• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Elektronika] Lampiaki by dolphin123

Reakcji
14
PCL86 SE.

Zainspirowany ostatnio lampkami zacząłem z nimi zabawę.
Słuchałem u znajomego kilku lampek i stwierdziłem że do nauki pcl86 będzie bardzo dobrym rozwiązaniem.
Chciałem wszystko robić w pająku, ale na allegro były płyteczki projektu traxmana z triody, wiec też się na nie skusiłem. Z racji że jest to projekt autorski schematu nie udostępnię, ale wystarczy w google wpisać i mnoży się od projektów :wink:

PCL86
http://www.docet-lector.com/VM200/PCL86.pdf

Początkowo miało być wszystko w jednej niewielkiej skrzynce. Jednak z moim niestety nie malym TS`em nie wygladaloby to za zgrabnie, dlatego zdecydowałem się na budowę modułową: w większej częsci TS i filtr sieciowy, w drugiej cała reszta (zasilacz na pcb). Aby przykryć skrętki zasilające zastosowałem między obudowami oplot.
TS i TG nawijałem na zamówienie.
Obudowa z nierdzewki 1,5mm lustro. Boczki ze sklejki ofornirowane hebanem.
Miałem inny piękny naturalny fornir, ale popękał do takiego stopnia że musiałem go zdzierać :sad:
Koszt całości zamknął się w 300zł.

Niestety okazało się, że jedno TG nawala i będę musiał zastosować inne. Całość miała być jak najmniejsza, ale jestem zmuszony do zmiany przez co wymiary minimalnie wzrosną. Plusem wymiany TG będzie większe pasmo i nieco większa moc zestawu.

Nie opisuję parametrów technicznych lampki, zrobię to jak wymienię transformatory głośnikowe i wtedy też będą dokładne pomiary :wink:

Zdjęcia:
http://www.audio.lutuje.se/?lampowy-pcl86-se,20

Ostatnia edycja:
Ogólnie bardzo fajnie ale kilka rzeczy mi się nie widzi: gniazda na froncie, odkryte trafa, no i fajnie że zrobione jest to 2 częściach ale czemu nie można tego rozłączyć??

csbiczek napisał:
gniazda na froncie
Na tylnym panelu nie ma już miejsca i musiałbym powiększyć obudowę niepotrzebnie :wink:
csbiczek napisał:
Ja chciałem je mieć na wierzchu, a teraz jak muszę je wymienić całe szczęście że ich nie zakrywałem.
csbiczek napisał:
no i fajnie że zrobione jest to 2 częściach ale czemu nie można tego rozłączyć??
Chciałem początkowo tak zrobić ale stwierdziłem że tylko wchodzi to na koszta gniazd 5pinowych, niby niewielkie, ale to miał być wzmak do nauki :wink:
Prawdopodobnie i tak pójdzie w świat jak go skończę :razz:

Zapomniałem napisać wymiary.
Z lotu ptaka 155x130 i wysokość części zasilającej i sygnałowej odpowiednio 66 i 36 (z TG 76)

dolphin123 napisał:
Na tylnym panelu nie ma już miejsca i musiałbym powiększyć obudowę niepotrzebnie :wink:
spokojnie dało by się je tam zmieścić(w pionie gniazda głośnikowe)

dolphin123 napisał:
Chciałem początkowo tak zrobić ale stwierdziłem że tylko wchodzi to na koszta gniazd 5pinowych, niby niewielkie, ale to miał być wzmak do nauki :wink:
Prawdopodobnie i tak pójdzie w świat jak go skończę :razz:
lepiej wygląda no i cena jak pójdzie w świat też może być większa;)

Ładny maluszek, tylko te śruby jakoś dziwie duże wyglądają :)

Małę pytanie :) Jak łączyłes całość i jak mocowałeś te deski po bokoach bo widzę na fotkach śróbki imbusowe ale gdzie gwint... chyba ze wkręcałeś wprost w MDF

Swietna robota, szkoda ze nie znam sie tak na elektronice bo chcialbym zrobic sobie malego lampowca na sluchaweczki :)))

Ale wykonanie super, tylko te trafa mi sie nie podobaja :)) faktycznie zakryte ladniej by wygladalo :) ale i tak jest super, gratuluje udanej konstrukcji ;)

Fajnie Ci to wyszło. Blachę sam obrabiałeś czy w jakieś firmie ?
Jak trafa mają odczepy na słuchawki to warto by je wyprowadzić, taki maluszek świetnie się spisuję jako wzmak do nauszników :)
Co do elektroniki trudno mi ocenić bo schematu tego projektu nie widziałem. Jak będziesz robił następny to zainteresuj się tym :)
http://www.ne.jp/asahi/evo/amp/6bm8/report.htm lub tym
http://www.ne.jp/asahi/evo/amp/6bm8z/report.htm
Po japońsku ale na szczęście schematy są czytelne (6bm8 to prawie PCL86 :)
Bo te dostępne schematy ogólnie w sieci to są ze starych TV :)
A w tych jest pewne sprytne rozwiązanie :)

Mi się tylko nie podobają te trafa na tyle. Jak byś je zakrył, to wszystko było by jak najbardziej ok :smile:
jaka jest moc tego Lampowca?

