• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dobry DAC diy

Poza wyborem dac'a jak bardzo hijendowy i jak bardzo dobrze grający itd by nie był

Wiec na tym polega ta zabawa
Na poznawaniu i potrafieniu określeni charakteru poszcEgolbych klocków i łączeniu tego w całośc

Trudno się z Tobą nie zgodzić, wybrane podzespoły muszą do siebie pasować, mam podobne wnioski.

Kiedyś pewnie się uda :)

Raczej nie ma co liczyć na zbiorowe zamówienie :)

Spoko i tak nie lubie lutować smd :D Zresztą ja już mam daca, z którego jestem bardzo zadowolony. To bardziej ciekawość :) Lubię robić różne porównania, nie tylko w kontekście dac'ów.

Ostatnia edycja:
A co powiecie o DAC Lampucera na układach PCM2902E, DIR9001, CS8421, OPA2134PA, Cirrus Logic CS4398 ? warto się w to bawić ?

I jak wrażenia ??
Gra dużo lepiej na górze od emu, inna scena i bas :)

eh straciłem kupę czasu próbując odpalić SACD i właśnie się okazało, że nie jest to możliwe na mojej płytce bo w trybie DSD muszę odwrotnie sumować wyjścia z dac-a niż w PCM .
Super ale nie ma o tym słowa w nocie AD1955, taką informację znalazłem dopiero na forum Analoga .
Jakieś jaja :/
2) You MUST use different DAC I out summing configurations for the two format inputs: PCM/I2S must be summed with the inverting pins (Left-/Right+ and Left+/Right-) and DSD must be summed with similar pins (Left-/Right- and Left+/Right+)
Może innym oszczędzi to nerwów .

A co powiecie o DAC Lampucera na układach PCM2902E, DIR9001, CS8421, OPA2134PA, Cirrus Logic CS4398 ? warto się w to bawić ?
Same układy nie grają . Ważne są szczegóły aplikacji .

Ostatnia edycja:
Gra dużo lepiej na górze od emu, inna scena i bas :)

eh straciłem kupę czasu próbując odpalić SACD i właśnie się okazało, że nie jest to możliwe na mojej płytce bo w trybie DSD muszę odwrotnie sumować wyjścia z dac-a niż w PCM .
Super ale nie ma o tym słowa w nocie AD1955, taką informację znalazłem dopiero na forum Analoga .
Jakieś jaja :/

Może innym oszczędzi to nerwów .

Same układy nie grają . Ważne są szczegóły aplikacji .

http://allegro.pl/przetwornik-dac-lampucera-pelna-wersja-i5463992801.html
W połączeniu z BG1.

Ostatnia edycja:
Witam Panowie

Przeczytałem cały ten wątek. Od jakiegoś czasu myślę nad jakims dac, ktory poprawi mi brzmienie mojego rotela. Jako, że nowe dac jakoś nie bardzo do mnie przemawiają, a szukanie w używkach jest uciążliwe brak odsłuchu w swoim systemie. Więc dobry mrozwiązaniem będzie dac diy. czy komuś z forum udało sie już cos fajnego sklecić, ktoś mógłby coś zaproponować. Moje możliwości w elektronice nie pozwalaja niestety na samodzielne zaprojektowanie dac. Czekam z niecierpliwościa na rozwinięcie się wątku.

uruchomiłem to dsd okrężną drogą :)
podstawowe 64x to się bałem o wzmacniacz i kolumny tyle syfu w.cz. jest w tym :/
Ale dsd128 już daje radę więc jak ktoś będzie chciał z tych plików korzystać to tylko DSD128 lub wyżej .

Jak ktoś nie zna to tu są jakieś tam testery :
http://www.2l.no/hires/

Finalnie stanęło na tym, że mam jedną pozytywną jedną negatywną opinie na temat AK4490 w wersji z allegro. Ktoś z Was poleci jakąś alternatywę lub wypowie się na temat tamtej aplikacji lub podpowie jak ją przerobić, żeby było lepiej ?

Pewnie chodziło o to że PCM2706 jest słabe. Nie wiem co ludzie chcą od tej kostki, jest bardzo tania i dobra a w swojej cenie nie do pobicia ( ok 20 zł ).

Zawarłeś dwie ciekawe informacje. PCM2706 nie jest do pobicia w swojej cenie, ale to tani dac i jest słaby jak wymaga się czegoś więcej od daca.

A co ci z usb nie działało?

Nie napisałem, że nie działało tylko, że na dziś parametrycznie jest po prostu słaba.

Nie wiem co ludzie chcą od tej kostki, jest bardzo tania i dobra a w swojej cenie nie do pobicia ( ok 20 zł ).

Jeśli chcesz słuchać 44.1kHz/16b przez USB to jest spoko, oczywiście jeśli jest spięta z resztą przez SPDIF a nie przez I2S, na I2S ma spory jitter.
Jeśli chcesz coś gęściej to możesz zapomnieć :)

W takim razie odłóżmy taniość na drugi plan. Oferta z diyinhk wydaje mi się trochę przeceniona. Na pewno jest jakaś alternatywa na tym samym, a może nawet lepszym poziomie.

Ja gram na Lampucerze Maxi gdzie po USB wciąga 96kHz.
Dla mnie granie git

Powrót