• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Efektywne kopułki

Reakcji
158
Witam,
Możecie polecić mi jakieś kopułki wysokotonowe o stosunkowo dużej mocy i efektywności? Najlepsze chyba byłyby takie z 'koszem' w kształcie tuby, tzn. lekko wklęsłe.
Pozdrawiam.

lepiej napisz do czego chcesz uzyc ten glosnik
moze sie okazac ze wystarczy cos "normalnego"

Z tą Beymą to trafny strzał. Też potem na to wpadłem. Audaxa nie mogę znaleźć w polskim sklepie i nie mogę porównać cen, a to jeden z istotnych parametrów głośnika ;)
Co do tego z czym to będzie grało, nie jestem jeszcze pewien. Po głowie chodzą mi małe i głośne kolumny, pozbawione basu. Coś jak słupki od kina domowego, tylko porządnie grające i głośno od ok. 200Hz. Mam niecałe 10cm na głębokość dla tych kolumn więc driver z dużą tubą się nie zmieści.
Myślałem nad Faital-Pro 5FE120 2szt. 'Normalne' no może by wystarczyło, na styk. Choć ze wstępnych obliczeń w głowie.. wątpię.

Co do tego z czym to będzie grało, nie jestem jeszcze pewien. Po głowie chodzą mi małe i głośne kolumny, pozbawione basu. Coś jak słupki od kina domowego, tylko porządnie grające i głośno od ok. 200Hz. Mam niecałe 10cm na głębokość dla tych kolumn więc driver z dużą tubą się nie zmieści.
to lepiej poszukaj pierw reszty glosnikow zeby sie nie okazalo ze efektywnosci wooferom nie starcza :p

A tak przy okazji. Z małych głośnych głośników 4-5" co byście polecali?

Szkoda, ze jakosc dzwieku z tej Beymy jest troche dyskusyjna. Glosnik raczej do 3 way niz 2.

A tak przy okazji. Z małych głośnych głośników 4-5" co byście polecali?
no i widzisz - szukasz efektywnej kopulki a nawet nie masz pomyslu na woofery...

4" by fajnie wygladaly, ale raczej bym odpuscil bo efektywnosc mierna
4x GDN 14 SCX? http://stx.pl/w-15-140-8-mcx.html
bardzo dobry i popularny glosnik
szybki na basie i bardzo dobry na srednich tonach (jak na swoja cene)

ja mam glosniki na podobne kolumny - 4x GDN 13/40/10 15r
ale bede robil z nich 2,5 drogi

w sumie moglbys zapytac czy zrobia 8szt w wersji 16r to by bardzo fajnie pasowalo z impedancja i z efektywnoscia. teoretycznie 93db, wiec w pratyce po filtracji wyjdzie 90-91db co pozwoli uzyc tez sporej ilosci kopulek

chyba ze budzet wiekszy to sie poszuka czegos lepszego :p

Nie jest łatwo spełnić wszystkie oczekiwania.
4x 5" to już zbyt wiele. Duże i ciężkie. Tymbardziej że nie potrzebuję grać basem z nich. Te Faitale które napisałem miałyby z 92dB więc już tak nie najgorzej. Przy 160W w samych midbasach.
4" Faital-Pro też by mogły być, tylko ta moc... 30W na głośnik. Ogólnie im mniejsze tym lepsze.

Beyma T2030 po pierwszych testach (pasmo przenoszenia) niestety odpada. Mimo dość niskich wymagań, to co sobą reprezentuje ten głośnik dyskwalifikuje go z tego projektu.
Pasmo przenoszenia wygląda jak parabola ze środkiem przy 4kHz i rezonansem na 16k.
'Woofery' 2szt. będą takie http://www.faitalpro.com/en/products/LF_Loudspeakers/product_details/index.php?id=401005100
czyli mocy dużo nie potrzeba do nich.
Najprawdopodobniej wystarczy zwykła kopułka z przyzwoitym pasmem. Najlepiej gdyby nie była droższa niż 100zł/szt. Ale jeśli warto dopłacić nieco to proszę o propozycje ;)

Ostatnia edycja:
To tak tylko na wykresie na osi wygląda. Tego się nie da komfortowo słuchać bez tweetera. A poza tym, będą dwa.

Chyba nic z tego nie będzie. Przetestowałem SB26STCN-C000-4 4 omową wersję. Przedstawiam porównanie. W dole 2x 4FE32 (łącznie 4 om) w odgrodzie, w górze właśnie ta kopułka.

Różnica praktycznie 4-5dB. Nawet jakbym połączył woofery szeregowo, to nie starczy mocy kopułce.
Dalej jestem w kropce. Chyba nie obejdzie się bez tuby - a miało być małe.

Nie będę kompensował OB bo docelowo będzie obudowa zamknięta. OB zrobiłem tylko do testu. Sorki, nie doczytałem że chodzi o baffle step. Ale odpowiedź taka sama ;) To nie będzie grało basem, a w zamkniętej obudowie fajnie powinno chodzić już od 200Hz.
Teoretycznie ta kopułka SB ma 93dB dla 2.83V. Czyli powinna być jakieś 2dB cichsza a nie 5. Przynajmniej według wykresu producenta.
Audax neo z dedykowaną tubką powiadasz? Ciekawe gdzie są pomiary producenta w tej jego tubie.

Ostatnia edycja:
Powrót