• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[wzmacniacz] [Elektronika] Uniamp Kac_zor

Reakcji
0
Hej
Chciałem sie pochwalić głównie obudową
Uniamp150 v2- projekt Irka

Obudowa i wykonanie Pan szklarz :) niestety drogo
szkło piaskowane
przód lustro piaskowane
Gałka jest w produkcji również lustro piaskowane ze szkłem polerowanym

Wysokość wzmacniacza 15 cm
Wrażenia z odsłuchu po zakończeniu prac montażowo-lutowniczych

Drogo tzn? Dla mnie pomysł ze szkłem trochę chybiony- łatwość uszkodzenia, brak ekranowania. Rozumiem że dziurka na przodzie to na potencjometr? Tak w ogóle temat powinien znaleść się w konstrukcje nieukończone

ciekawy pomysł z wykorzystaniem szkła jednak osobiście nie wykorzystałbym bo w takiej ilości. z drugiej strony nie trzeba mieć obawy o odpowiednią izolację złączy ;)

Drogo tzn? Dla mnie pomysł ze szkłem trochę chybiony- łatwość uszkodzenia, brak ekranowania. Rozumiem że dziurka na przodzie to na potencjometr? Tak w ogóle temat powinien znaleść się w konstrukcje nieukończone

600,- ale i tak na żywo jak dla mnie jest super (kwestia gustu a podobno o tym się nie dyskutuje) szkło i piaskowanie ,szlifowanie to około 200 zł reszta kwoty to wiercenie otworów .
łatwość uszkodzenia -- niby jak szkło 8mm ciężko uszkodzić , a wzmacniacz raczej jak się już gdzieś postawi to stoi tam długo .....bynajmniej u mnie nie ruszam wzmacniacza od roku chyba tylko po to żeby kurze wytrzeć
brak ekranowania-- możesz wyjaśnić ???(co chcesz ekranować ? transformator ?od czego podłogi , ściany ,półki ? ) odnosząc się do szkła i np do wzmacniaczy które maja panele plastikowe lub drewniane boki itp . nie rozumiem lub się nie znam więc proszę o uświadomienie
tak dziurka jest na wyprowadzenie rurki do potencjometru

Nie na temat...
to ty nawet nie wiesz ile moze dac odwrocenie trafa np o 45st

do podstawowych korzyści należą niewątpliwie mniejsze straty... miejsca w obudowie, które można wykorzystać np. na aplikację modulatora fal kwadratowych :lol:
sry nie mogłem się powstrzymać :D

Nie na temat...
leowhy napisał:
do podstawowych korzyści należą niewątpliwie mniejsze straty... miejsca w obudowie, które można wykorzystać np. na aplikację modulatora fal kwadratowych sry nie mogłem się powstrzymać
i widzisz jak nic nie rozumiesz...
jak bys wiedzial jak dziala szumofon by irek to bys wiedzial co daje krecenie trafem do okola

Wzmacniacz ukończony złożony (na razie bez gałki ) i odpalony .
Gra i to całkiem nieźle jeśli by nie liczyć kosztów mojej obudowy to za na prawde niewielkie pieniążki można mieć ładnie grający sprzęt.
Może rzeczywiście lekko szumi .
Jeszcze nie robiłem testów porównawczych z Nad-em więc nie powiem jak wypada .
Natomiast co mogę od razu napisać to że nie zgodzę się z osobami twierdzącymi że ma mało basu , na 18 vify jest go w sam raz .

600,- ... szkło i piaskowanie ,szlifowanie to około 200 zł reszta kwoty to wiercenie otworów .
:O

brak ekranowania-- możesz wyjaśnić ???(co chcesz ekranować ? transformator ?od czego podłogi , ściany ,półki ? ) odnosząc się do szkła i np do wzmacniaczy które maja panele plastikowe lub drewniane boki itp . nie rozumiem lub się nie znam więc proszę o uświadomienie
poczekaj az go uruchomisz to uslyszysz w czym problem ;)
bedzie buczalo i bedziesz slyszal jak ci telefon dziala :P

Wzmacniacz ukończony złożony (na razie bez gałki ) i odpalony .

w takim razie uzupelnij opis bo inaczej temat leci do "w trakcie budowy"

jak laczyles elementy szklane? na klej?

