• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Drużyna A :) hm130z0+TW025A20Mg+2*rs225 - projekt by raven1985

gratuluję projektu
Podziękował :)

obydwa audaxy maja potencjał i zgrywaja się znakomicie.
Tak zgrany duet z tego jest :)

mozna spróbować uzyć cewki w szeregu 0,05 mH zamiast pułapki na rezonans powyżej 20kHz tweetera
To tylko obniża wysokie ale nie ogarnia samego rezonansu.

po wygrzaniu głosników i kilku drobnych korektach zrezygnowałem z rezystorów w szeregu , bo moim zdaniem dużo lepiej brzmia bez tłumienia
Maja taką efektywność że ciężko coś znaleźć żeby ich nie tłumić ale zgodzę się, że brzmią lepiej bez .
Miałem testowo zrobiony ten setup głośników tylko z jednym daytonem i tam były głośniki l-padem tłumione dużo mocniej i w zmiana na + po pozbyciu się lpada była spora :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

a który model ?
Jakiś "przedwojenny" hapek ;)

ale dopasowanie sekcji basowej do tego tandemu pod wzgledem spl to nie lada wyzwanie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Sławku może użyj oddzielnego wzmacniacza w klasie D do zasilania samej zwrotnicy na niskotonowe... Ma to wiele zalet, a widzę i wiem, że lubisz konkretne "wiaderka" na niskim

Ostatnia edycja:
Raven, mogę Ciebie prosić o porównanie HM130ZO do MW13P?
Szukam średniotonówki do 3way gdzie na basie będzie Usher 8955a, a na wysokich jeszcze nie wiem, ale zastanawiam się nad jakąś wstęgą.

MW13P będę miał możliwość posłuchania, ale Audaxa już nie.

Może ktoś spojrzeć czy się nie pomyliłem przy ułożeniu elementów? Masę mogę wylać na całej płytce czy zostawić jedna linie?

Ocena = 11/10
Przetwornik = 11/10
Obudowa = 11/10 [Pełno żeberków i kratek w środku]
---------------------------------------------------
Powiem tylko tyle - Nietypowy projekt 3Way
[Niezły konkurent dla Sonus'a Venere 3.0]

Witam.
Wygląda na to, że będę robił ten projekt.
Chcę zrobić 3way i Sławek mi go polecił.
Obudowa będzie cięta w OBI, tylko kąty proste będą możliwe, nie wiem z czego ją zrobię, mdf czy sklejka, czy płyta wiórowa - pewnie skończy się jakąś kombinacją tych elementów, wióry i sklejka na wierzch?
Front będzie (chyba) z dębu klejonego 3,5 cm.
Bardzo proszę o jakieś sugestie, co do budowy?

Ja całość robiłem z mdfu obudowy stały z 10 miesięcy zanim położyłem hdf i tak na łączeniach hfdu widać klawiszowanie. Jeżeli chcesz całość malować to tylko łączenie na 45° bądź frezowanie łączeń i żywica.

Ładnie to wygląda, pogratulować tylko!
Q-cze, nie mam szans tak przyciąć frontu, u mnie będzie, bo musi być, prostopadłościan.
Wzoruję się w estetyce T. Gravesena, core to mdf, potem obłozenie boków sklejką białą około 8 mm, jakas jasna bejca plus lakier bezbarwny, front to chciałbym dębową (ciemną) belkę klejoną 35 mm.
BR z przodu oba - właśnie, dwa br, u góry i na dole?
Nie będzie ładnie, ale już się z tym pogodziłem.

Ostatnia edycja:
jesli chcesz zrobic br z przodu to zrób jeden pod wooferami

tak bedzie bardziej estetycznie
ale może raven robił próby tez z jednym br i cos na ten temat napisze

Ja całość robiłem z mdfu obudowy stały z 10 miesięcy zanim położyłem hdf i tak na łączeniach hfdu widać klawiszowanie.

Bo trzeba było dłużej sezonować położony HDF a nie MDF.
No i jakiś capon też by się przydał podczas sezonowania (trochę wysezonować, potem capon, sezonować, zeszlifować to co wylezie, znowu capon, szlif i dopiero lakier).

jesli chcesz zrobic br z przodu to zrób jeden pod wooferami

tak bedzie bardziej estetycznie

Szczelinowy tu by najbardziej pasował, lub zwykła rura BR zakryta bulprenem ala PMC.

Podoba mi się w tym projekcie zdublowanie głośników basowych - chcesz mieć jakość w basach (może być, że tylko w wysokich basach, bas to sztuka kompromisu jego realizacji z akustyką pomieszczenia odsłuchowego), to tej powierzchni musi być adekwatnie do wymagań fizycznych, i nie ma zmiłuj!

Ostatnia edycja:
Powrót