To już nie do mnie pytanie. Raczej autorów trzeba pytać. Ja powiem tyle że testuje v1 i czekam cierpliwie na v2Jaki koszt tak pi razy oko wyjdzie tego dac-a??? Tak w przybliżeniu ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
To już nie do mnie pytanie. Raczej autorów trzeba pytać. Ja powiem tyle że testuje v1 i czekam cierpliwie na v2Jaki koszt tak pi razy oko wyjdzie tego dac-a??? Tak w przybliżeniu ?
Jak to mówią każda pliszka swój ogonek chwaliMam już pcb z tego wątku:
http://www.audiostereo.pl/dac-ak4137-ak4490_123986.html
ale...
Po głowie chodzi mi cały czas soekris.. Czytałem o nim wcześniej, ale po ostatnich wpisach mi się przypomniał.
http://soekris.com/products/audio-products/dam1021.html
https://hifiduino.wordpress.com/2015/03/16/soekris-dam-1021-r-2r-dac-users-guide/
Ktoś analizował dogłębniej temat tego DACa i może swoje wnioski napisać? Wady, zalety?
Jak już zrobię sobie zestaw symetrycznego Soekrisa to będzie porównanie z symetrycznym PCM 1704 z AS. Na razie DAC na AD1955 wypadł przy Soekrisie bardzo blado.
Ta nowsza wersja z ubiegłego roku + nowa analogówka rzeczywiście gra lepiejOstatnią z AS. Kolega ma, razem z analogówką![]()
Jak to mówią każda pliszka swój ogonek chwali
O ile mi wiadomo nikt nie porównywał DACa Soekrisa z dobrym DACem
symetrycznego Soekrisa
będzie porównanie z symetrycznym PCM 1704 z AS.
Pisząc o dobrym miałem akurat na myśli ten nowszy wariant Waldiego z nową analogówkąNie mam tego DAC'a. Byłem sceptycznie nastawiony jak przyniósł go kolega LuSzTi. No ale trzeba przyznać, że radzi sobie bardzo dobrze.
Hmm. W sumie to trzeba zdefiniować "dobry" DAC. Aplikację można spieprzyć i będzie to słabo grać.
Patrzyłem na wykres THD i generalnie więcej jest harmonicznych nieparzystych. Przy symetrycznej pracy skasują się tylko harmoniczne parzyste i może to inaczej grać.
Bardzo dużo zależy od aplikacji. Niestety lub stety przekonałem się o tym osobiście... Nawet PCM1704 idzie spieprzyćAle pomijając wpływ samej aplikacji, to PCM1704 powinien zawsze być górą (oba to DAC R-2R w dosłownym znaczeniu tego słowa, ale jeden jest skompensowany temperaturowo i liniowo pod względem laserowego strojenia rezystorów, a drugi to generalnie zestaw jakichś tam rezystorów).
No i zaleta, która przeważa szalę na Soekrisa i o której rozmawialiśmy - dostępność. Następna zaleta, to oczywiście FPGA - można zaprojektować sobie własne filtry cyfrowe![]()
Czy dobrze wnioskuję z powyższej wypowiedzi , że Soekrisowi w pojedynczym wykonaniu nie udało się dorównać temu na PCM1704 ?
To napisz koniecznie jak już posłuchacieŹle wnioskujesz. Jeszcze nie robiliśmy porównania, bo jeśli jeden jest symetryczny a drugi nie, to porównanie nie miało sensu![]()
Źle wnioskujesz. Jeszcze nie robiliśmy porównania, bo jeśli jeden jest symetryczny a drugi nie, to porównanie nie miało sensu![]()
Witam,
zrobiliście już to porównanie ?
O ile mi dobrze przekazano to soekris się popłakał![]()
Ciekaw jestem jak wypadnie Soekris w porównaniu z porządnie wykonanym DACem Waldiego na AK4490 ?
Może kiedyś uda się porównać ?
Ja dysponuje DAC'em Waldiego i Soekrisem w wersji unbalanced. Porównywałem przetworniki AK4490 i WM8741