• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

DiyEnd :)

Moze ktos mi sensownie wytlumaczyc, jaki jest sens robienia pomiarow glosnikow w komorze bezechowej, robienie zwrotnicY pod te pomiary tylko po to, zeby pozniej sie rozczarowac podczas odsluchu w pokoju ktory kompletnie nie jest przystosowany akustycznie ?

Wpierw musisz zrobić pomiary "pewne " na których dopiero stroisz kolumnę
i wtedy słuchasz i dostrajasz sobie.

Im lepsze pomiary, tym mniej trzeba się domyślać, dopowiadać i działać po "omacku".:) Szczególnie jest to ważne dla konstrukcji z większą ilością głośników niż w 2 drogach i przy niskich podziałach.

Ostatnia edycja:
Mozna tez kopsnac flaszke rolnikowi i skorzystac z jego wielkiej stodoly wypelnionej sloma. Swietne miejsce na pomiary.

będzie z kwasówki 15 mm ten tylko do powiercenie dziurek i jako przymiarka

1,5 litra kleju na jedną kolumnę zastanawiam sie nad całym frontem z aluminium lub kwasówki ale to spore koszty , zobaczymy :)

te pod frezowanie u góry to na te wystające pierścienie co martwił się Paweł :) ,że krzywo ułożone.

Generalnie roboty masa to dopiero jedna kolumna sklejona !!

---------- Post dodany o 20:34 ---------- Poprzedni post o 20:29 ----------

Ciekawy sprzęt w rogu :)

monitorki na accutonach

mam wszystko głośniki, terminale, zwrotki tylko niema czasu złożyć :)

tak bardziej w roku pokoju, ukryte pod zasłoną :razz: To chyba nie accutony....to chyba Logitech :razz:

nowy1 ten klej którego używasz jest bezwonny? Patrząc na zdjęcia wnioskuję że wszystko powstaje "na salonach" :) Domownicy się nie skarżą?

tak bardziej w roku pokoju, ukryte pod zasłoną :razz: To chyba nie accutony....to chyba Logitech :razz:

tak do TV

nowy1 ten klej którego używasz jest bezwonny? Patrząc na zdjęcia wnioskuję że wszystko powstaje "na salonach" Domownicy się nie skarżą?

Bezwonny

spoko mieszkanie do remontu to mogę walczyć

szlifowanie,nakładanie żywicy będzie w warsztacie robione

obmyśliłem szlifowanie zlecę na 5 osiowa frezarkę z planowanie o 2mm całej budy łącznie z tym tyłem

Ostatnia edycja:
za program + prace maszyny? :o
to masz kolege wlasciciela firmy?
czy mozecie sobie z kierownikiem sie dogadac?

To masz fajnie, ja tu się cieszę że mogę coś na moich 3-osiach pofrezować a tu proszę 5-osiowa. Mamy jedną Fidię i jakby zobaczyli że tam jakieś dechy robię to by mnie za ja... na suwnicy powiesili ;)
Nowy1 mam nadzieje że nie mieszkasz w bloku na 4 piętrze bo nie chciałbym tego targać po schodach :D

Powrót