Elegancko wyszło!
Szkoda tylko ze wejscia sa z przodu i zasilacz oddzielnie.
No i koniecznie zmien trafa na lepsze, chocby od 4pietro4. Mi nawinal pod ECL86 ,ale zamiast 7 sekcji dal 9 a ja swoje blachy 0,35mm zamiast standardowych 0,5mm.
I powiedz jak i czym takie łądne foty zrobiłes?

[ Dodano: 2010-03-15, 20:14 ]
raven1985 napisał:
Bo te dostępne schematy ogólnie w sieci to są ze starych TV :)
A kto robi na pałę ze schematów? Ja robie jak nalezy, stosunkowo niskie rezystancje, wieksze kondensatory itp.
raven1985 napisał:
A w tych jest pewne sprytne rozwiązanie :)
Niby jakie? Kaskoda na wejsciu? Po co? No i nie ładne obudowy, niesymetryczne.

brencik napisał:
Szkoda tylko ze wejscia sa z przodu i zasilacz oddzielnie.

to akurat jest wielka zaleta że trafo odzielnie

brencik napisał:

jak jest kaskoda to jest głośniej jest ale ,większa indykcyjny

brencik napisał:
No i nie ładne obudowy, niesymetryczne.

Wielka zaleta że nie sa takie same

generalnie brencik składa ze złomu i się mądrzy na każdym forum tragedia

dolphin123 złóż cos mocnego w porównaniu do tego jakiegoś seta :)

nowy1 napisał:
to akurat jest wielka zaleta że trafo odzielnie
Taa, nie wiem jaka.

nowy1 napisał:
jak jest kaskoda to jest głośniej jest ale ,większa indykcyjny
To juz jakies brednie, pseudotechniczny bełkot. Nie sposób tego skomentowac.

nowy1 napisał:
Wielka zaleta że nie sa takie same

??? Chodzi o estetyke i techniczną prawidłowosc - trafo siecioe w srodku a glosnikowe po bokach. Innej opcji nie ma, kitajce cos namieszali bez pomysłu.

nowy1 napisał:
generalnie brencik składa ze złomu i się mądrzy na każdym forum tragedia

A ty kolega nie pier..l wierszy bo dzis nie pierwszy...
Złom to moze sam zbierasz, ja ze złomu nie robie a mądrzyc sie nie musze i nie wiem czy na kazdym forum bo na elektrodzie to raczej nie...

raven1985 napisał:
Fajnie Ci to wyszło. Blachę sam obrabiałeś czy w jakieś firmie ?
Na innym forum przez przypadek mi jeden z forumowiczow wycial bo mial w zanadrzu. Oczywiscie odplatnie.
brencik napisał:
I powiedz jak i czym takie łądne foty zrobiłes?
500d + kartka A3 :razz: Niestety niewiele takich fot robie i nie jestem jeszcze do konca w stanie scalic biel kartki z rzeczywistą bielą witryn itd :???:
nowy1 napisał:
dolphin123 złóż cos mocnego w porównaniu do tego jakiegoś seta :)
Zanim zacząłem tą lampkę składać to już miałem skompletowane elementy pod ECC83 i EL84 w SE. Czekam na blachę i zaczynam zabawę w pająku :smile: I będzie to w obudowie niesymetrycznej :razz: A potem zobaczymy :razz:
Karol22m napisał:
jaka jest moc tego Lampowca?
Napisałem że pomiary zrobię po wymianie TG :twisted:

I mi się brencik i nowy1 uspokoić :!: :twisted:

Ładnie to wygląda, no i foty jak zwykle doskonałe, jak z katalogów poważnych firm, piękne :grin:

funiax1 bez przesady, widać w nich wiele nidoskonałości, ale nie o tym mamy pisać :wink:

brencik napisał:
Oj, ja tam żadnej kaskody nie widzę mało spostrzegawczy jesteś :) Popatrz na anody triody i pentody są spięte razem, jest to autorskie rozwiązanie tego japończyka "Super Triode Connection".
dolphin123 napisał:
uniax1 bez przesady, widać w nich wiele nidoskonałości, ale nie o tym mamy pisać :wink:
Niby gdzie ja tam żadnych nie widzę :)

Pomiary warto tylko zrobić żeby upewnić się że wszystko jest Ok. Czy na prostokącie nie ma jakiś dzwonień itp. A moc ciężko podać bo jakie zniekształcenia przyjąć za granice przesterowania 0.1 % - 1 % jak dla tranzystora to wyjdzie pewnie jakiś ułamek W :)

Powrót