zaprojektowana oryginalna obudowa w AKR153 nie kręcę się w okół własnego ogona...