• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

'driver' sterownik wzmacniacza DIY

Wyjscie na dwa wzmaki oke, ale jakby to mialo dzialac?
Kolumny A/B dzialaly by tylko dla jadnego..

Twój obecny układ ma tę mozliwość (kolumnyA/B) ale tylko sterowalne z pilota bez możliwości obsługi z frontpanelu (przy pomocy mikrołączników czy podbnych zwieraczy zainstalowanych na ścianie czołowej).Chodzi o to,aby z jednego przedwzmacniacza można było wysyłać sygnał do dwóch końcówek mocy (dwa wyjścia przełączne przekażnikiem czyli jak kolumny A/B) i mozliwośc wyboru końcówki zarówno z frontpanelu jak i przy pomocy pilota.
Doskonale nadaje się do tego układ zdalnego sterowania IrkaA DO UNIAMPA ale ma mniej wejśc niż Twój układ co w przypadku przedwzmacniacza jest bardzo istotne.Sumując : układ z pięcioma wejściami,dwoma wyjściami ,sterowalny manualnie z klawiatury na ścianie przedniej oraz zdalnie pilotem.

Da sie zrobic - poki co mam gruntowny remont w domu, pomysle jak znajde troche kąta.
Postaram sie oprzec o obecny uklad, lecz wsadze tam atmege8 i wykonam pare drobnych fiksow.

witam

Odgrzeję temat gdyż istnieje bardzo dobry jakościowo sposób regulacji głośności - na kości DS1802.
Musi to być sterowane z innego scalaka.
Może dałoby się zaimplementować sterowanie takim układem i tutaj ?
Tego typu regulacje głośności wykorzystano m.in. we wzmacniaczu słuchawkowym Chuml'ego
poza tym jest w sumie gotowy kit z AVT - AVT2338 oraz w pełni funkcjonalny AVT5206.
Podobno kość DS1802 daje świetne rezultaty jakościowe w zastosowaniu audio.

Gdyby zastosować układ z AVT2338 lub podobny pewnie dałoby się to w miarę prosto dostosować....
chociaż nie wypowiadam się bo jestem laikiem...

no i gdyby jeszcze można było do tego skorzystać z wyświetlacza LCD
to już byłby "prawie" Święty Graal w sterowaniu audio ;)

niestety, nie bawie sie juz tym ;)
No wielka szkoda:(Miałem nadzieję,ze nieco przerobisz swój układ tak aby pasowł do sterowania pre i koń.mocy tzn. to o czym pisałem wcześniej.Po prostu żal ,ze będzie tak jak jest.Ja co p[rawda złozyłem pre z Twoim układem wejściowym ale to nie to to co chciałem( działa ok i w sumie jestem zadowolony)

Witam

Mam problem ze sterowaniem z pilota (sprawdzałem na 4) .
Może źle programuje , przytrzymuje przycisk od standby zapalają się dwie diody off/on naciskam przyciski pilota - programuje przyciski i nie chcą zgasnąć diody on/off świecą cały czas , brak reakcji na cokolwiek do czasu wyłączenia zasilania .Przyciski selektora działają normalnie .
Może to wina fuse bitów.jakie ustwienie ich powinno być.
Pozdrawiam

Fuse'ow nie trzeba dotykac.
Jak sie pala ledy tzn. ze uC smiga OK - napewno to piloty RC4, napewno dobry odbiornik?

ok. Dzięki za odpowiedź .

Programowałem w Bascomie i tam jest taki "myk" że trzeba deklarować w nowszych wersjach
Config Rc5 = Pinb.0 , Wait = 2000 i wtedy działa prawidłowo odbiór RC5 .
Dzięki gratuluje udanej konstrukcji .Pozdrawiam

Sterownik problemy.

Sterownik problemy.

Witam.

Wykonałem sterownik wariant 2.
Niestety mam problem ze sterowaniem.
Układ nie reaguje na komendy z pilota(programowanie przycisków).
Pali się tylko 1 dioda, nie pomogło dolutowanie kondensatora 4,7uF
i rezystora 100? do TSOP1736.
Jak wprowadzić układ w tryb programowania bez płytki ze switchami?
Poniżej zamieszczam zdjęcia.
Proszę o pomoc.

Jeśli układ jest zmontowany poprawnie, pilot jest OK to musi zadziałać.
Źle zaprogoramowany układ w ogóle nie dałby znak życia.

310fb509671ea6072d143fbeac309a5c9b1b99af_1431268481.jpg

Zwierasz SD + G na pare sekund i wejdzie w tryb programowania.

Witam wszystkich właśnie skończyłem sterownik do Uniampa.
Mam problem z podłączeniem modul A/B + DC Protect.

Ostatnia edycja:
Przy X1 mase masz na lewo - wspolna dla obu kanalow.
Przy X2, X3 masz mase po srodku.

Pozostale po dwa, to plusy.

tomekk_ - dzięki za projekt.
Zmontowany działa bez problemu.
No ale pilota RC5 to się po szufladach naszukałem ;)
Na obecnych nowych niestety nie chce chodzić.
Pozdrawiam

Gdzieś na necie widziałem bibliotekę do protokołu NEC, trochę kulała (przynajmniej u mnie), ale może warto poszukać?
Jak znajdę coś na dysku, to mogę podrzucić.

Ostatnia edycja:
Dzięki za chęć pomocy.
Mam dużą szufladę :biggrin:- znalazłem RC5.
Wszystko chodzi.
Ale może celem nauki w późniejszym czasie pogrzebię - tylko dużo jeszcze będę musiał poczytać

Powrót