• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ekspres do kawy na kapsułki

Reakcji
0
Cześć

Chcę zrobić mojej żonie prezent na imieniny i kupić jej ekspres. Rodzaji jest mase w różnych cenach. Mnie jednak najbardziej interesuje kwestia jakości samych kapsułek.
Byłem w tchibo wczoraj to mi powiedzieli "w tajemnicy", że kapsy italico z biedronki to jest kawa rozpuszczalna czyli napój kawowy. Nie widzę w internecie konkretnych informacji oprócz sponsorowanych testów ekspresów.

Generalnie chciałbym się dowiedzieć, od Was czy macie jakieś opinie o samych kapsach? Czy nescaffe czy tchibo czy italico? A może to jedno i to samo i spojrzeć na cenę?

kapsy italico z biedronki to jest kawa rozpuszczalna czyli napój kawowy. Nie widzę w internecie
Jeśli lubisz kawę i choć trochę się na niej znasz to jest to nei do wypicia, daj sobie z tym spokój.

Szczerze powiem że swójego krupsa do kapsułek dolce gusto odebrałem za punkty z Orlenu w podobnym celu jak twój ;) Zabiera mało miejsca, zrobiłem na nim już kilkadziesiąt kaw i działa ok. Duży wybór kaw szeroko dostępnych, cena też raczej przystępna. Marzy się oczywiście porządny ekspres ciśnieniowy ale ani miejsca ani kasy na tyle nie ma :(

Ps. Gokar83, gratuluję Pucharu Polski tyle ludu z Bydgoszczy to jeszcze w Warszawie nie widziałem :D
Poza tym że dziady ze straży odcholowały mi samochód impreza fajna :(

Kapsułki to ogólnie pomyłka.

Jeśli chcesz pić dobrą i tanią kawę, to pozostaje mielona, zrobiona w aeropressie (http://www.sklep.cafesilesia.pl/) lub w kawiarce. Jak dla większej ilości gości to może być ekspres przelewowy, ja używam w takiej sytuacji ekspresu z Rossmana za 57 zł :)

Jak zwykle to kwestia gustu. Przelewowy i ciśnieniowy mam w robocie i czasem jest to temat porannej dyskusji między zwolennikami jednej i drugie. W przypadku kapsułek uzyskujesz większe ciśnienie niż z twgo aeropressa.
Ach, właśnie czas na kawę idę coś zrobić..

- - - - - aktualizacja - - - - -

Żeby nie było też lubię kawkę z przelewowego :)

Nie chodzi mi o hi-endowe kawy :-) obecnie pijam z rana sypana parzona z czajnika :-) chodzi o poprawienie stanu rzeczy ale zeby pic kawe a nie pseudo kawe.
Rozpuszczalne na mnie nie dzialaja. Potrzebuje czasem malego kopa stad mysl o kapsach bo wygodnie w miare tanio. Kapsy z tchibo sa ok. Pytanie czy neste jakosciowo nie bedzie pod tym wzgledem lesza.

Italico odpuszczam 2 negatywne opinie na temat jakosci mi wystarcza by wyeliminowac ten wybor :-)

Za cenę około 500 zł kupi się ekspres ciśnieniowy + młynek do kawy (żarnowy)

Mam w pracy Automat do Kawy SAECO o ten :)
http://allegro.pl/saeco-aulika-focus-nowy-gwarancja-f-vat-i4175391008.html

Robi całkiem dobrą kawę, szybko i wygodnie. Do wyboru od espresso po latte i cappuccino i jeszcze parę innych. Wszystkie są miksem wody+ kawy+ mleko w innych proporcjach

Ale lepszą kawę pijam z ekspresu za 350-500zł kolbowego :)

Miałem najpierw gazową, później dostałem elkektryczną. Był pomysł na zakup kapsułek, ale stwierdziłem że szkoda kasy i wolę kupić dobrą kawę niż badziewne kapsułki.

A jak z mlekiem to taka kawiarka:

Ostatnia edycja:
Aeropress robi nawet lepszą kawę, niż kawiarka, poza tym jest idealny na wyjazdy wakacyjne :)

Patrzę sobie na ten aeropress i poza tym, że odciąga się z niego fusy, niczym się nie różni od parzenia kawy z czajnika... Musiałbym spróbować o co w tym chodzi, bo na razie nie widzę uzasadnienia, że jest ta kawa smaczniejsza :)

Ostatnia edycja:
Moze i jest, ale proces parzenia troche zbyt skomplikowany jak na np. poranna kawe, to juz lepsza bedzie kawiarka.

Pytanie czemu kapsulki sa ble? Ja jednak uparlem sie na takie rozwiazanie ze wzgledu na wygode i prostote. To tak jak sie uparlem na spotyfi i mimo iz z cd gra mi lepiej to zazwyczaj slucham muzy stratnej bo szybciej wygodniej itd.

Ktos cos powie o kapsach? Jakie wrazenia? Tchibo? Neste? Jakas roznica?

No widzisz... oglądam skład i wszędzie pisze 100 procent arabica... Nie ogarniam tego?? Jaki skład jest dobry?? Jak nie arabica to co musi być w składzie by to była dobra kawa?
Nawet w składzie italico gdzie opnie są średnie piszą, że mieszanka arabiki z 3 krajów itd itd... Stąd właśnie moje pytanie o jakość kabsów i w tym momencie o inne kawy bo już nie wiem o co tu chodzi?

Barista nie jestem, ale zwykle kawy z zawartoscia 100% arabici tez roznie smakuja, dlaczego z kapsulkami mialo by byc inaczej?

Zamów Agusta Natura Equa z Silesii i porównaj z "czibo", to się dowiesz, czym się różni arabika od arabiki :)
Wiesz, jest "czerwona kartka", i Belvedere, i to i to wódka.

Ostatnia edycja:
Powrót