• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobre i mocne kolumny półestradowe

Przepraszam, z AJ się pomyliłem, oczywiście miałem na myśli GDWT od STX, a nie AJ. Oczywiście nie użyłbym AJ na estradę.
Faktycznie 30 200 będzie głośniejszy, ale nie jestem przekonany czy na takiej kolumnie będzie lepszy środek.

Ale czy to możliwe że na te głośniki jest tak mała obudowa???Bo na 43l prawie niemożliwe jest żeby to zmieścić:/Czy ktoś mógł by pomóc i jeszcze raz przeliczyć objętośc???Z góry wielkie dzięki:)Bo na dniach bede kupywał już płyty,fornir,kleje itp.Pozdro
P.S.:A co do wzmacniacza to jak już wcześniej powiedziałem nie gra roli!!Będe miał jaki będe chciał:)Macie jakis do polecenia??:)Taki do 600zł.

2 x 27 150 - zamknięta: około 95 l
2 x 27 150 - BR: około 185 l
1 x 30 200 -BR: około 117 l

To symulacje z WinISD, pewnie w praktyce trzeba by je po korygować trochę.
Faktycznie pomyśl o tym 30 200, powinien znacznie głośniej ryczeć.

SILNY, chcesz dac 50-75litrow na 10" glosnik ktory w dodatku ma QTS ba poziomie 0,18-0,2?? gratuluje

SILNY napisał:
Faktycznie 30 200 będzie głośniejszy, ale nie jestem przekonany czy na takiej kolumnie będzie lepszy środek.
ale ja jestem , nie mam najmniejszyvh wątpliwości :)
rumak_2006 napisał:
Ale czy to możliwe że na te głośniki jest tak mała obudowa???Bo na 43l prawie niemożliwe jest żeby to zmieścić:/Czy ktoś mógł by pomóc i jeszcze raz przeliczyć objętośc???
zacznij wkońcu czytać co piszemy ! 45l to odpowiedni litraż, ale dla jednego głośnika.
rumak_2006 napisał:
P.S.:A co do wzmacniacza to jak już wcześniej powiedziałem nie gra roli!!Będe miał jaki będe chciał:)Macie jakis do polecenia??:)Taki do 600zł.
holton w stereo.
SILNY napisał:
2 x 27 150 - zamknięta: około 95 l
2 x 27 150 - BR: około 185 l
1 x 30 200 -BR: około 117 l

To symulacje z WinISD, pewnie w praktyce trzeba by je po korygować trochę.
Faktycznie pomyśl o tym 30 200, powinien znacznie głośniej ryczeć.
Coś kiepskie te symulacje, 27 150 kiepsko gra w closed, imho tylko br - 45l @ 35-40hz dla sztuki, 30 200 to jakieś 50-60l @ 40-45hz.
2 x 27 300 - 100 do 150 l i bawić sie strojeniem BR
chyba żartujesz ? :|
Dla dwóch 27 300 max objętość to 90, no możę pod 100l strojenie na 40hz.

Pawel S., popraw mnie. Kolega prosił o pomoc w programie, bo sobie nie radzi. napisałem w poprzednim poście, że to tylko wyniki z WinISD. Nigdy nie pisałem, że to moje doświadczenia.
A tak na marginesie, to chętnie się dowiem jaka jest zależność pomiędzy Qts a objętością obudowy i z czego wynika? Znam i rozumiem zależność pomiędzy Qts a rodzajem obudowy ale nie znam związku z objętością.
OT: Mam dziwne wrażenie, ze większość która ma coś do powiedzenia na tym forum, woli się wymądrzać zamiast przekazywać konkretne informacje, wymieniać sie wiedzą i doświadczeniem.
TAKERO: 100litórw zawiera się w przedziale 100 - 150.
27 150 bardzo fajnie (w stosunku do swojej ceny) gra w CL. Wiem to, bo słyszałem go wielokrotnie w takiej budzie. Zresztą na forum były wątki z takimi konstrukcjami, które miały wiele pochwał i bardzo niewiele krytyki.

SILNY napisał:
Mam dziwne wrażenie, ze większość która ma coś do powiedzenia na tym forum, woli się wymądrzać zamiast przekazywać konkretne informacje, wymieniać sie wiedzą i doświadczeniem.
ale po co mamy pisac dziesiatki razy oczywiste rzeczy?? przeciez to wszystko zostalo juz napisane tylko jeszcze na to nie natrafiles

SILNY napisał:
A tak na marginesie, to chętnie się dowiem jaka jest zależność pomiędzy Qts a objętością obudowy i z czego wynika?
odpal winisd, wybierz 2 glosniki ze skrajnymi wartosciami QTS i pobaw sie...

SILNY napisał:
100litórw zawiera się w przedziale 100 - 150.
100l to max, 150l to już kalectwo...
27 150 bardzo fajnie (w stosunku do swojej ceny) gra w CL. Wiem to, bo słyszałem go wielokrotnie w takiej budzie. Zresztą na forum były wątki z takimi konstrukcjami, które miały wiele pochwał i bardzo niewiele krytyki.
ten głośnik w closed gra ciszej, bardziej bułowato z mniejszym wykopem i dużo mniejszą wytrzymałością mocową.

ujdzie... Ale osobiście zrobiłbym przegrodę żeby uzyskać te 90 pare litrów najwyżej.

[ Dodano: 2007-10-27, 20:26 ]
Czy wiecie może jakiej średnicy bass reflexy będą najlepsze???
możliwie największej :)

Bo wyszło mi 103l ale ze wzocnieniami,głośnikami ,zwrotnicą,itp.wyjdzie 90 coś litrów.A co do bassreflexów to 10cm mogą być???Tylko jaką długość mają mieć???? :???:A przegrodę z średnio i wysokotonowcem też wytłumić??I czym.Pozdro

rumak_2006 napisał:
A co do bassreflexów to 10cm mogą być???Tylko jaką długość mają mieć????
winisd...

rumak_2006 napisał:
A przegrodę z średnio i wysokotonowcem też wytłumić??I czym.Pozdro
w komorze ze średniakiem coś można dać, ale najlepiej sprawe wytłumienia - tak ogólnie , rozwiązać poprzez testownie różnych rozwiązań i odsłuchy.

A czy strojenie 34Hz ujdzie czy nie????Wprowadziłem lekką modyfikacje,do kolumn wsadze 32-300-4SC.Objetość wynosi ok.114l.Bass reflex 2x10cm ok.30 długości.Czy wszystko jest ok??Pozdro

dla tych stxów tak niskie strojenie w praktyce jest nieefektywne i przynosi kiepskie skutki na polu brzmieniowym.

skrócić rurkę lub zwiększyć jej średnice - pobaw się winisd.
A następnym razem zanim zadasz takie pytanie wpierw nieco pomyśl :)

A gdy skróce te tunele bassreflex to dzwięk będzie zupełnie inny???Bo na winsd ta kreska odbiega troche od ideału :???:Teraz ustawiłem strojenie na troche ponad 40Hz.Pozdro

Powrót