wg mnie pomysl ze szklem moze byc - ale tylko na froncie
za 600zl zrobilbym 2-3 obudowy z nierdzewki!!
no i zmarnowana przestrzen :???:

poczekaj az go uruchomisz to uslyszysz w czym problem
bedzie buczalo i bedziesz slyszal jak ci telefon dziala :P

powiem tak szumi lekko ale nie buczy , nie słychać nic jak włączają się inne urządzenia np , pralka, telefon itp .ale idąc tym tematem dalej to całe trafo powinno być ekranowane a ja się zapytałem co z obudowami wykonanymi w połowie z metalu a w połowie z innego tworzywa , też powinien być ten sam problem ,spoko nie znam się więc nie gniewajcie się :)

elementy połączone na klej do akwarium podstawa plus przód i tył i osobno góra i boki
co do kosztów to wiem że mogłem zrobić dużo taniej ale chciałem coś takiego i mam

no i zmarnowana przestrzen

a to niby czemu ?

powiem tak szumi lekko ale nie buczy , nie słychać nic jak włączają się inne urządzenia np , pralka, telefon itp

zalaczanie pralki, suszarki, odkurzacza lub wiertarki (to najwiecej "smieci" wprowadza) to kwestia filtrowania napiecia z sieci...
mowa tutaj o ekranowaniu elektromagnetycznym - czyli np poloz tel komorkowy na obudowie i zadzwon do siebie :P
wtedy uslyszysz charakterystyczne odglosy ;)

idąc tym tematem dalej to całe trafo powinno być ekranowane
i w drogich wzmacniaczach jest ;)
mam takie 2 trafa :P

co z obudowami wykonanymi w połowie z metalu a w połowie z innego tworzywa , też powinien być ten sam problem ,spoko nie znam się więc nie gniewajcie się
np w przypadku obudowy plastikowej (sprzet musi byc odpowiedniej klasy) wnetrze jest wyklejone folia metalizowana
mozesz to spotkac np w komputerach

a to niby czemu ?
bo lubie wykozystac miejsce jakie mam i wstydzilbym sie zostawiac tyle wolnego miejsca w srodku :P

Wzmacniacz ukończony

Odsłuch hmm i tu problem bo tak , porównywałem go z Nad-320 bee bo taki posiadam i różnic prawie nie wychwyciłem ,
Słuchałem wybrane utwory z-płyt-Paul van duke,Bad boys blue,Ania Dąbrowska,Lizz Wright,Mike Oldfield,Chris Botti,Iron Maiden
Jak wcześniej pisałem na pewno nie brakuje mu basu , powiedział bym nawet że w na dwóch pierwszych płytach jest może bardziej spokojny , mniej dudniący (ewentualnie autosugestia) ,średnica ciężko wychwycić jakie kolwiek różnice , wysokie również może to być (A.S) Oldfield i Iron lepiej brzmiący , wyraźniej .

Odsłuch hmm i tu problem bo tak , porównywałem go z Nad-320 bee bo taki posiadam i różnic prawie nie wychwyciłem

najwieksze roznice slychac miedzy tanim a drozszym sprzetem...

po czym poznac dobry sprzet? nie po tym ze bedziesz zadziwiony jego brzmieniem... ale po tym ze nie slysysz sprzetu tylko muzyke ;)
i mniej dany sprzet daje od siebie tym lepiej.
a skoro tutaj nie potrafisz wychwycic roznicy to wyglada na to ze oba wzmacniacze sa dobre ;)

No chyba już wszystko , dodałem podświetlenie gałki

Trochę się nie przyznałem :) ale wzmacniaczyk brumił prawie od zera wgórę pogłaśniając ,poszukałem na forum i znalazłem ,zapomniałem obudowę potencjometru podłączyć do masy :) teraz jest cisza nie szumi nie brumi gra pięknie.
Podziękowania dla konstruktora IRKA , za tak niewielką kwotę (mowa o elektronice) można mieć naprawdę dobry wzmacniacz stereo .

No dobrze wybrałes koncówke ale niekoniecznie dobrze ją zabudowałeć.Oczywiście plus za sam pomysł dosyć oryginalny aczkolwiek nie bardzo nadajacy sie do wzmacniacza.Szkło dobre na akwarium a nie na zabudowę wzmaka.No i swiecidełka-moim zdaniem lepiej bylo bardziej przemyslanie oświetlić front jak już jest ze szkła

Ostatnia edycja:
właśnie chodziło mi o taki efekt że świeci wnętrze a nie przód , i tak naprawdę ustawiłem diody na bardzo niewielkie światło , na zdjęciu prawie zawsze wyjdzie że jest za niebiesko , w rzeczywistości jest ładniej , bynajmniej dla ,mnie i każdego kto go widział , w pierwszym żucie kupiłem neon giętki ale niestety inwerter strasznie siał i nie dało się słuchać.
A co do szkła , no nic chciałem mieć coś oryginalnego i jedynego , drugi jak zrobię będzie bardziej normalny :)

Powrót