• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

domowa lakiernia czyli...

• Autor wątku Autor wątku Przemek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Rzeczywiscie fajnie wyglada,.
Jakiego lakieru uzyles? i czym nakladales? (kompresowr czy spray)
Nie obawiasz sie ze jak te imbusy bedziesz wkrecal to lakier nie popeka jak bedziesz klucz wsadzal?

Pozdrawiam i winszuje.

Spray - jakiś porządny - w firmie używamy do malowania poprawek części również narażonych na ścieranie. Wytrzyma - mój sub też ma lakierowane nim imbusy - są zdjęcia z bliska w konstrukcjach.

baa, standardowa "czarność" śrub w sklepie daleko odbiega od "czarności" wymaganej w subie :)

To nie ocynkowane - mam od roku te same malowane w SLS263. Trzymają się :)

Kurcze ja jak zwykłym sprayem pomalowałem swoje imbusy to sie zcierają :( Przemek, polecisz jakiś konkretny spray?

Hmm...te puszki są bez naklejek. Ale zapytam co to za ustrojstwo i podam info.

...i już wiem. Hammerite Black Matt.

No to moze jakis rąbek tajemnicy co to: podlogowka, monitor, 3 way 2way ile glosnikow zebyśmy wiedzieli czego sie spodziewac. Aha oby tym razem janbo nie zarobiło sobie :D bez urazy oczywiscie

Ja tez bym chciał sie dowiedzić co to bedzie. Nowe kolumnienki? Tyle imbusów wystarczy na przykręcenie 7 głośników po4 na każdy, czyli moze to jednak kolumienki.

dobrze kombinujecie :) To robię konkurs - kto zgadnie albo według mnie będzie najbliżej - dostaje gratis śruby imbusowe polakierowane - w ilości odpowiedniej do swojego projektu, w wymiarze (M4 M5 długość) który poda. I który oczywiście będzie przeze mnie do dostania w sklepie :) Przesyłka też na mój koszt. Nie zapewniam podkładek ząbkowanych - to zaznaczam od razu. Można typować kilka razy, powiedzmy dwa razy :D

A jakie sa kryteria wyboru co trzeba odgadnąc? to pomyślimy i kiedy zakonczenie konkursu daj nam troche czasu i podaj jeszcze jakies szczegolu czy zdjecia z samych imbusów nie zgadniemy.

Kto zgadnie co to będzie albo będzie najbliżej do odgadnięcia tego co zbuduję - wygrywa. Czas trwania - do momentu prezentacji gotowej konstrukcji na forum. Już nic nie podpowiadam, szare komórki do roboty, liczyć, mierzyć, dedukować :D

Przemku napisz jeszcze czy te imbusy sluzą do przykrecenia samych glosnikow czy moze takze termianali z tylu obudowy wtedy juz bedziemy o krok blizej rozwiazania a to zasadnicza roznica. Aha daj znac dzien przed wrzuceniem konstrukcji na forum zebysmy sie sprezyli ostatecznie.

[ Dodano: 2005-01-19, 22:52 ]
Dobra zeby nie uzywac nieuczciwych srodkow i pokazac moc mojego głupiego baniaka mowie: Będą to dwie kolumny na co wskazuje 8 kolcow na kazdy rog. To ze sa dwa zestawy nasuwa mi do glowy pomysl pochylanie kolumny a to dla tego ze jeden zestaw jest nizszy drugi sporo wyzszy. Tak wiec 2 kolumny. Imbusikow mamy 30 z czego 4 odliczam na terminal bo w hiendowej konstrukcji przeciez nie bedzie oszczednosci zeby dawac tam wkrety do regipsu. Po 4 na terminal i juz zostalo nam 8 mniej. Nastepnie jako glosnik mysle ze bedzie to VIfa DX bądź XT a bialego pierscieniowego scana odrzucam ze wzgledu na to ze jak by mial byc w tych kolumanch to te kolce byly by raczej szlachetniejsze. No to mamy 10 wkretow mniej. zostalo nam 12 . Wiec jedynym rozwiazaniem moze byc konstrukcja dwudrozna dwuglosnikowa i skoro ma juz kolce to raczej podłogówka. Moim strzalem co do glosnikow sa albo hds jak do podlogowek to raczej 164. No bo przemek ma wspaniale wspominienia co do slsa a to ten sam producent i jakis sentyment mogl pzostac. Drugim wariantem moze byc w moich oczach 18cm vifa XT bo ona juz jakby kfalifikuje sie do tego hi-endu jak to Przemek nazwał. Pisalem to dosc dlugo i nie wiem czy przed moim postem nic nie padlo wczesniej. NO wiec jak wygrałem?

Nie wygrałeś, ale pierwsza odpowiedź i do tego tak rozwinięta wygrywa nagrodę pocieszenia - również śruby. Wybieraj jakie i ile.

O kurcze pierwszy raz w zyciu cos wygralem. NO wiec poprosze do mojej hiendowej konstrukcji 30srob :D wiem wiem ale dawno juz to bylo zaplanowane nic nie poradze M4 dlugosc 30mm bedzie ok ew jeszcze jak masz dobre serce to dopiescilbym mojego hiendowego hertza i przykrecil terminal imbusami wiec jak masz mozliwosc to jeszcze z 4 bym prosił. No i życzyć tylko temu forum aby bylo wiecej konkursów.

Powrót