• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobra, tania nawigacja.

Juz kiedyś zakładałem podobny temat... zero konkretów... ludzie myślą ze bez srajfona nie da się życ, a wierzcie mi ze jest sporo ludzi którym dotykowy telefon nie jest w niczym potrzebny a zewnętrzna nawigacja jest cholernie wygodna i przydatna.

Zawsze staram sie cos pomoc w tym temacie, bo kiedys dosc mocno w tym siedzialem, juz kilkakrotnie podawalem linka do forum z ktorego ja wyciagnalem cala swoja wiedze w tym temacie czyli - http://www.my-navia.pl/

dzwiedziu - "baba" plus nawigacja to mieszanka wybuchowa, heheh znam to

Ostatnia edycja:
Właśnie odwiedziłem tamto forum i właśnie tam tego modecom'a polecali. Tylko w tym przypadku trzeba kupić mapę.
Z tego co znalazłem w sieci ludzie narzekają na mapy TomTom'a. Jest jeszcze Garmin.
Myślałem żeby kupić coś co będzie gotowe do użytku z pudełka, a tak to trzeba będzie jeszcze doinstalowywać mapy.
Szkoda, że te nokiowe mapy nie są free w wersji na urządzenia dedykowane.

Jakbym miał kupować smartfon/tablet to bym w ogóle nic nie kupował, bo moja mama jak wspominałem ma moto DEFY i wtedy taki zakup by nie miał sensu. A ojciec pracuje na budowie i ma Samsunga Solida, bo wszystkie telefony mu padały w tych warunkach. W takim razie zastanawiam się czy nie odpuścić tego tematu i nie pomyśleć nad czymś innym.

iPhone (nawet jakiś starszy) + Lifeproof Fre (albo inny Otterbox) i nic mu na budowie nie padnie ;)

Czy google maps wyznacza trasę i prowadzi pod drzwi? Czy tylko udostępnia mapę?

Generalnie każda nawigacja z dobrym odbiornikiem GPS i otwartą ścieżka do wgrywania map. Jeśli nie jest otwarta to są macherzy którzy odblokowują ją za kilka złotych i można sobie wgrywać co się kupi. Używam od dawna Larków freebird, kiedyś voyage. Instalacja map to banał - wtyka się program na SD, podaje ścieżkę do programu - i może to być na przykład automapa, byle aktualna. Nie warto się kusić na zapewnienia o darmowych aktualizacjach. Kiedy mija okres rękojmi klient jest olewany i sam sobie musi organizować mapy albo kupić nowe urządzenie.

Czy Google Maps również nawiguje? Do tej pory korzystam z niej jako lokalizatora na komputerze. Opcje trasy ładują mi się tak wolno, że bym już przez ten czas był w ciemnym lesie jadąc samochodem.
Tablet do Google powinien mieć GPS (3G) ale jeszcze do tego musi w nim lub do niego być przypięty modem z dostępem do Internetu ? Chyba raczej dość szybkim.

Ostatnio na znanym serwisie aukcyjnym widziałem lark freebird 35.5 za 10 złotych - co prawda jakieś pozostałości pozbierane z marketów w europie bez gwarancji i osprzętu. O ile ma sprawny system Navigo to można w nią wgrać dowolną mapę na karcie SD i ma dobry odbiornik GPS.
Jakiegokolwiek nowego larka można kupić poniżej 200 złotych Choćby 50.3 za coś około 170 złotych i będzie to już przynajmniej średnia klasa takich urządzeń. Ważne żeby był odblokowany (żeby można wprowadzić ścieżkę do dowolnego programu nawigacyjnego) miał czuły odbiornik i 128gb pamięci.

Ostatnia edycja:
Czy Google Maps również nawiguje? Do tej pory korzystam z niej jako lokalizatora na komputerze. Opcje trasy ładują mi się tak wolno, że bym już przez ten czas był w ciemnym lesie jadąc samochodem.
Tablet do Google powinien mieć GPS (3G) ale jeszcze do tego musi w nim lub do niego być przypięty modem z dostępem do Internetu ? Chyba raczej dość szybkim.
Tak nawiguje jak zwykła nawigacja
Ta w kompie jest zupełnie inna
Potrzebny oczywiście dostęp do neta ale jakikolwiek
Mapy sa on-line ale działa to bardzo szybko i sprawnie nawet przy wolnym połączeniu
Mapa zawiera informacje o korkach i aktualnych zdarzeniach drogowych
A tego nie ma żadna inna nawigacja

Co ważne jest calkowiecie darmowa... poza internetem

I tu jest cale Clou. Jak ktos duzo jezdzi i uzywa codziennie nawigacji, to taki Googiel potrafi sporo danych wpierdzielic. Czyli tak czy siak jestesmy zmuszeni do stalej, dodatkowej oplaty za uzywanie nawigacji.
Internet jest teraz w prawie każdym abonamencie
A jak go nie ma to kosztuje grosze

Ja mam 2gb internetu i starcza mi na 10-12h nawigacji dziennie plus odpalone strony internetowe non stop

I wyjeżdżam z nia tez za granice.
Za internet za granica 2 tygodnie z nawigacja non stop zapłaciłem 15zl do podstawowego rachunku

To w takim razie forum tez masz płatne

I nie zartuj
Pakiet internetu 2gb na miesiąc to 15zl a i tak 90% ma go w komórce

A ile kosztuje roczna aktualizacja auto mapy albo tom Toma :)

To juz wole płacić na net i miec tez inne mozliwosci

Internet może być darmowy - jeszcze przez Aero2 ale nie nadaje się do zastosowań wymagających ciągłego dostępu do Internetu. Przerywa sesję co godzinę. Poza tym większość abonamentów dostępowych ma ograniczenie przesyłu a za więcej się płaci jak za truskawki w zimie. Może to jest i 15 złotych na dwa tygodnie ale zależy do jakiego abonamentu, bo do takiego za 180 złotych miesięcznie to może być nawet zero za dostęp a do takiego za 15 złotych miesięcznie to już jest całe 100% różnicy.

Ja akurat nie mam internetu w komórce. A nawet powiem więcej, z powodu wielozadaniowości urządzeń mobilnych powstrzymuję się przed zakupem smartfona. Nawigacje wożę stale w samochodzie, używanie z tabletem byłoby dla mnie mniej poręczne. Raz przez jakimś dłuższym wyjazdem najwyżej muszę zaktualizować mapę. Ale tak naprawdę jeździłem z nią przez piec lat i trafiałem w drogi. Zaktualizowałem dopiero jak mi przestała pokazywać nowo wybudowane obwodnice i kierowała w miasta.

- - - - - aktualizacja - - - - -

aktualizacja mapy może być darmowa, albo kosztować w zależności od rodzaju ok. 20 złotych jednorazowo za dostęp przez 3 miesiące. Ale nie aktualizuje się mapy co kwartał.

A poza tym nie macie takiego wrażenie, że korzystając z usług on-line jesteście cały czas na niewidzialnej smyczy ? ;)

Powrót