• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dyskusja o nowym projekcie na forum

panowie przydałby się jeszcze tani zestaw 3way.
Tani znaczy bardzo tani ale grający jako tako.
Coś w stylu dawnych 3 way na stx.

Może wspólnymi siłami uda się coś jeszcze sklecić bo jak widać na takie projekty jest zainteresowanie największe .
największy problem będzie w znalezieniu jakiegoś "basonapierdalcza "
8-10 cali w cenie 100 góra 150PLN za sztukę .
Jacyś kandydaci ?
:)

Są jeszcze beymy, bardzo fajne do monitora w OZ..
BEYMA 6B30/P Z SERII STUDIO

Niebawem bede zamawial do testow ten glosnik.

panowie przydałby się jeszcze tani zestaw 3way.
Tani znaczy bardzo tani ale grający jako tako.
Coś w stylu dawnych 3 way na stx.

Może wspólnymi siłami uda się coś jeszcze sklecić bo jak widać na takie projekty jest zainteresowanie największe .
największy problem będzie w znalezieniu jakiegoś "basonapierdalcza "
8-10 cali w cenie 100 góra 150PLN za sztukę .
Jacyś kandydaci ?

Pomysl dobry, ale na starcie proponuje wylaczyc z uwagi produkty STX. Dostepnosc jest licha, a zmiany w asortymencie dosc czeste.
Dlatego mysle, ze jak juz, to lepiej wybrac cos z dobrze znanych producentow, ktorzy nie maja problemow z dostepnoscia swoich produktow.

Mogę zainwestować w jakiś 5" dla dobra forum (i ofkoz swojego :D) . Szukam czegoś w zastępstwo za 8935a do mojej klitki (czyt. 6m2) - zdaje się, że 8935a się tam mocno nudzi a i domki są duże i nie potrzebne.

Jakieś propozycje ?

Wavecor WF152BD04 ?

Ten woferek już jest w planach dla forum :)

Tu to tylko chyba Tonsil 20/100/3 się łapie, reszta średnio jakościowo. Jakiś czas temu szukałem właśnie czegoś dobrego do 150zł 8 cali i naprawdę ciężko

Niestety, ale nie. Po pierwsze niska dostepnośc głośnika. Po drugie - wersja tego głosnika 4 -omowa z wentylacja nabiegunnika produkcji jeszcze Pro-Tonsil (czarny kosz) wchodzi w obudowę 25 litrów przenosząc w niej liniowo do 50 hz przy wysokiej efektywności. To raczej materiał na duży monitor oversized niż typowy "basonapierdalacz". No i wreszcie jak sie juz pojawia gdzieś w sklepie albo na aukcjach to cena jest 170-180zł.

Co prawda tajemniczy tonsilproducent ma na swojej stronie internetowej jego wersję 8 omową, a wersja bez wentylacji nabiegunnika (starsza?) o tym samym oznaczeniu siedziała w subwooferze Aktiv250 ale oczywiście tam bas jest odpowiednio wyciągnięty we wzmacniaczu.

---------- Post dodany o 21:11 ---------- Poprzedni post o 21:10 ----------

oczywiście nic nie stoi na przeszkodzi eżeby zrobić 3 way w obudowie monitora oversized na tym 8"

Z racji, że kolega KonradRak przedstawi swój projekt z FW168 i Wavecorem ja opracuję projekt monitora na Wavecoreach WF152BD04 i TW030 :)

Trudno wyczuć, wysoki Qts i dość wysoki rezonans nie wróżą niczego dobrego w BR a taka obudowa do kopiowania jest najprostsza.

Czy ktoś byłby w stanie pożyczyć mi na jakiś czas Founteki FW146?

W AT pojawił się ciekawy nisko-średniak.
Myślę że może być to ciekawa alternatywa dla FW146.
http://audiotransducers.com/pl/15-16cm/267-tang-band-w5-1367.html

Ładnie rozciągnięta charakterystyka umożliwi łagodne filtrowanie i niskie koszty zwrotnicy .
Głośnik ma też dość wysoką efektywność .

Jak ktoś kupi głośniki chętnie wykonam zwrotkę na forum do zestawu na nim .
Proponował bym np zestawienie z taką Vifką:
http://audiotransducers.com/pl/-104mm/104-vifa-ne25vts-04.html
lub
http://audiotransducers.com/pl/104mm/55-wavecor-tw030wa05.html

Koszt głosików około 500PLN

---------- Post dodany o 14:05 ---------- Poprzedni post o 14:02 ----------

jeszcze wersja budżetowa z tym mogła by być ciekawa :
http://audiotransducers.com/pl/104mm/52-wavecor-tw022wa05.html

Wtedy koszt głośników jest już poniżej 4 stów (~370)

Powrót