Użyte głośniki:
Beyma 8Woofer/p i T2010 seria STUDIO
Obudowa:
MDF 19mm i 28mm przód 35 litrów. Podfrezowane otwory głośnikowe i ranty.
Osobna komora na zwrotnicę i odseparowany tweeter.
Wykończenie:
Z racji tego, że nie mogłem dostać forniru w okolicy,
Kolumny zostały oklejone fornirowaną sklejką o grubości 3mm a następnie woskowane. Front czarny mat.
Wysokotonówce też się dostało
Koszty:
głośniki 120euro
polnik 80euro
płyty, kleje, śrubki itd.itp. 80euro
Zwrotnica:
W fazie testowej. Aktualnie 1-szy i 2-gi rząd podział na 3500i taki podział zostanie. Jeszcze przerobie filtracje kopułki,
Być może w tor niskotonowy dorzucę konda (jakieś 10uf). Narazie nie mam na stanie mniejszej cewki.
Jest to prowizoryczna przeróbka z poprzedniego zastosowania 2-giego i 3-ciego rzędu, podział, na 2500, które okazało się niezbyt trafnym rozwiązaniem.
Jak widać niskotonowy na 2800 gra rezonansem jednak podczas odsłuchów dosłuchałem się wszelkich niedociągnięć oprócz wpływu ów rezonansu
Głównie niedociągnięcia nagranego materiału, np.czaski na "To Zion" Lauryn Hill.
Odsłuch:
Zwrotnica nie jest skończona ale...
Nie jest to zestaw do Jazzu czy muzyki klasycznej, natomiast przy Rapie,Techno czy Metalu spisuje się bardzo poprawnie.
Głównym atutem jest mocny i szybki bas.
Pomiar kopułki bez filtracji:

Z filtrem 3-ci rząd 6,2uF 0,36mH i 12uF:

Niskotonowy cewka 1,1mH (zielony):

Suma na aktualnej zwrotnicy testowej:
(ostatecznie pogłośniłem kopułkę o jakieś 1,5 dB, ta char-ka tego nie uwzględnia)

i kilka fotek:

Beyma 8Woofer/p i T2010 seria STUDIO
Obudowa:
MDF 19mm i 28mm przód 35 litrów. Podfrezowane otwory głośnikowe i ranty.
Osobna komora na zwrotnicę i odseparowany tweeter.
Wykończenie:
Z racji tego, że nie mogłem dostać forniru w okolicy,
Kolumny zostały oklejone fornirowaną sklejką o grubości 3mm a następnie woskowane. Front czarny mat.
Wysokotonówce też się dostało

Koszty:
głośniki 120euro
polnik 80euro
płyty, kleje, śrubki itd.itp. 80euro
Zwrotnica:
W fazie testowej. Aktualnie 1-szy i 2-gi rząd podział na 3500i taki podział zostanie. Jeszcze przerobie filtracje kopułki,
Być może w tor niskotonowy dorzucę konda (jakieś 10uf). Narazie nie mam na stanie mniejszej cewki.
Jest to prowizoryczna przeróbka z poprzedniego zastosowania 2-giego i 3-ciego rzędu, podział, na 2500, które okazało się niezbyt trafnym rozwiązaniem.
Jak widać niskotonowy na 2800 gra rezonansem jednak podczas odsłuchów dosłuchałem się wszelkich niedociągnięć oprócz wpływu ów rezonansu

Głównie niedociągnięcia nagranego materiału, np.czaski na "To Zion" Lauryn Hill.
Odsłuch:
Zwrotnica nie jest skończona ale...
Nie jest to zestaw do Jazzu czy muzyki klasycznej, natomiast przy Rapie,Techno czy Metalu spisuje się bardzo poprawnie.
Głównym atutem jest mocny i szybki bas.
Pomiar kopułki bez filtracji:

Z filtrem 3-ci rząd 6,2uF 0,36mH i 12uF:

Niskotonowy cewka 1,1mH (zielony):

Suma na aktualnej zwrotnicy testowej:
(ostatecznie pogłośniłem kopułkę o jakieś 1,5 dB, ta char-ka tego nie uwzględnia)

i kilka fotek: