• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Dziura w basie

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
1
Witam, zrobiłem sobie subwoofer z głośnika "noname" 30cm. Zawieszenie płócienne i bardzo sztywne więc tylko b-r a że nie znałem parametrów trzeba było robić metodą prób i błędów, obudowa 100l b-r 10cm średnicy 14cm długości, x max głośnika to na oko 3~3,5cm i myślę że b-r trzeba by powiększyć bo mi trochę "furczy" i to przy 20W mocy :P zasilam to wzmacniaczem unitra trawiata 301s i mam problem bo po testowaniu generatorem najgłośniej jest przy około 34hz niżej powoli cichnie a później tylko furczenie otworu. Bass schodzi wystarczająco nisko bo jeśli przy 34hz ma szczyt to chyba wystarczy :) natomiast jest problem przy 40hz tzn od 40 do około 60hz praktycznie nie ma nic , głośnik lata a nic nie słychać... i muszę na equalizerze mocno podbijać te częstotliwości żeby je w ogóle słyszeć. Co mogę z tym zrobić? dać krótki b-r?

100 litrow buda.... ? to raczej wyje a nie gra... wsadz go do 50-60 litrow i br przedluz do 20-24cm... wtedy zobacz

nosmaster napisał:
Zawieszenie płócienne i bardzo sztywne więc tylko b-r
:???:
nosmaster napisał:
x max głośnika to na oko 3~3,5cm
:shock: :lol:
nosmaster napisał:
b-r trzeba by powiększyć bo mi trochę "furczy" i to przy 20W mocy
a uszczelniles dobrze obudowe??

sam wlasnie doswiadczyles tego czego sie unika - czyli zbyt duzej obudowy strojonej zbyt nisko.
zrob obudowe 50litrow strojona na 35-40Hz i powino byc lepiej - pod warunkiem ze mu dostarczysz odpowiednio duzej mocy :P

Ten wzmacniacz się nie nadaje, żeby napędzać ten głośnik - jest za słaby i nie ma kontroli nad głośnikiem. Dlatego pewnie przy 20W membrana lata jak szmata. Swoją drogą buda też jest zdecydowanie za duża.

nosmaster, kaszana...
Zacznijmy od tego że rodzaj zawieszenia nie ma nic wspólnego z rodzajem obudowy, pozatym robiąc suba trzeba mieć wzmaka do suba, a nie jakąs starą unitre które kompletnie się do tego nie nadaje.
Poczytaj arty na stronie głównej.
http://diyaudio.pl/portal.php - po prawej stronie.

Wiem że wzmacniacz jest za słaby. Co do obudowy to chciałem właśnie zejść jak najniżej i usłyszeć te magiczne 30hz które teraz słychać dość wyraźnie, w łazience słychać nawet 24hz no ale tam muzyki nie słucham :). Obudowę uszczelniłem, nie chcę stracić tego niskiego basu kosztem tych 40hz, już wolę zrobić sobie drugi sub w obudowie zamkniętej do midbasu :) myślę że to nawet dobry pomysł tylko kasa... Czy jeśli tą obudowę zmniejszę i przedłużę b-r to nie stracę tego niskiego basu?

PS. Głównym problemem jest tu właśnie wzmacniacz bo po podbiciu zbyt mocno tych częstotliwości na eq przy większej głośności brak mocy i mam jeden wielki piard głośnik takie podbicie wytrzyma bez problemu... Mam niestety dopiero 17 lat i nie pracuję dlatego z funduszami u mnie cienko, głośnik nie jest na pewno gówniany bo gra bardzo ładnie i szczegółowo ma aluminiowy kosz i ogromny magnes. Co do zawieszenia i rodzaju obudowy to wyczytałem to już dość dawno że właśnie sztywność zawieszenia ma związek z rodzajem obudowy (twarde-b-r,bp itp miękknie-zamknięta)

No to trochę dziwne bo ja mam skrzynie solinga cp123, która ma BARDZO twardą membranę, a jakoś siedzi w closed i podobno w b-r w ogóle nie gra...

jak wsadzisz go w mniejsza obudowe to stracisz zejscie ale zapewne zyskasz sporo na elektownosci

Zamiast przeczytać to do czego koledzy odnoszą to te herezje wypisuje... nie ładnie :mrgreen: Siu :razz: A tak pisząc na temat to naprawdę kolego najpierw poczytaj teorię ze strony głównej i potem przeanalizuj sobie jeszcze raz to co napisałeś.

1. Nie powinieneś napędzać suba wzmacniaczem stereo. Zapewne głośnik gra całym pasmem i tu już gubisz idee subwoofera. Trzeba zastosować filtr. Jest metoda pasywna i aktywna.. możesz poczytać sobie o tym na stronie.
2. Masz miejsce żeby trzymać taką 100l pralkę??
3. Jeżeli masz mało pieniążków to tym bardziej nie powinieneś kasy wydawać na to co Ci w ręce wpadnie. Zacznij od tanich, ale sprawdzonych głosników i konstrukcji.
4. Napisz w o ogóle w jak dużym pokoju Twój sprzęt gra.
5. Rozważ sprzedaż głośnika np. na allegro i zrób może coś sprawdzonego. Sprawdzonego dlatego, że szkoda robić metodą prób i błędów kiedy nie ma się na to pieniędzy..

Można by się dalej rozpisywać, ale po co??

A co jest w tytule nie tak? :)
Zwrotnica pasywna IIrzędu siedzi w obudowie głośnika.
Nie chcę zamieniać dobrego głośnika na głośnik zły... dlatego nie chcę go sprzedawać a eksperymenty to przecież czysta zabawa :)
tak ma ustawiony equalizer i mam perfekcyjny bass taki jaki właśnie chcę mieć:
http://www.krajobraz.cba.pl/eqjpg.JPG
Nie chcę głośnika zmieniać i koniec kropka muszę zrobić coś żeby wydusić z niego te 40hz :).

[ Dodano: 2007-12-31, 13:33 ]
Zapomniałem dodać że pokój ma 20m kwadratowych

heh nie zauwarzyłem, jestem dyslektykiem i czasem mi się zdarzy... niestety. Spróbuję wsadzić do obudowy 5 litrowy baniak i zobaczę co się stanie. Przed chwilą skróciłem b-r do 6cm długości i powiem tyle że gra lepiej i głośniej, tak samo lepiej słychać niższe tony tzn 33~32hz za to nie lata mi szyba przy 20hz jak wcześniej a głośnik wtedy szaleje...

nosmaster napisał:
Nie chcę zamieniać dobrego głośnika na głośnik zły
ekhem, to wcale nie jest dobry głośnik, nie ma wcale parametrów i na pewno nie zmienisz go na gorszy.
Jak nie chcesz ruszać głośnika to przynajmniej zmień wzmacniacz. Wtedy na bank usłyszysz poprawę.

nosmaster zaufaj doświadczonym. Pozbądź się tego co masz i zrób coś konkretnego.
Kieyś myślałem podobnie do ciebie ale w miare doswiadczeń wszystko wychodzi...

No nie wiem, może ten głośnik to jakaś subniskotonówka czy jaki h... bo nawet jak mu zatkam b-r to mi nie gra mniejwięcej od 40 hz do 60~70 i ciągle najgłośniej mam przy 33~34hz myślę nad kupnem jakiegoś taniego głośnika do obudowy zamkniętej bo mam już kolumnę tylko poprzedni głośnik się trochę zepsuł po tym jak dostał trochę powera bo zwoje cewki spadły z karkasu nie wiem jakim cudem. Tą kolumnę z głośnikiem w zamkniętej postawił bym pod kompa bo tam wczesniej stałą, mam wysokotonówkę więc posłuży mi jako kolumna centralna na drugim kanale wzmacniacza. Przydał by mi się wzmacniacz ale to kosztuje poza tym gra mi to na tyle głosno że szklanki ze stołu spadają bez przesteru więc chyba nie jest źle :) aż tak głośno nie słucham choć czasem jak w piosence jest nagły zryw basu to brakuje mocy. Zauwarzyłem też (może mi się tylko wydaje) że przy 33hz ciężko przesterować wzmacniacz niestety przy 40hz już nie. Dziś pokombinuję i powiem co mi z tego wyszło, później wrzucę zdjęcia głośnika, może ktoś go zidentyfikuje.
Dodam że głośnik sam naprawiałem i dlatego też nie chcę go sprzedawać, przywiązałem się do niego :)
Co polecicie do obudowy zamkniętej do 40zł? głośnik 20cm

[ Dodano: 2008-01-01, 12:51 ]
Dodam że słucham rocka a najczęściej zespołu "Chevelle" gdzie w praktycznie każdej piosence są momenty gdy bass schodzi na samo dno, do katowania głośników mogę polecić piosenkę "Comfortable Liar" tu jest naprawdę nisko :) jak ktoś posłucha to będzie wiedział dlaczego nie chcę stracić dołu kosztem góry.

[ Dodano: 2008-01-01, 13:12 ]
Znalazłem taki głośnik, co o nim myślicie? W zamkniętej będzie grał? http://allegro.pl/item286766916__sony_gdn20_80_60_40_tonsil_alton_altus.html

nosmaster napisał:
mam wysokotonówkę więc posłuży mi jako kolumna centralna na drugim kanale wzmacniacza.
:shock:
nosmaster napisał:
Znalazłem taki głośnik, co o nim myślicie? W zamkniętej będzie grał? http://allegro.pl/item286...lton_altus.html
czlowieku, kupujac taki szajs nigdy sie nie dowiesz jak naprawde kolumny powinny grac.
piszesz o subie - a jakie masz kolumny/satelitki?? czy wogole cokolwiek masz?? jezeli nie to najpierw zrob sobie cokolwiek bo nawet niewiesz co tracisz...

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót