• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobry budżetowy multimetr

A ja dzisiaj odkryłem ciekawą rzecz :D . Założyłem inne przewody do tego swojego miernika i wyszło że nagle ma 0.03ohma albo nawet 0.02ohma z przewodami :flapper: . W moim przypadku to przewody były winne :) . On tak ogólnie był dosyć dokładny w wynikach, wcześniej jak miał normalną impedancję i nie było problemu. Kiedyś jak włożyłem inne przewody to nagle mu skoczyła impedancja do 2ohmów i czasami głupoty wskazywał. Teraz z innymi przewodami wskazuje znowu tak samo jak kiedyś przed "zmianą" :) . Poza tym oglądałem na yt kilka porównań tych tanich mierników i przeważnie to te najtańsze mierniki wcale aż tak bardzo nie odstawały (szczególnie porównując w stosunku do ceny) jeśli chodzi o wskazania od tych droższych. Najbardziej pewnie w tych najtańszych jest zaniedbane bezpieczeństwo. Nawet ktoś tam sie wypowiadał że wcale nie tak trudno jest zrobić multimetr który wskazuje dokładnie. Trudniej jest zrobić zabezpieczenia w tym multimetrze itd i że najczęściej to tam są poczynione cięcia kosztów.

Podsumowując jeśli macie najtańszy multimetr i wskazuje wam głupoty to najpierw sprawdźcie przewody ;) .

Ostatnia edycja:
To zależy co to znaczy budżetowy, bo czasem kable mogą kosztować więcej niż multimetr. Oczekiwanie od multimetra dokładności setnych oma jest dość wysoko postawioną poprzeczką ;)

Przeczytaj całość ;) . Miałem ponad 2 ohmy na samym mierniku ;) . Teraz mam 0.03 ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Nie wymagam dokładności co do setnych ohma :) . Wystarczy mi dokładność 1% :)

Czasami można multimetry Fluke trafić na olx lub allegro w bdb cenie.
Ja tak nabyłem dwie sztuki:

Były bardzo zabrudzone, ale na szczęście tylko zabrudzone i izopropanol zrobił robotę.
Przykład: https://www.olx.pl/oferta/tester-fluke-179-true-rms-multimetr-CID99-IDqy0Xn.html#f1f76a1221 , w sklepach kosztują w okolicach 1300zł (szkoda że nie posiada oryginalnych przewodów bo one też są super wykonane).
Czasami widuję 175 (brak podświetlania i temp) lub 177 (brak temp) a nawet 179 w kwotach od ok 350zł - myślę że warto polować.

Ostatnia edycja:
No będę używał wszystkich zakresów do pomiaru rezystancji, prądy DC to jakieś 5-10A maksymalnie, a napięcie stałe do jakiś 300-400v

Wiem ale nie wymagam bóg wie jakiej dokładności bo bym musiał za taki miernik kupę kasy zabulić :) .

To kup tego chińczyka 8009/8008 i miej z nami, myślę że i ja się skusze. Mam dwa unity które niestety pokazują to co im się podoba.
Mnie tylko w tym 8008/8009 interesuje trwałość tego co pokazuje, żeby za rok nie był tak jak unit, po prostu pokazuje co chcę.

To kup tego chińczyka 8009/8008 i miej z nami, myślę że i ja się skusze. Mam dwa unity które niestety pokazują to co im się podoba.
Mnie tylko w tym 8008/8009 interesuje trwałość tego co pokazuje, żeby za rok nie był tak jak unit, po prostu pokazuje co chcę.

Wątpię żeby była lepsza niż uni-t.

Kupiłem ten multimetr AN8009, drobne różnice między nim a 8008. Może będzie wart więcej jak obecny unit. Jeżeli zacznie świrować po roku to pójdzie w kosz a wtedy już nie będę się patyczkował i kupię Fluka albo Sonela.

Budżetowy zależy dla kogo :) Ale dla typowego DIYowca, który nawet zajmuję się projektowaniem układów, wzmacniaczy itp starcza multimetr za 200-300pln max.

Jak się poszpera to za 300 zł można kupić bardzo dobry miernik - na Audiostereo był Metrel DM9040, wyjeżdża z tej samej fabryki co Brymen :)

Podobno mierniki firmy emos są też w miarę ok. Czytałem że to to samo co mastech. Na ile to jest prawdą to nie wiem :) .

Dawid masz już tego Anenga?
Zastanawiam się nad tym AN8009 i AN870
Co wybrać?

Powrót