• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"Domowe" głośniki do samochodu

W porównaniu do systemu za kilka tysięcy w mercedesie CLS.

Tym ze Extreme CA? To całkiem inne ośrodki, merc ma podwójne szyby, inne drzwi itd. Ponadto jak to ten z Extreme, to nie ma tam nic ciekawego do słuchania :)

Oczywiście w oplu wszystko zrobione zgodnie ze sztuką.

Jeżeli mowa o B to jak zastąpiliście fabryczną maskownice która zatrzymuje 20% dzwięków, a także jest integralną częścią dla ew. głośnika średniotonowego? I w takim wypadku zwrotnica była zmieniana? Czy to jednak zgodnie ze sztuką, jest na pałę? :P

Przesłuchałem już wiele midwooferów, i wiem ze w cenie dwóch FW168 jest masa innych lepszych wooferów, i tutaj zestaw ratował neo 1.0 na górze którego porównywałem gdzie indziej do seasa 27tbfcg czyli już do dobrego głośnika.

I tak jak mówię, nie słyszałem, ale po możliwościach głośników, uważam wypowiedź:

gra to rewelacyjnie.

Za bardzo przekoloryzowaną :)

a to zdjęcia z wczorajszych zawodów :)
wysokieisophonics1.jpg

By lklukasz at 2012-04-22
wysokieisophonics.jpg

21042012426.jpg

21042012427.jpg

kto zgadnie co to za woofer?

Ostatnia edycja:
LightSound

Nie bardzo rozumiem Twój wywód, ani tego co próbujesz mi udowodnić :/

Dla mnie Founteki grały dobrze, sam chętnie bym sobie takie audio zrobił. Nie mam powodu dla którego mam Ci udowadniać wyższość tych glośników nad innymi, ponieważ jest to moje obiektywne prywatne odczucie, a nie konkurs głośników. Ty możesz mieć swoje zdanie, i to szanuje.

Pewnie to co mówisz jest prawdą. Fajnie że masz taką wiedzę. Ale dla mnie gra cały system i jeżeli wstęga maskuje niedoskonałości midwoofera to dla mnie jest to nie istotne jako słuchacza.

Nie znam szczegółów systemu w oplu bo się tym nie zajmuje. Ale głośniki są w osobnych panelach na drzwiach, tak więc nie grają za maskownicą. Znajomy jest stolarzem i wykonał je pod to auto.

Mercedesa robiła firma Audiomanufaktura z Redy. Firmy której podałeś nie znam, bo w tym nie siedze. Mercedesa miałem okazje posłuchać zupełnie przypadkowo.

Ale fajnie że chciałes podzielić się swoją wiedzą. Zawsze warto się czegoś nowego dowiedzieć :)

byłem i byłe czego posłuchać
poziom bardzo się podniosł od zeszłego roku

Patrząc po wynikach racja, są dużo wyższe porównując je do ubiegłego roku.

A Na wysokich co to? TB z serii SL? jakiś Focal? Bo widzę że to szerokopasmowiec, a więc podział za pewne dość nisko.

---------- Post dodany o 22:19 ---------- Poprzedni post o 22:07 ----------

Chodzi mi tylko o słowo rewelacyjnie, które gryzie mi się trochę z resztą, bo zastanawiam się jakbyś opisał w takim razie np. zestaw Focala K2 Power KR2 który cenowo wygląda podobnie a gra moim zdaniem ze 2-3x lepiej :) A to wcale nie jest jeszcze jakiś highend :P

http://audiomanufaktura.pl/mercedes-cls/

O tym mowa? :) Jak myślisz, co tutaj jest najsłabszym elementem zestawu przez który zestaw grał kilka klas gorzej niż powinien? Hertze Mille z takim zestawieniem wzmacniaczy na normalnym radiu zwaliły by Cie zapewne z nóg :) Aż szkoda, że tyle sprzętu i pracy się marnuje przez głupie radio, które blokuje system a musi zostać bo jest połączone z resztą OS.

koszt ok 600zł

Da się je kupić, czy tylko orientacyjną cenę podałeś wykonania?

