• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DiyEnd :)

rozumiem też, że przetworników za 20kzł nie będziesz mierzył JIGiem tylko pro sprzętem? :D

---------- Post dodany o 10:45 ---------- Poprzedni post o 10:44 ----------

masz dostęp do komory?

El_liero Na słuch poleci:D
A tak poważnie to wydaje mi sie że komora nie jest potrzebna żeby dostać zadawajajace wyniki;)

Z tego co się orientuję to podział będzie leżał dosyć nisko - w tej sytuacji lepiej już zorganizować jakieś lepsze warunki do pomiarów. Myślę, że przy takim projekcie warto się o to postarać i akurat w temacie zwrotki nie warto kusić się na minimalizm - w końcu nazwa tematu coś nam mówi o tym projekcie :)

dabyl No jasne ale żeby odrazu do komory bezechowej sie pchac?
Moim zdaniem spokojnie wystarczy studio nagran;) a biorac pod uwage że profesionalne studio można wynajać za kilka stów za godzine to opłaca sie bardziej niż do komory bezechowej:)

No ale co Ci da to studio nagrań? Równie dobrze możesz wyjść "na pole" i tam pomierzyć kolumny "z drabinki" - efekty będą pewnie lepsze niż ze studia nagrań a jeszcze do tego te "kilka stów" zostanie Ci w kieszeni... Przy koszcie samych materiałów na te kolumny, taki koszt pomiaru to betka. Myślę, że w tym projekcie nie chodzi o oszczędności :D

Sam piszesz "Pewnie" Wiec 100% pewnosci nie dajesz że bedzie lepiej...
W takim razie powiedz mi po co sie tłuc do komory bezechowej jak można w polu kartofli to pomierzć?

lekki off top:
a przypadkiem te kolumny nie maja grać w domu u właściciela?
i czasem tam nie powiny byc mierzone?

Pozdrawiam

Tak na politechnice w warszawie będzie mierzone

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk

Sam piszesz "Pewnie" Wiec 100% pewnosci nie dajesz że bedzie lepiej...
W takim razie powiedz mi po co sie tłuc do komory bezechowej jak można w polu kartofli to pomierzć?

Robiłeś kiedyś jakieś sensowne pomiary? Zdajesz sobie sprawę z problemów? Pomiar na "polu kartofli" wbrew pozorom nie jest głupi. Bo od czego ma Ci się fala odbić? A nierówne podłoże też pomaga na odbicie od "podłogi". Problemem jest to, że nie zawsze można zrobić pomiary w polu, brak prądu (teoretycznie nie jest potrzebny a w praktyce się przydaje), lipna pogoda itp sprawiają trudności.

lekki off top:
a przypadkiem te kolumny nie maja grać w domu u właściciela?
i czasem tam nie powiny byc mierzone?

Pozdrawiam

masz racje, uznajmy to za off top... no kolego bzdury!

---------- Post dodany o 12:45 ---------- Poprzedni post o 12:43 ----------

Luszti ma rację. Nawet śpiew skowronków przeszkodzi w pomiarach. Plus to przestrzeń otwarta, czyli prawie brak odbić, minus to dodatkowe fale akustyczne z otoczenia w tym wiatr.

El_liero Ma racje wiatr spiew ptaków i inne niezbyt sprzyjajace warunki oczywiscie fala nie ma sie od czego odbi i to jest ogromny + ale tak jak mówiłem jeśli nie mamy dostepu do komory można wnieść to do studia jest w koncu wysadzone po brzegi pianka która niweluje w jakiś sposób poglos i odbicia;)

Śpiew ptaków raczej mało przeszkadza, pomiar robisz z metra z jakimś tam natężeniem, ptaszki ćwierkają dość daleko i raczej nie za głośno. Poza tym jedna petarda przed pomiarami i ptaszków nie ma :razz: Większym problemem jest wiatr.

W otwartej przestrzeni polecałbym mierzyć głównie paczki niskotonowe, znikają praktycznie wszystkie problemy.

Moim zdaniem spokojnie wystarczy studio nagran

Studia nagraniowe mają pogłos, daleko im od komór bezechowych :)
Byłem w jednym i w drugim na zajęciach z akustyki na EiTI PW.
http://www.elka.pw.edu.pl/pol/Badan...oratoria-badawcze-Instytutu-Radioelektroniki4
http://www.elka.pw.edu.pl/pol/Badan...oratoria-badawcze-Instytutu-Radioelektroniki5

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post o 20:54 ----------

Tak na politechnice w warszawie będzie mierzone

Na EiTI właśnie?

Może to nie pod ten projekt, ale fajny pomysł na miejsce do pomiarów to jakaś drewniana stodółka wysłana słomą - tym bardziej, że jest po zbiorach i z balotów można niezłą komorę ustawić ;)

nowy1 a jak z muzyką organową - 22 cm w basie to mimo wszystko nie jest maximum tego co można w tej kwestii zrobić. Przy takim budżecie jest kilka alternatywnych rozwiązań, chodź pewnie na decyzję złożyły się jeszcze WAF, metraż salonu i reszta toru (z tego co wiem chcesz utrzymać pasywne podziały i GM70 :) ).

Na EiTI właśnie?

Tak :)
Może to nie pod ten projekt, ale fajny pomysł na miejsce do pomiarów to jakaś drewniana stodółka wysłana słomą - tym bardziej, że jest po zbiorach i z balotów można niezłą komorę ustawić

nowy1 a jak z muzyką organową - 22 cm w basie to mimo wszystko nie jest maximum tego co można w tej kwestii zrobić. Przy takim budżecie jest kilka alternatywnych rozwiązań, chodź pewnie na decyzję złożyły się jeszcze WAF, metraż salonu i reszta toru (z tego co wiem chcesz utrzymać pasywne podziały i GM70 ).

spoko 2x 22 w oz da radę :)

Moze ktos mi sensownie wytlumaczyc, jaki jest sens robienia pomiarow glosnikow w komorze bezechowej, robienie zwrotnicY pod te pomiary tylko po to, zeby pozniej sie rozczarowac podczas odsluchu w pokoju ktory kompletnie nie jest przystosowany akustycznie ?

A możesz mi powiedzieć, jakie są różnice w pomiarze metodą bramkowania vs. komora i jak to uwzględniasz w swoich zwrotnicach?

Powrót