Już myślałem o Seasie CA18 ale nie pasował mi rozstaw śrub.
No proszę, kto by się spodziewał, nie dostrzegłem na zdjęciu że resor jest odwrotnie wklejony.
Ale króluje ta sama zasada - średnio wysokie pasmo nadaje klasy zestawowi i głownie decyduje o brzmieniu całości w przypadku niższych podziałów.
Dlatego teraz u mnie cenowo wypada to 1 do 10 w stosunkach cen midwoofera do tweetera.
Ale Teci SQ3 zakupione, teraz pomysł na słupki i co na górze i będzie inna bajka wreszcie :))

Da się je kupić, czy tylko orientacyjną cenę podałeś wykonania?
to jest cena zakupu
tylko trzeba je sprowadzic na zamowienie od tego goscia
bylo juz kilku chetnych
jak bedzie cos wiecej woadomo to dam ci znac

moze wlasnie przez niski podzial bylo slychac te ostrzejsze momenty
jest to bardzo mozliwe

ale system gral naprawde na wysokim poziomie

Ale Teci SQ3 zakupione,

miałem i nie jest to zadna rewelcja
po pierwszym odsluchu robi wrazenie
na dluzsza mete glosnik ten zaczyna denerwowac

jak bedzie cos wiecej woadomo to dam ci znac

Ok, czekam na info.

miałem i nie jest to zadna rewelcja

Cóż, od czegoś trzeba przecież zacząć :) Długo zastanawiałem się także nad dynaudio mw140 które są w tej samej cenie na allegro.
Po odsłuchach TB W2-803SM oraz W3-593SF oraz tego z zestawów Logitech Z5500(bodajże jest to W3-594sb) stwierdziłem że to nie moje granie. Tak samo - na początku zaskoczą, ale po kilku dniach już się nudzą...

Nie na temat...
Zwłaszcza że były w całym zestawie razem z MW100 i MW180 za 650zł...Napisałem do sprzedającego o szczegóły, a w tym czasie się sprzedały ;/

Ale jak coś się sprzeda ze sprzętu i dalej będą, to pewnie wezmę :)

Stuningowane, tzn z komorą z tyłu?

Nie na temat...
tu komora wiecej psuje niz pomaga
a glosnik ma zmniejszona srednice do minimum
zeby bylo go latwiej aplikowac w slupek

Nie na temat...
Hmm to by mi odpowiadało, bo jednak średnie nie będą grały w szybę, tylko w słuchacza a muszą być małe (dlatego szukam 2' lub maks 3') żeby nie zasłaniały pola widzenia.
Tylko musiałbym posłuchać, bo jestem jakoś zrażony do DLS, kompletnie nie moje brzmienie, R6A nie dla mnie, słuchałem też Hondy CRZ od bariery dźwięku i mnie nie zachwyciła, a tam są właśnie chyba te DLSy o których mówimy.

mysle, ze jakby spedzic odpowiednia czas nad zwrotka nie bylo by tak zle
jego protoplasta nie jest zlym glosnikiem
on ma ferrofluid czy nie?

Jak by sie nie udalo zawsze mozna sprzedac.
Choc po "reklamie" jaka robi Pawel temu glosnikowi nie bedzie to latwe ;)

mysle, ze jakby spedzic odpowiednia czas nad zwrotka nie bylo by tak zle

Też tak sądzę, w sumie Paweł mnie przekonał tą wypowiedzią, z racji że przeważnie to co Paweł chwali, mi nie odpowiada, a to co zmiesza z błotem, akurat mi pasuje :)

Ten nie ma, niby nadaje się do niskich podziałów, niskie FS, ale bardzo zniekształca jak się go nisko tnie. Zaph go testował. Ja także przetestuje :)

Też tak sądzę, w sumie Paweł mnie przekonał tą wypowiedzią, z racji że przeważnie to co Paweł chwali, mi nie odpowiada, a to co zmiesza z błotem, akurat mi pasuje
dobre :D

w takim razie sam sie przekonasz ze nie ma on nic wspolnego z ferrytowa wersja i nadaje sie jedynie do 3 drog

Powrót